Paste proaspete, de casa

Paste proaspete, de casa
Desi necesita timp, prepararea aluatului de paste are avantajele ei. Întotdeauna, pastele de casa vor fi mai gustoase si cu o textura mai buna decat cele fabricate. În plus, timpii de gatit sunt foarte scurti.

Bucatarie: italiana
Dificultate: medie
Cantitate: circa 675 g
Timp de preparare: 1 ora 5 minute

Ingrediente:
450 g faina tare de grau (durum / 00)
un praf de sare
4 oua, batute
1 lingura de ulei extra virgin

Instructiuni:
Se cerne faina pe o suprafata de lucru curata, sau într-un castron mare. Se face o adancitura în centru si se adauga sare, oua si ulei.
Folosind mîinile,se amesteca treptat cu oua si ulei, pana ce mixtura începe sa formeze un aluat ferm. Daca este nevoie, se adauga cateva picaturi de apa.

Se framanta aluatul timp de 10 minute, sau pana cand se face omogen si elastic. Aluatul trebuie sa ramana destul de ferm. Se adauga un pic de faina daca devine lipicios.
Se înfasoara strans aluatul în film alimentar si se pune deoparte 30 de minute, la odihna, înainte de a fi rulat si taiat. Nu se pune în frigider.

Se taie aluatul în sferturi, caci portiile mici se pot manui mai usor. Se ruleaza cat mai subtire, pe o suprafata curata, întorcandu-l si rotindu-l ocazional, ca sa nu se lipeasca. Se taie apoi în forma dorita, cum ar fi foi dreptunghiulare de lasagna, sau taitei de latimi diferite.

Taiteii si pastele neumplute se pot gati imediat, sau se pot lasa sa se usuce timp de 30 de minute înainte de a fi gatiti. Se usuca bine pe prosoape curate, daca sunt putin lipicioase. Sau, se atarna taiteii pe un suport pentru paste, sau se presara cu putina faina si se fac covrig, ca niste cuibulete.

7 comentarii pe “Paste proaspete, de casa

  1. Radu Popovici spune:

    @Ada: Te inteleg perfect; pentru mine, bucataria si biblioteca sunt locurile unde fug incercand sa mai prind ceva din savoarea vremurilor cand stiam trai mai bine si mai frumos.
    Revenind la paste, nu ai musai nevoie de masinaria aceea; poti face paste bune si fara ea. In timp, dupa putin exercitiu, si cele facute “manual” vor arata foarte bine.

  2. Ada spune:

    E drept ca sunt mult mai gustoase pastele de casa dar trebuie timp si rabdare si aparatul acela special daca vrei sa arate foarte bine. Imi aduc aminte din copilarie de taiteii de casa ai bunicii, de retetele ei care veneau dintr-o lume de demult apusa, de aluaturile de invartite pe care le intindea si le stragea de nu stiu cate ori timp de vreo doua zile, de aromele din bucatarie din preajma sarbatorilor, de dulceturile, siropurile si serbeturile care atingeau perfectiunea. S-au dus vremurile de alta data si nici oamenii de atuncea nu mai sunt, traim intr-o lume noua… in care toti se afla neincetat intr-o stare de goana nebuna pentru orice si nimic, lume dupa care eu, una, nu ma innebunesc deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.