Pastele între traditie si inovatie

Recentul sondaj de opinie gazduit de acest blog, cu tema „Ce veti gati de Pasti?”, a luat sfarsit acum cateva zile, odata cu desfasurarea celei mai importante sarbatori religioase a romanilor. Rezultatele sondajului, fara sa fie surprinzatoare, sunt interesante.

Ideea de a posta acest sondaj mi-a venit cam tarziu, asa ca l-am postat cu întarziere si a adunat doar 498 de voturi. Rezultatele sunt însa concludente.
42% dintre votanti au declarat ca vor prepara doar bucate romanesti traditionale. Optiunea lor a îndeplinit cel mai mare procentaj si ma bucura, caci cred sincer ca traditiile trebuie pastrate. Ele ne dau identitate, ne leaga de trecut petrecandu-ne, în acelati timp, catre viitor si fac parte din cultura poporului nostru.
41% dintre votanti au ales sa îmbine preparatele traditionale cu unele noi. Ca pasionat de gastronomie, salut aceasta initiativa, caci experimentul este calea catre progres si este posibil ca, în timp, unele dintre aceste experimente sa devina traditie. Îmi dau seama ca aceste procente nu au nimic de-a face cu masa poporului roman, care gateste în proportie absolut covarsitoare doar bucate traditionale. Ştiu ca blogul meu beneficiaza si uneori chiar favorizeaza un public curios si deschis spre noutate. Doar asa se explica faptul ca inovatorii sunt aproape la fel de multi ca traditionalistii.
Desigur, conteaza si ce fel de experimente se fac. Cu ceva timp în urma, într-un sat din Oltenia, am auzit doua batrane punand la cale organizarea unei înmormantari. Una dintre ele spunea foarte convinsa: „trebuie sa dai popii o sticla de fanta si trei banane… asa se obisnuieste”. O astfel de „obisnuinta” este o inovatie absolut nefericita, imbecila chiar, care denota doar lipsa de educatie si de respect. Experimentele trebuie facute, inovatiile sunt necesare, dar în anumite limite. Referitor strict la domeniul culinar legat de marile sarbatori, gasesc foarte folositoare experimentele facute cu ingrediente locale de sezon – sau chiar ingrediente straine, dar care sunt pe piata de îndeajuns de mult timp ca sa fi devenit lucru curent-, cu preparate care se potrivesc simbolistic cu momentul respectiv etc. Întelegeti voi ce vreau sa spun…
11% au ales sa nu gateasca nimic. Fiind vorba despre un blog culinar, vizitat de persoane care gatesc, sunt aproape convins ca acesti cititori au petrecut sarbatorile la rude sau prieteni, acesta fiind cauza pentru care nu au bucatarit deloc.
6% dintre cititoriii care au votat sunt nonconformisti. Optiunea lor a fost sa nu gateasca absolut nimic traditional, ci doar preparate noi, fara legatura cu ouale vopsite, drobul de miel, ciorba de miel cu tarhon, pulpa de miel la cuptor, pasca, cozonaci, sarmale etc. Un mare „bravo!” pentru dorinta de a experimenta si de a încerca lucruri noi. Pot sa înteleg acest lucru foarte bine, dar doar ca un accident, nu ca regula. Fara preparatele traditionale enumerate mai sus, parca nu simti ca este Pasti. Ma rog, aceasta este parerea mea.
Ce am gatit eu? Nimic… caci am fost invitat. Ce as fi gatit daca as fi stat acasa? As fi ales optiunea „Îmbin preparatele traditionale cu unele noi”. As fi încercat sa pastrez spiritul sarbatorii, dar si sa încerc o mica inovatie.
Multumesc tuturor celor care au participat la sondaj si le urez mult succes la gatit în lunile ce urmeaza si multa imaginatie la experimente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.