Paste cu iaurt si dulceata

Va propun un desert, sa-i zicem, inventie proprie, conceput in fara vitrinei de la magazinul cu delicatese grecesti din Piata Traian. Am vazut acolo o dulceata de portocale salbatice (?), care m-a tras de maneca. Cumparasem deja o cutie cu celebrul iaurt grecesc, asa ca lucrurile s-au legat in mintea mea si ceea ce a iesit puteti vedea mai jos.
Paste cu iaurt si dulceata - Paste cu iaurt si dulceata 1 - Retetele lui Radu
Desertul acesta nu numai ca este surprinzator si arata bine, dar este in acelasi timp si extrem de convingator prin aroma deosebita si gustul delicios.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + racire
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
200 g farfalle
1/2 lingurita de sare
3 linguri de zahar
1 jumatate de portocala, taiata in patru
1 lingurita de coaja de portocala rasa
200 g iaurt grecesc
6 linguri de dulceata de portocale salbatice, cu sirop
2 linguri de menta proaspata, tocata
1/3 lingurita de scortisoara, macinata
1/3 lingurita de nucsoare, rasa
1/3 lingurita de cardamom verde, macinat
1/3 lingurita de anason stelat, macinat
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara sosul amestecand iaurtul cu trei sferturi din siropul de la dulceata, menta si mirodenii. Se pune la rece minim 30 de minute. Daca sosul nu este indeajuns de dulce, se mai pot adauga zahar, miere sau sirop de dulceata.
Intre timp se pune apa la fiert, la foc iute. Se adauga sarea si zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga apoi pastele si bucatile de portocala. Se fierb pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, se scurg, se spala rapid sub jet de apa rece si se scurg din nou. Se arunca bucatile de portocala.
Se servesc pastele amestecate cu sos de iaurt. Peste acesta se asaza boabele de la dulceata si restul de sirop se lasa sa curga, in spirala, peste paste. Se presara deasupra coaja de portocale rasa si se orneaza cu frunze proaspete de menta.
Nota:
Desi dulceata folosita in reteta mi-a fost vanduta ca fiind de portocale salbatice, nu sunt deloc lamurit ce este cu adevarat. Nu avea eticheta (se vindea in vrac) si seamana mai curand cu dulceata de kumquat, desi as zice ca are fructe mai mici si parca nici gustul nu este acelasi.
Eu am folosit dulceata aceasta, fiindca mi s-a parut decorativa si mai deosebita. Puteti incerca, bineinteles, cu multe alte feluri de dulceata, dar este mai bine sa le alegeti pe acelea care ofera fructe, sau bucati de fructe, intregi si aspectuoase. Armonizati restul ingredientelor cu dulceata aleasa (cum am facut eu cu coaja rasa de portocala, pastele fierte cu jumatati de portocala etc.).
In loc de iaurt grecesc, puteti folosi smantana, sau un alt iaurt care nu este acru.


  1. Corina spune:

    Nu cred ca portocalele culese mici sunt bune la ceva. Sunt tari, mai amare decat cand sunt mari, si dure, deci probabil Ducky are dreptate, poate sunt kumquat.

  2. Liana Toma spune:

    Chiar azi am dat peste o reteta de paste cu portocale…a ta vad ca e cu „portocale salbatice”…in Portugalia in loc de duzi, corcodusi sunt portocali pe strada, dar nu culege nimeni portocalele, considerandu-le salbatice…chiar erau foarte mici…eu de curiozotate am cules cateva sa vad cum sunt si au fost pline de viermi…a fost pt. prima data in viata mea cand am vazut o portocala viermoasa :((

    • Radu Popovici spune:

      @Liana: Eu am numit-o asa, bazandu-ma pe cele spuse de vanzatoare. Incep sa cred ca este altceva, poate kumquat. Am vazut si eu in Portugalia si Italia portocali pe strada si nimeni nu se atingea de ei. Nu am avut timp sa culeg vreo portovcala de acolo, am fost mereu pe fuga; oricum citisem deja ca nu sunt potrivite pentru consum.

  3. Nelu_A spune:

    Felicitari pentru „sclipire” si creativitate. Asta imi aduce aminte de copilarie, cand am descoperit antagonismul branza sarata-zahar, in combinatie cu macaroane (paste se gaseau mai greu pe atunci)… mmmm, ce ma intoarce in timp asa ceva.

    • Radu Popovici spune:

      @Nelu: Da, macaroanele alea cu greu s-ar fi putut numi paste; de fapt, cu greu s-at fi putut numi macaroane. Erau doar niste tuburi oribile care m-au marcat rau de tot in armata. Le numeam „conducte” si erau groaznice.
      Bine ca am scapat de ele.

  4. rodica paraschiv spune:

    Nu am comentat niciodata aici, o sa incerc acum si culmea, imi place sa gatesc dar nu si sa comentez. Gata, sa-mi fac curaj. Cred ca este o reteta buna si mai ales usoara si cum am mai scris retele facute in graba sau in fata unei vitrine sunt mult mai reusite. Asta e valabil mai mult la cei care au f. multa experienta ca dumneavoastra. Mie imi plac f. mult pastele si cat de curand am sa o incerc, numai ca la noi nu se gaseste cardamom si nu am vazut dulceata de portocale salbatice.

    • Radu Popovici spune:

      @rodica paraschiv: Ma bucur ca v-ati facut curaj sa comentati; totul are un inceput. 🙂 In ce priveste reteta, adaptati-o dupa ce ingrediente aveti.

  5. Ducky spune:

    Dulceata aia n-o fi cumva de qumquat? Ca alea sunt ca niste portocalute, portocalici, portocalicute, usor amarui, putin oval-alungite, se maninca cu coaja cu tot si arata ca niste copii de portocale… Am adus parca din Corfu niste lichior de qumquat.

    • Radu Popovici spune:

      @Ducky: Posibil. Desi am avut dulceata de kumquat, luata tot din Corfu, si parca era altfel. Oricum, portocale salbatice nu par a fi; am tot cautat pe net si nu am gasit nimic care sa semene cu fructele din dulceata asta.

  6. cristi-j spune:

    care e iaurtul grecesc pe care il gasim in orice market ? cate sortimente de iaurt grecesc se gasesc prin supermarket-urile romanesti ? eu nu prea le stiu . cred ca am vazut 1, maxim 2 dar numai uneori.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am vazut un singur fel de iaurt grecesc, adica iaurt grecesc strecurat. Este iaurtul lor standard. Nici nu stiu daca au mai multe feluri. Mi-e lene sa ma uit pe net. De fapt, am si treaba acum. Traduc niste prostii. 🙁

  7. cristi-j spune:

    @memphis : hahaha … si mie imi place cand se intampla asa cum spui tu. acum a fost pe-aproape dar nu chiar acolo, asta pentru mine, poate sunt eu mai sigur pe ce mi-ar placea sau mai carcotas sau mai acru … hahaha … oricum, mai mult la suprafata (si legat de acru, ma pregatesc – teoretic deocamdata – sa fac niste chutney de rubarba – maine)

  8. Emil40 spune:

    Reteta este nemaipomenita, iaurtul grecesc este preferatul meu, il consider unul din cele mai bune iaurturi din lume, ma intreb unde as putea gasi mai multe sortimente, sunt dornic sa gust mai mult decat cel pe care il gasim in orice market.
    Iar dulceata asta unde se gaseste? Cred ca este cel mai inovator blog care il citesc, si mi se pare incitanta aceasta combinatie, probabil ca voi alerge dupa ingrediente, trebuie sa o testez musai.

    • Radu Popovici spune:

      @Emil: Dulceata asta se gaseste la Piata Traian. Este acolo un magazin cu delicatese grecesti. Gasesti si iaurt, si cateva tipuri de masline si de ulei de masline, diverse fructe de mare marinate, ardei iuti umpluti cu branza, cateva feluri de branzeturi, dulciuri, vinuri etc. Merita mers acolo macar o data.

  9. memphis spune:

    @cristi-j: Asa e, sunt doar paste cu iaurt si dulceata, asa cum si insalata caprese este doar rosii cu mozzarella si busuioc. No big deal, adica. Totusi, ideea retetei lui Radu este originala. De aceea este si surprinzatoare ca abordare si poate ca tot de aceea imi si place atit de mult: are o simplitate si o noutate cuceritoare. Cel putin pentru mine. 🙂

  10. Corina spune:

    Radu, nu gasesti pe borcan oare ce fel de portocale sunt? Sunt si putin amarui?
    Trebuie neaparat sa gust si eu dulceata asta, mi-ai facut o pofta teribila.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Dulceata asta nu se vinde la borcam, ci vrac. Mi s-a spus ca este de portocale salbatice, dar nu am putut sa ma lamuresc daca este o planta inrudita cu portocala, de ce face fructe atat de mici etc. Nu am incredere totala in ce mi-a spus patroana de acolo, mi-a mai vandut ea odata niste raci, decorticati si marinati, drept pui de homari, si abia acasa m-am lamurit ce cumparasem.

  11. cristi-j spune:

    @memphis : nu ma deranjeaza absolut deloc. si nu ma deranjeaza nici ca altii au alte pareri.
    eu sunt mai rezervat cu „perfect / minunat / extraordinar / demential” cum vad ca se poarta de obicei pentru orice. iar aici e vorba de niste paste cu iaurt si dulceata … pot fi bune, nu zic nu, eu totusi cred ca se poate mai bine … hehehe

  12. nea'Mielu spune:

    foarte interesanta asocierea. am un borcan de dulceata de portocale pe undeva, o sa testez..
    ca idee, din cate stiu, maghiarii fac deserturi din paste si gemuri din fructe, in mod traditional..

  13. catkitchen spune:

    Oricata imaginatie am , la asta nu m-am gandit deloc !!! Ne plac pastele , iaurtul si fructele de numa , deci sigur combinatia e dementiala si merita incercata!!! 😉

  14. memphis spune:

    Imi place foarte mult reteta. M-a surprins si atit cit cunosc eu bucatarie mi se pare ca ai avut o abordare foarte originala. Ai atacat deserturile cu paste dintr-un cu totul alt unghi decit cele stiute de mine. Sincere felicitari!

    @cristi-j: Mie reteta mi se pare perfecta si cred ca formeaza un tot echilibrat din toate punctele de verede: arome, gust, texturi si culori. Sau mai corect spus este pe gustul meu si ma simt in siguranta cu ea. 🙂
    Sper sa nu te deranjeze ca am intrat in vorba, dar daca Radu vrea sa mareasca interactivitatea dintre cititori, cum noi doi ne numaram printre cei mai vechi de pe blog, poate ca ar trebui sa dam startul.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Multumesc, si mie imi place reteta, ma bucur mult ca o apreciezi.
      Multumesc pentru faptul ca ai inteles ceea ce ar fi normal sa se intample pe un blog: discutii intre cititori, moderate de mine, nu doar un vesnic schimb de comentarii-rsspunsuri doar intre cititori si mine.

  15. CrisTina spune:

    O bunatate extraordinara! Numai din ce am citit am putut savura toate aromele si texturile siropului si fructelor din dulceata, dar si combinatia finala care este minunata! Am sa incerc si eu acesta combinatie cand am toate ingredientele la indemana! Foarte curand am sa fac dulceata de cirese de la mine din gradina! Cand aud de dulceata imi aduc aminte de scena din „Dumbrava minunata” in care cele doua cucoane servesc dulceata!! O amintire contemporana va fi cu siguranta dulceata din reteta ta! 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @CrisTina: Imi aduc si eu aminte cand, copil fiind, atunci cand veneai in vizita undeva, erai servit cu dulceata si un pahar de apa rece, intr-un pahar imbrobonit. Sau cu serbet! Acum, ne dam unul altuia o cola… 🙁
      Cu ncirese cred ca reteta va functiona minunat. Daca sunteti din Bucuresti, poate de intalnim la degustarile de dulceturi pe care vreau sa le organizez incepand cu luna iulie.

  16. Freya spune:

    Foarte interesanta dulceata asta, desi inteleg ca nu e chiar asa aromata cum te-ai gandi cand ii citesti numele.
    Ma bucur ca ai pus o reteta cu paste dulci, la mine in familie au trecere, mai ales cele cu nuca.
    Am sa incerc si revin cu impresii.

  17. cristi-j spune:

    da, la „loose” ma gandeam si eu.

    o sa ai nevoie de mult timp pentru raspuns la comentarii … hahaha … pe langa bucatar, scriitor, fotograf, dietetician mai e nevoie de un pr … hahaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.