Reteta este simpla, iar odata ce pasta de condimente a fost preparata, “manopera” depusa devine neglijabila. Pestele este foarte aromat, cu un gust echilibrat, avand un accent picant-iute-acrisor, care nu acopera savoarea pestelui, ci doar o completeaza.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portii
Timp de preparare: 8 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
2 pastravi medii, circa 700 g in total, curatati
2 linguri de pasta 7 arome romanesti
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de suc de lamaie, proaspat stors
2 felii de pepene galben, circa 400 g in total, miezul taiat bucatele
1/2 ardei iute, taiat bucatele
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se spala pastravii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica pe ambele fete ale pestilor mai multe despicaturi, la distanta de 1-2 cm una de alta, adanci de circa 1 cm, pana se simt coastele.

Se amesteca 4 lingurite de pasta 7 arome cu 2 lingurite de ulei si cu sucul de lamaie. Se ung pestii, insistand la despicaturi, cu aceasta combinatie. Se acopera vasul si se lasa pestii la marinat, in frigider, 1-2 ore.

Se incinge grill-ul cuptorului. Se unge cu 2 lingurite de ulei un vas termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda pestii. Se asaza acestia in vas si se frig pestii la 10-15 cm de grill, circa 4-5 minute, apoi se intorc si se continua alte 2-3 minute, sau pana cand sunt facuti si rumeniti dupa preferinta.

Intre timp se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga restul de pasta 7 arome si se gateste 1 minut, apoi se adauga bucatelele de pepene si se gatesc, amestecand ocazional, circa 2 minute. Se adauga rondelel de ardei iute si se continua 1 minut.
Se serveste pestele alaturi de pepenele picant, ornat cu frunze de patrunjel.

Sfaturi:
Pasta 7AR folosita de mine in aceasta reteta este preparata cu patrunjel si are un accent iute-acrisor, caci am plusat cu ardei iute si suc de lamaie.

Gustati pasta ca sa simtiti cat este de picanta. Daca doriti ceva doar aromat, fara gust puternic, folositi doar 1 lingura de pasta. Daca doriti un preparat mai condimentat, puteti gati cu 2 linguri de pasta.

Daca nu aveti grill, puteti gati pestele simplu, in cuptor, la 180-200 °C (gradatie medie sau mediu-mare) timp de cateva minute, pe fiecare parte.