Este o reteta extrem de simpla care o sa va bucure cu un sos somptuos, din lapte de cocos, si cu un interesant contrast de texturi, datorat in special migdalelor crocante. Nu trebuie sa va sperie lista lunga de igrediente si cred ca v-ati obisnuit deja ca retetele indiene sa foloseasca multe condimente.

Cu toate acestea gustul si aroma sunt foarte bine echilibrate si va garantez ca reteta are sanse sa devina una dintre preferatele dvs.

Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: mediu
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 18 minute
Timp de gatit: 27 minute

Ingrediente
4 pastravi  (sau alt peste cu carne alba) intregi, curatati, circa 900 g in total, curatati de intestine si solzi
4 linguri de suc de lamaie
4 linguri de pasta de rosii
3 linguri de fulgi de migdale
5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, rasa
6 catei de usturoi, pisati
1 ardei iute intreg, despicat pe lungime
2 lingurite de amestec condimente garam masala
6 linguri de iaurt
400 ml lapte de cocos
1 legatura de fire de coriandru (sau patrunjel), tocate
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 frunze de dafin
4 pastai de cardamom negru, putin zdrobite
2 batoane de scortisoara, circa 3-4 cm lungime fiecare
1  lingurita de sare
fulgi de migdale, pentru ornat
coaja de lamaie rasa, pentru ornat
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
12-16 rosii cherry, pentru servit
rondele de castravete, pentru servit
orez Basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Dupa ce pestele a fost curatat si spalat foarte bine, se sareaza si se stropeste in interior si in exterior cu jumatate din cantitatea de suc de lamaie; se pune intr-un vas termorezistent. Se incalzeste cuptorul la 180 °C (foc mediu).

Intr-un castron mare se combina pasta de rosii, migdalele, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, garam masala, iaurtul, sarea, laptele de cocos, coriandrul si restul de suc de lamaie. Se adauga 100 ml apa si se amesteca foarte bine.

Intr-o tigaie mare, se incinge uleiul si se adauga frunzele de dafin, cardamomul si scortisoara; se prajesc circa 30 secunde, amestecand continuu, pana incep sa-si dezvolte aromele iar frunzele de dafin incep sa se rumeneasca. Se toarna in tigaie sosul din castron si se aduce la fierbere; se reduce apoi flacara si se lasa sa fiarba incetisor circa 1-2 minute.

Se adauga sosul fierbinte in vasul cu peste; trebuie ca sosul sa acopere pestele aproape in intregime. Se pune vasul in cuptor si se lasa circa 20-25 minute.
Pestele se serveste pe farfurii individuale, ornat cu fulgi de migdale, frunze de coriandru si coaja de lamaie, alaturi de orez Basmati fiert.