Va povesteam intr-un articol trecut despre metodele de conservare, pe timp de iarna, a ierburilor aromate: amestecarea lor cu unt si pastrarea in congelator este una dintre cele mai eficiente si mai usor de folosit in bucatarie.
In reteta de mai jos, foarte simpla si rapida, pastravii sunt serviti cu un sos deosebit, pe baza de unt-gremolata, vin si migdale; pentru un plus de aciditate, stoarceti deasupra si o feliuta de lamaie.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 pastravi, circa 3560-400 g fiecare, curatati
1/2 cana faina
sare
piper negru, proaspat macinat
3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de unt-gremolata
2 linguri de fulgi de migdale
2 linguri de vin alb, sau rose
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
felii de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se spala pestii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se amesteca faina cu sare si piper. Se tavalesc pestii prin faina pana ce sunt acoperiti uniform.

Se incinge uleiul intr-o tigaie indeajuns de mare ca sa poata cuprinde amandoi pastravii. Se prajesc pestii la foc mediu timp de 5-6 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt rumeniti si facuti. Se transfera pe farfurii individuale calde.

Se adauga in tigaie untul-gremolata si se topeste la foc mic-mediu. Se adauga migdalele si se prajesc pana se rumenesc putin. Se adauga vinul si se da in clocot. Se mijoteaza 1 minut, sau pana cand mixtura din tigaie capata o consistenta siropoasa. Se toarna sosul peste pastravi, se orneaza cu frunze proaspete de patrunjel si se serveste alaturi de felii de lamaie.