Pastitsada

Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete locale. Am si gasit cateva deosebite si sper ca iubitorii de bucatarie mediteraneana sa fie interesati.
pastitsada1 - Pastitsada 1 - Retetele lui Radu
Pastitsada, care reflecta influenta bucatariei italiene asupra celei corfiote (Corfu este foarte aproape de Italia, iar venetienii au stapanit insula cateva sute de ani), este socotita o delicatesa si este caracterizata de gustul delicat si aroma sofisticata de cuisoare.

Bucatarie: greceasca
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
600 g muschi sau cotlet de vitel
2 linguri de unt
1/2 cana cu ulei de masline
2 cepe
4 catei de usturoi
sare
piper
boia iute
200 g rosii din cutie, cu suc cu tot
100 ml vin rosu
1 lingura de otet de vin rosu
1 lingura de zahar
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1 1/2 lingurita de cuisoare, macinate
1 lingurita de seminte de chimen, macinate
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
2 foi de dafin
1 ardei iute uscat, pisat
250 g penne rigate
50 g Parmesan, proaspat ras
patrunjel proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se feliaza carnea si se bat feliile ca sa se fragezeasca si sa se subtieze.
Se incinge uleiul de masline intr-o cratita, sau tigaie mare, si se prajesc uniform bucatile de carne, la foc mediu-iute, pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga in tigaie ceapa si usturoiul si se soteaza 1-2 minute, amestecand. Se adauga apoi otetul, foile de dafin si vinul, se asezoneaza cu sare, zahar, piper si boia iute si se brezeaza carnea pana ce lichidul se reduce la jumatate.

Citeste si articolul →   Kochujon – Ardei iuti umpluti

Se adauga scortisoara, cuisoare, chimen, nucsoara si ardeiul iute pisat si se gateste carnea pana ce este frageda. Se adauga rosiile si se continua gatitul pana ce sosul se ingroasa.

Intre timp, se fierb pastele conform indicatiilor de pe ambalaj si se scurg bine. Se amesteca apoi cu unt si se impart intre cele 4 farfurii individuale. Peste paste se asaza carnea cu sosul ei. Se presara deasupra Parmesan ras si se orneaza cu frunze proaspete de patrunjel. Se serveste pastitsada fierbinte.

Sfaturi:
Traditional, reteta se prepara cu carne de vitel. Se poate insa folosi si carnea de pui, care are avantajul ca se gateste mai repede si este mai frageda.

Am vazut si variante de pastitsada care folosesc spaghete, sau macaroane, dar restaurantele corfiote le gatesc mai ales cu paste scurte. Pentru cei care au intoleranta la gluten: pastitsada se gateste la fel de bine si cu paste de orez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.