Este o salata foarte usor de preparat, rapida si bine echilibrata ca nutrienti, arome, gusturi si texturi. Se serveste ca antreu, caci gustul sau usor picant stimuleaza apetitul.
Reteta functioneaza la fel de bine si cu paste de orez.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
320 g penne, sau alte paste de mici dimensiuni (fusilli, farfalle)
1 lingurita de pasta de ardei iute
8 felii subtiti de bacon, circa 100 g in total
putin ulei de floarea-soarelui (optional)
1 lingura de mustar
2 lingurite de suc de lamaie
4-5 linguri de ulei de masline
2 lingurite de zahar tos
sare
piper alb, proaspat macinat
1 legatura de marar proaspat, tocata marunt
Instructiuni:
Se da in clocot o oala mare cu apa si se adauga pastele si sare. Se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg si se rastoarna într-un castron mare.
Intre timp se incinge o tigaie mare, la foc mediu, si se prajesc in propria grasime feliile de bacon pana ce sunt rumenite si crocante. Daca este nevoie, se poate adauga si putin ulei. Se scurg feliile de grasime pe prosoape de hartie si se lasa sa se raceasca. Se rup apoi bucatele.
Se prepara dressing-ul amestecand bine mustarul cu suc de lamaie, sare, piper alb si zahar. Se adauga uleiul treptat, amestecand pana ce este inglobat total, iar mixtura a format o emulsie de culoare aurie. Se adauga pasta de ardei iuti si se amesteca.
Se adauga dressingul si baconul in castronul cu paste. Se adauga mararul tocat si se amesteca bine. Se servesc pastele calde, sau la temperatura camerei.
salut Radu. doua intrebari am 1.de ce trebuie 2 lingurite de zahar in reteta 2.de ce nu o numesti salata de paste? si de ce trebuie sa faci combinatia asta de lamaie cu zahar care bate putin spre asia.eu le pregateam numai cu pasta de ardei,bacon,maslie si rosii.era putin mai italieneasca ca doar folosim paste
@bobo: Am 3 raspunsuri:
1. Pun 2 lingurite de zahar, fiindca asa mi-a placut, sa fie mai dulce; mi se pare mie ca “rotunjeste” gustul preparatului. De ce ar fi trebuit sa nu pun?
2. Pot sa o numesc si salata de paste, de fapt ai vazut ca in text ma refer la ea ca fiind o salata
3. Fac combinatia de lamaie cu zahar nu fiindca trebuie, ci fiindca imi place mie. Nu bate de loc spre Asia, combinatia este folosita in toate bucatariile, inclusiv cele mediteraneene. In Asia, cu unele exceptii, nici nu se foloseste lamaia, ci limeta, limeta kafru, tamarin, rodie sau sumac. Nu trebuie ca reteta sa fie neaparat italieneasca daca folosesc paste, atata timp cat paste se fabrica in toate tarile, inclusiv la noi. Fiecare le gateste cum vrea, atata timp cat preparatul este gustos.
Reteta iese foarte gustoasa, am facut si eu odata cam acelasi lucru, paste cu bacon si sos de chilli, fara nici o reteta doar ca astea aveam prin casa si a iesit foarte bun 😀
Si eu fac toate pastele incasa, si intr-adevar mi se pare si mie ca au o aroma incomparabila. Nu iti trebuie nici o masina, in putin timp capeti dexteritate si le faci perfect.
Radu, incearca, sigur iti va place.
P.S.Credeam ca eu sunt singura apucata care incearca sa faca totul de casa.Ma bucur ca aud ca sunt si altii prin alte colturi ale lumii.
@Corina: Mie imi place sa-mi prepar singur amestecurile uscate de condimente si pastele de condimente. Eu cu piua, voi cu facaletul. 🙂
Oh, Radu, paste integrale de calitate, italienesti, am luat de la Billa de exemplu. Uneori am gasit Barilla, dar am fost mai incantata de Misura. Au un gust grozav, dar nu am gasit decat spaghetti sau tagliatelle. Acum, imi fac singura cu masina din combinatii de fainuri integrale(mixuri facute de mine din secara, grau). Chestia spusa de Jacob cu faina de soia nu am incercat-o, dar este o idee foarte buna.
@Elena Toma: Se vede ca trebuie sa-mi mai schimb si eu traseele 🙂 Nu stiu cum se face, dar in drumurile mele dau doar peste Mega Image, Carrefour si Cora. Din cate citesc aici, mai exista si altii…
Se gasesc paste integrale, Barilla, am cumparat spaghete si penne tricolore de la Metro dar parca le-am zarit si in Mega.
@Ada: Mda, eu nu ajung niciodata in Metro. Mi-e peste mana… 🙁
Hallo,
@ Cristi . Fetele mele nu vreau alte Paste sä mänince.
Eu nu postez decit Poze , pentru cä mi sa copiat totul si s-a vindut la ebay cu tot cu Poze.
Am reclamat la ebay si pe äia nu ii intereseazä.
Si apoi tot ce fac eu sint spontan Kreationen. Dacä te intereseazä ceva si nu am postat Rezeta la Comentare , dä un Semn si iti explic imediat ce am fäcut..
@ Radu,
Masinuta aia este bunä , da eu nu mi-am cumpärat. Eu dupä ce intind Aluatul presar fein cu o Sitä micä Fäinä deasupra, rulez si tai perfect in Fisii.Merge minunat.
Alea uscate nu sint rele , da nu au gustul de la proaspete…
Si alea proaspete le poti face si cu Fäinä de Soja. Au un gust asa ca de Alune un pic. Sint minunate.
Multe Salutäri Jacob
@Jacktel: Pastele uscate au totusi unele avantaje, mai ales in ce priveste formele si faptul ca pot fi gatite “al dente”.
@Jacktel,
Corect – tocmai am inceput si eu de la o vreme sa-mi fac singur pastele in casa si e incomparabil.
Toate bune!
Ce rau imi pare, pentru mine, ca blogul tau e in germana, nu inteleg decat pozele 🙂 .
@Cristi si Jacktel: Vreau sa-mi iau si eu o masina de facut paste, totusi nu voi renunta la cele uscate si extrudate.
Nu cäutati , facetile.
Merge repede si Gustul nu este de egalat.
Pentru 2 Portii ajung douä Ouä si Fäinä cit cuprinde. 10 Minute.
Dupä 30 Minute de Repaus in Frigider , simplu intinse si cu Cutitul cum vrei le tai. In Apä cu Sare 3 Minute si gata. Gustul o Explozie
Multe Salutäri Jacob
Adica nu se gasesc in Romania paste integrale, vrei sa spui?
Nu pot sa cred si sint trist pentru treaba asta atunci 🙁 .
@Cristi: Poate se gasesc, dar nu le-am vazut eu.
Ce reteta cu paste interesanta! O fi ea simplu de facut, dar este altfel si ne pui la lucru si noua dorinta de a experimenta. Vrei sa ne faci sa credem ca si noi putem, dar eu cel putin sunt inca invatacel, nu de creator. Nu ma incumet decat sa adaptez retetele la gustul meu din acel moment si, daca este o reusita cat de cat notabila, sa o pot impartasi cu altii. Dar gustul acesta va trebui sa-l experimentez pe fiul meu, sa vad el ce parere are. Generatii diferite, gusturi diferite, dar educatia creeaza punti acolo unde ele lipsesc, asa ca… totul este posibil.
@Elena Toma: Nu stiu daca merge cu dieta ta, dar daca ai la indemana un cobai, poti face o incercare. 🙂
Radu, deobicei folosesti paste fainoase normale, clasice, din faina alba sau folosesti paste integrale?
Eu folosesc de la o vreme doar paste integrale si nu numai ca sunt mai sanatoase, dar, personal, cred ca sunt si mai gustoase.
Multumesc.
@Cristi: Eu folosesc paste de grau uscate de la Barilla, proaspete de la Rana, ambele din faina alba. Nu am vazut paste integrale, ca altfel le foloseam. Mai folosesc si paste din orez, asiatice sau de la Riso Scotti.
Mie, una, nu mi se pare de o importanta covarsitoare geneza retetei, din ce vremuri imemoriale provine si ce popor a experimentat-o primul, ce aport au mai adus si altii si polemica “ne apartine noua de drept-ba da-ba nu”. Mai ales ca in era noastra fuziunea dintre bucatarii are o viteza ametitoare, nu prea mai tii pasul cu mare usurinta. E foarte interesant de stiut asa, pt cultura generala. Mai mult ma intereseaza gustul, aspectul si inventivitatea gastro-pasionatului nostru care exceleaza in a improviza, doar mari retete s-au nascut ba din lipsa unui ingredient, ba din combinatia celor pe care le avea bucatarul la indemana in momentul respectiv sau, chiar, dintr-o eroare umana, intervenita la un moment dat.
@Jacktel: Cred ca m-ai inteles gresit. Fac parte dintre cei care doresc o mare deschidere in domeniul gastro. Referirea mea la bucataria romaneasca se vroia o apreciere fata de originalitatea lui Radu si fata de incercarile sale de a-si convinge cititorii sa participe la innoirea si modernizarea bucatariei noastre traditionale.
@toni: Eu nu ti-am inteles comentariile ca o critica. Totusi, vreau sa punctez afirmatia ta de mai sus. Nu am intentia si nici, mai ales, calitatea de a moderniza bucataria romaneasca. Eu vreau doar sa invat cat mai multe din domeniul gastro si sa impart aceste cunostinte cu parteneri inteligenti de discutie. Ma simt fericit cand gatesc si cand vorbesc despre gastronomie si nu-mi fac absolut nicio problema despre viitorul bucatariei romanesti. Este un univers ce se va regla singur, in timp, mai bine decat mi-as putea eu imagina vreodata.
Hallo Radule,
Foarte feinä Creation , care poartä in Mod clar Stampila ta creativä.
Novell Ciusine a la Radu. Compliment si Respect.
@Toni, imi pare räu sä väd cä iaräsi cäläresti pe Thema ” este sau nu romineste”
Este romäneste si o sä fie mai departe romäneste. Noua Bucätärie romäneascä…
Si chair dacä multi conservativi ca si Tine se pun Cruce impotrivä , tot o sä se dezvolte noua Traditie Culinarä…..
Multe Salutäri din Nürnberg Jacob
@Jacktel: Multumesc pentru apreciere.
Excelenta reteta si excelenta fotografie! Imi aglomerezi programul de gatit saptamana asta… si abia a inceput, cine stie cu ce mai vii 🙂
@simina: Nu te plange, reteta asta este gata in 15-20 de minute! Se face imediat si se mananca repede! 🙂
Ai un blog foarte bine structurat si cu multe lucruri interesante. Imi place ca nu postezi doar retete si ca incerci sa faci lumea sa gandeasca bucataria si sa o perceapa ca un act de cultura. Nu stiu daca mai exista vreun astfel de blog romanesc. Felicitari!
@emi: Bine ai venit! Ma bucur ca iti place blogul si sper ca intr-adevar, sa aiba ceva de spus.
Ai un asemenea ritm cu postarile mai nou, ca nu apuc sa citesc.
Si eu am azi in plan ouale umplute, ca le aveam ieri dar s-a decalat programul, a trebuit sa fac ceva dulce, ca ramasesem fara.
Incerc si pastele , daca ramane timp, ca sunt extrem de tentante.
@Corina: Pai cum sa va tin altfel in priza? 🙂
Lasand gluma deoparte, mi-am propus ca in primul an de existenta al blogului sa postez zilnic cate ceva. Nu este usor, dar cu munca multa se rezolva. Cum am mai zis undeva, cand voi obosi, o sa ma odihnesc.
Pana acum se pare ca iti iese. Reteta de ieri si cea de astazi par a fi excelente. Diseara voi “presta” reteta de oua umplute. Am luat ieri seara creme fraiche din Mega Image, cel de la Mihai Bravu,am si fiert ouale, astazi le voi umple.
Pastele acestea sunt foarte simple, cred ca am loc astazi si pentru ele.
@toni: Sa-mi spui si mie parerea familiei. Sper sa le placa.
Revin cu inca un comentariu. Am vazut ca ai trecut reteta ca fiind romaneasca, desi putea, la fel de bine, sa fie italieneasca. Ai luat-o de undeva?
@toni: Este intr-adevar o “inventie” personala, desi termenul poate fi pretentios. Cred ca orice bucatar are la activ astfel de mici inventii / adaptari / gaselnite. Sunt convins ca trebuie sa mai existe ceva asemanator pe Internet, sau prin cartile de bucate. Mi-am pus in cap sa prepar, fara alta sursa de inspiratie decat ceea ce am in cap la acest moment, cateva retete simple si cu ingrediente disponibile, dar care sa fie cat de cat ingenioase si putin diferite de ceea ce gatesc romanii acasa in mod curent.
Alta idee interesanta a bucatarului matinal si creativ! Cred ca gustul este foarte “rotund”, cu nota picanta, dar si cu accente dulci-acrisoare-sarate si chiar cu o tenta de afumat, de la bacon. Buna combinatie! Imi place si poza foarte mult. Sunt curios daca Simina te va critica de data aceasta. 🙂
@toni: Aprecierile cititorului matinal ma onoreaza. 🙂