Paste proaspete, de casa
Deşi necesită timp, prepararea aluatului de paste are avantajele ei. Întotdeauna, pastele de casă vor fi mai gustoase şi cu o textură mai bună decât cele fabricate. În plus, timpii de gătit sunt foarte scurţi.

Bucătărie: italiană
Dificultate: medie
Cantitate: circa 675 g
Timp de preparare: 1 oră 5 minute

Ingrediente:
450 g făină tare de grâu (durum / 00)
un praf de sare
4 ouă, bătute
1 lingură de ulei extra virgin

Instrucţiuni:
Se cerne făina pe o suprafaţă de lucru curată, sau într-un castron mare. Se face o adâncitură în centru şi se adaugă sare, ouă şi ulei.
Folosind mîinile,se amestecă treptat cu ouă şi ulei, până ce mixtura începe să formeze un aluat ferm. Dacă este nevoie, se adaugă câteva picături de apă.

Se frământă aluatul timp de 10 minute, sau până când se face omogen şi elastic. Aluatul trebuie să rămână destul de ferm. Se adaugă un pic de făină dacă devine lipicios.
Se înfăşoară strâns aluatul în film alimentar şi se pune deoparte 30 de minute, la odihnă, înainte de a fi rulat şi tăiat. Nu se pune în frigider.

Se taie aluatul în sferturi, căci porţiile mici se pot mânui mai uşor. Se rulează cât mai subţire, pe o suprafaţă curată, întorcându-l şi rotindu-l ocazional, ca să nu se lipească. Se taie apoi în forma dorită, cum ar fi foi dreptunghiulare de lasagna, sau tăiţei de lăţimi diferite.

Tăiţeii şi pastele neumplute se pot găti imediat, sau se pot lăsa să se usuce timp de 30 de minute înainte de a fi gătiţi. Se usucă bine pe prosoape curate, dacă sunt puţin lipicioase. Sau, se atârnă tăiţeii pe un suport pentru paste, sau se presără cu puţină făină şi se fac covrig, ca nişte cuibuleţe.