Fileurile de pastrav au pielea crocanta si carnea frageda si suculenta, legumele sunt fraged-crocante, sosul de unt este onctuos si gustos, iar vinul vine cu o nota fructata si proaspata.
Aromele fine de usturoi si cimbru se combina placut cu cele de piersica, ananas si citrice ale vinului.
Pastrav cu legume si sos de unt

Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
4 fileuri de pastrav, circa 600 g in total, cu piele
2 morcovi, taiati fasiute subtiri
1 dovlecel, taiat fasiute subtiri
1 castravete Fabio, taiat fasiute subtiri
10-12 rosii cherry, taiate in jumatate
2 linguri de ulei de masline
4 cubulete de unt
2 linguri de vin alb
2-3 catei de usturoi, curatati si zdrobiti putin
3-4 fire de cimbru proaspat
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de cimbru, pentru servit
Rhea Viognier, produs de Halewood Wines, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare, care poate cuprinde cele patru fileuri. Daca nu aveti o astfel de tigaie, prajiti fileurile in doua transe. Se adauga jumatate din ulei si 2 cubulete de unt. Cand untul incepe sa spumeze, se adauga cateii de usturoi si firele de cimbru.

Se prajesc fileurile, asezandu-le prima data pe fata cu piele, impreuna cu jumatatile de rosii cherry. Se sareaza si se pipereaza. Se gatesc timp de 2 minute, sau pana ce sunt frumos rumenite, dupa care se intorc.

Se adauga vinul si se scutura tigaia, ca sa se amestece cu grasimea din tigaie. Se stropesc fileurile si rosiile cu sosul din tigaie. Dupa circa alte 2 minute, se scot fileurile si rosiile pe o farfurie calda.

Intre timp se incing intr-o cratita (sau alta tigaie) restul de ulei si de unt. Se adauga morcovii si se gatesc la foc mediu circa 1 minut, dupa care se adauga castravetele si dovlecelul. Se sareaza si se pipereaza. Se gatesc 1-2 minute, pana ce legumele sunt fragede.

Se monteaza fileurile de pastrav pe pat de legume, alaturi de rosiile cherry, stropite din belsug cu sosul de unt din tigaie. Se orneaza cu frunze proaspete de cimbru si se servesc cu un pahar de Rhea Viognier, racit la 10-12 °C.