Pe scurt despre pastele orientale

Este posibil ca bucatarii chinezi sa nu fi fost cei care au inventat pastele – Marco Polo cunostea pastele înainte de a pleca în Orient – dar, în mod sigur, au raspandit în Orientul Îndepartat obiceiul sanatos al consumului de paste. Pastele umplute sunt si ele prezente, cu pachetelele de primavata si micile cornulete, numite wonton, care ascund portii de umpluturi suculente.

Taitei la micul dejun
Taitei este numele dat fasiilor plate de paste (italienesti si de alte tipuri), dar se aplica si la unele varietati rotunde. În Orient, taiteii se prepara din cereala de baza a regiunii; de exemplu, sunt taitei de orez sau hrisca, si chiar taitei preparati din fasole mung, sau soia, si legume. Învelisul cornuletelor este si el un tip de aluat pentru paste.
Taiteii nu sunt neaparat destinati meselor principale. În Japonia, de exemplu, micile restaurante, baruri si standuri locale, în orase si sate, servesc o mare varietate de mancaruri hranitoare cu taitei, fierbinti si reci, vegetariene si non-vegetariene, începand cu micul dejun si terminand cu cina. Un entuziasm similar pentru taitei exista si în Malaezia, Thailanda, Indonezia, Vietnam, Coreea si Filipine, unde mesele traditionale cuprind taiteii ca aliment cu amidon de baza, parte a unei diete bogate în vegetale si fructe.

Îmbucaturi sanatoase
Taiteii orientali sunt, îmbucatura cu îmbucatura, la fel de hranitori ca alte tipuri de paste, cu calitati specifice cerealelor din care sunt facuti.
Multi taitei fara grau nu contin gluten, ceea ce îi transforma într-un aliment cu amidon potrivit celor cu intoleranta la grau, sau gluten, gasit de asemenea si în orz si secara.
Nu uitati, taiteii crocanti, populari în restaurantele fast-food si take-away, absorb în timpul prajirii mult ulei, sau grasimi animale, asa ca bucurati-va de ei doar din cand în cînd, nu zilnic.

Citeste si articolul →   Pe scurt despre doenjang

Un abecedar al taiteilor orientali
Taiteii de celofan, numiti si transparenti, sau de fasole mung, sunt preparati din boabe macinate de fasole mung. Acesti taitei fini, de culoare alba, se vand uscati, în legaturi. Înainte de a fi adaugati în supe, sau alte mancaruri, sunt înmuiati în apa, sau bulion, lucru care îi face alunecosi si transparenti.

Taiteii de orez sunt preparati, în China, dintr-un amestec de faina de orez, amidon de grau si apa. Sunt foarte fini, uneori numiti vermicelli de orez, si sunt adesea rupti ca sa fie folositi în supe, sau prajiti, ceea ce îi face sa se umfle. Betisoarele de orez sunt taitei plati, uneori doar de lungimea unui betisor pentru mancat. Somen sunt taitei de orez fini, japonezi, folositi mai ales în supe.

Taiteii Soba, de culoare bruna, sunt cei mai cunoscuti taitei japonezi. Preparati din faina de hrisca, sunt foarte satiosi – ca pastele integrale – si sunt serviti adesea alaturi de un dip.

Pachetelele de primavara, sau rulourile cu ou, sunt preparate din foi opace, subtiri ca hartia. Cele chinezesti sunt facute din faina de grau; versiunea vietnameza este pe baza de faina de orez. Foile de pachetele de primavara, ca si hartia de orez, pot fi cumparate congelate (se decongeleaza înainte de a fi folosite) sau se pot cumpara pachetele gata preparate. Încercati sa le coaceti la cuptor, în tavi de copt neaderente, în loc sa le prajiti în ulei; veti obtine ceva cu continut mai mic de grasimi.

Taiteii de grau, preparati din faina de grau si îmbogatiti adesea cu oua, pot fi cumparati proaspeti sau uscati, într-o mare varietate de grosimi, plati sau rotunzi. Au nevoie de foarte putin gatit – adesea doar se înmoaie în apa. Japonezii au propria lor versiune de taitei de grau, numiti ramen.

Citeste si articolul →   Un pic de statistica: despre uleiul de masline

Foile wonton, de culoare galbena, sunt preparate din faina de grau si oua. Foile, mici patrate sau cercuri, sunt disponibile proaspete, sau uscate, si pot fi folosite la prepararea de wontons si alte cornulete, ca dim sum, sau semilune (gyoza). Odata umplute, cornuletele pot fi prajite, fierte sau gatite în aburi (o varianta fara grasimi), sau folositi în supe. Umpluturile traditionale pentru wonton includ carne de porc, creveti si ciuperci.

Cumpararea si depozitarea taiteilor orientali
Taiteii proaspeti pot fi pastrati în ambalejul nedesfacut, în frigider, maxim 3 zile. Mai pot fi, de asemenea, congelati si ambalati, cand sunt tari, în cutii sau pungi care sa permita gatirea de cantitati mici. Cautati data expirarii de pe ambalaj înainte de a-i cumpara.
Taiteii uscati pot fi depozitati ca si celelalte tipuri de paste uscate. Odata deschis ambalajul, pastrati-i în conzainere bine închise. Verificati data de expirare înainte de a-i cumpara.

Prepararea si gatitul
Cei mai multi taitei orientali sunt fie înmuiati, fie fierti în apa clocotita înainte de a fi adaugati la supe, tocane sau preparate stir-fry. Se pot servi si cu sos, ca pastele italienesti, sau ca garnitura. Un stir-fry cu taitei, alaturi de multe legume proaspete si de o cantitate moderata de carne slaba, peste, fructe de mare, tofu sau fasole, formeaza o masa foarte bine echilibrata.

5 comentarii pe “Pe scurt despre pastele orientale

  1. cristi-j spune:

    povestea e lunga , complexa si interesanta , cel putin pentru mine . sper sa revii la ea .
    pastele (taiteii) sunt foarte aproape de orez ca popularitate in asia desi multi nu stiu . mie mi se pare ca domeniul e mai complex decit pastele italiene , sunt mai multe tipuri (nu mai multe forme insa) , tipuri de faina folosita , nu sunt atit de standardizate , etc . e adevarat insa ca asia e uriasa fata de italia si desi toate sunt de origine chinezeasca oarecum , acum exista si diferente de la tara la tara . nu prea stiu multe despre clasificari , nici macar despre nume si desi sunt mult mai obisnuit cu pastele chinezesti stiu mai multe nume de paste japoneze , in mintea mea fiind mult mai clare denumiri si utilizari pentru ramen / somen / soba / udon .
    destule dintre felurile mele preferate sunt cu paste : mee goreng / mee rebus / laksa / char kway teow .
    ar putea fi spus ca de obicei pastele chinezesti de griu sunt cu sare deci nu mai e nevoie sa fie pusa in apa de fiert , cele de orez nu sunt cu sare . timpul de gatit e foarte scurt .

  2. restaurant indian agrapalace spune:

    Desi suna delicios pastele orientale sunt putin cunoscute in Romania, de aceea foarte putini asociaza pastele si taieteii cu mancarea orientala, asa cum ati spus si dvs ele isi au originea in Italia.
    In ceea ce priveste bucataria orientala primul lucru la care ne gandim este orezul, preparata in nenumrate feluri si cu foarte multe condimente da si sushi-ul japonez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.