Deşi necesită timp, prepararea aluatului de paste are avantajele ei. Întotdeauna, pastele de casă vor fi mai gustoase şi cu o textură mai bună decât cele fabricate. În plus, timpii de gătit sunt foarte scurţi.
Bucătărie: italiană
Dificultate: medie
Cantitate: circa 675 g
Timp de preparare: 1 oră 5 minute
Ingrediente:
450 g făină tare de grâu (durum / 00)
un praf de sare
4 ouă, bătute
1 lingură de ulei extra virgin
Instrucţiuni:
Se cerne făina pe o suprafaţă de lucru curată, sau într-un castron mare. Se face o adâncitură în centru şi se adaugă sare, ouă şi ulei.
Folosind mîinile,se amestecă treptat cu ouă şi ulei, până ce mixtura începe să formeze un aluat ferm. Dacă este nevoie, se adaugă câteva picături de apă.
Se frământă aluatul timp de 10 minute, sau până când se face omogen şi elastic. Aluatul trebuie să rămână destul de ferm. Se adaugă un pic de făină dacă devine lipicios.
Se înfăşoară strâns aluatul în film alimentar şi se pune deoparte 30 de minute, la odihnă, înainte de a fi rulat şi tăiat. Nu se pune în frigider.
Se taie aluatul în sferturi, căci porţiile mici se pot mânui mai uşor. Se rulează cât mai subţire, pe o suprafaţă curată, întorcându-l şi rotindu-l ocazional, ca să nu se lipească. Se taie apoi în forma dorită, cum ar fi foi dreptunghiulare de lasagna, sau tăiţei de lăţimi diferite.
Tăiţeii şi pastele neumplute se pot găti imediat, sau se pot lăsa să se usuce timp de 30 de minute înainte de a fi gătiţi. Se usucă bine pe prosoape curate, dacă sunt puţin lipicioase. Sau, se atârnă tăiţeii pe un suport pentru paste, sau se presără cu puţină făină şi se fac covrig, ca nişte cuibuleţe.
Mie mi se par cele mai bune cele facute cu faina integrala, daca se poate chiar proaspat macinata in casa.
@Liviu: Chestie de gust. 🙂
Multumesc Radu ,datorita blogului tau am inceput sa fac paste de casa acum la pensie.Primele nu au fost prea reusite ,dar nu ma las.
@Vasile: Nici mie nu mi-au iesit prea bine primele. Cauta faina 650, mie mi s-a parut a fi cea mai buna din ce am vazut pe piata.
asa le fac si eu, doar ca nu pun ulei. Pastele de casa sunt infinit mai bune decat cele de pe piata noastra.
@Ada: Te inteleg perfect; pentru mine, bucataria si biblioteca sunt locurile unde fug incercand sa mai prind ceva din savoarea vremurilor cand stiam trai mai bine si mai frumos.
Revenind la paste, nu ai musai nevoie de masinaria aceea; poti face paste bune si fara ea. In timp, dupa putin exercitiu, si cele facute „manual” vor arata foarte bine.
E drept ca sunt mult mai gustoase pastele de casa dar trebuie timp si rabdare si aparatul acela special daca vrei sa arate foarte bine. Imi aduc aminte din copilarie de taiteii de casa ai bunicii, de retetele ei care veneau dintr-o lume de demult apusa, de aluaturile de invartite pe care le intindea si le stragea de nu stiu cate ori timp de vreo doua zile, de aromele din bucatarie din preajma sarbatorilor, de dulceturile, siropurile si serbeturile care atingeau perfectiunea. S-au dus vremurile de alta data si nici oamenii de atuncea nu mai sunt, traim intr-o lume noua… in care toti se afla neincetat intr-o stare de goana nebuna pentru orice si nimic, lume dupa care eu, una, nu ma innebunesc deloc.