Paştele între tradiţie şi inovaţie

Recentul sondaj de opinie găzduit de acest blog, cu tema „Ce veţi găti de Paşti?”, a luat sfârşit acum câteva zile, odată cu desfăşurarea celei mai importante sărbători religioase a românilor. Rezultatele sondajului, fără să fie surprinzătoare, sunt interesante.

Ideea de a posta acest sondaj mi-a venit cam târziu, aşa că l-am postat cu întârziere şi a adunat doar 498 de voturi. Rezultatele sunt însă concludente.
42% dintre votanţi au declarat că vor prepara doar bucate româneşti tradiţionale. Opţiunea lor a îndeplinit cel mai mare procentaj şi mă bucură, căci cred sincer că tradiţiile trebuie păstrate. Ele ne dau identitate, ne leagă de trecut petrecându-ne, în acelaţi timp, către viitor şi fac parte din cultura poporului nostru.
41% dintre votanţi au ales să îmbine preparatele tradiţionale cu unele noi. Ca pasionat de gastronomie, salut această iniţiativă, căci experimentul este calea către progres şi este posibil ca, în timp, unele dintre aceste experimente să devină tradiţie. Îmi dau seama că aceste procente nu au nimic de-a face cu masa poporului român, care găteşte în proporţie absolut covârşitoare doar bucate tradiţionale. Ştiu că blogul meu beneficiază şi uneori chiar favorizează un public curios şi deschis spre noutate. Doar aşa se explică faptul că inovatorii sunt aproape la fel de mulţi ca tradiţionaliştii.
Desigur, contează şi ce fel de experimente se fac. Cu ceva timp în urmă, într-un sat din Oltenia, am auzit două bătrâne punând la cale organizarea unei înmormântări. Una dintre ele spunea foarte convinsă: „trebuie să dai popii o sticlă de fanta şi trei banane… aşa se obişnuieşte”. O astfel de „obişnuinţă” este o inovaţie absolut nefericită, imbecilă chiar, care denotă doar lipsă de educaţie şi de respect. Experimentele trebuie făcute, inovaţiile sunt necesare, dar în anumite limite. Referitor strict la domeniul culinar legat de marile sărbători, găsesc foarte folositoare experimentele făcute cu ingrediente locale de sezon – sau chiar ingrediente străine, dar care sunt pe piaţă de îndeajuns de mult timp ca să fi devenit lucru curent-, cu preparate care se potrivesc simbolistic cu momentul respectiv etc. Înţelegeţi voi ce vreau să spun…
11% au ales să nu gătească nimic. Fiind vorba despre un blog culinar, vizitat de persoane care gătesc, sunt aproape convins că aceşti cititori au petrecut sărbătorile la rude sau prieteni, acesta fiind cauza pentru care nu au bucătărit deloc.
6% dintre cititoriii care au votat sunt nonconformişti. Opţiunea lor a fost să nu gătească absolut nimic tradiţional, ci doar preparate noi, fără legătură cu ouăle vopsite, drobul de miel, ciorba de miel cu tarhon, pulpa de miel la cuptor, pască, cozonaci, sarmale etc. Un mare „bravo!” pentru dorinţa de a experimenta şi de a încerca lucruri noi. Pot să înţeleg acest lucru foarte bine, dar doar ca un accident, nu ca regulă. Fără preparatele tradiţionale enumerate mai sus, parcă nu simţi că este Paşti. Mă rog, aceasta este părerea mea.
Ce am gătit eu? Nimic… căci am fost invitat. Ce aş fi gătit dacă aş fi stat acasă? Aş fi ales opţiunea „Îmbin preparatele tradiţionale cu unele noi”. Aş fi încercat să păstrez spiritul sărbătorii, dar şi să încerc o mică inovaţie.
Mulţumesc tuturor celor care au participat la sondaj şi le urez mult succes la gătit în lunile ce urmează şi multă imaginaţie la experimente!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.