Reteta este simpla, iar odata ce pasta de condimente a fost preparata, “manopera” depusa devine neglijabila. Pestele este foarte aromat, cu un gust echilibrat, avand un accent picant-iute-acrisor, care nu acopera savoarea pestelui, ci doar o completeaza.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portii
Timp de preparare: 8 minute
Timp de gatit: 12 minute
Ingrediente:
2 pastravi medii, circa 700 g in total, curatati
2 linguri de pasta 7 arome romanesti
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de suc de lamaie, proaspat stors
2 felii de pepene galben, circa 400 g in total, miezul taiat bucatele
1/2 ardei iute, taiat bucatele
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se spala pastravii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica pe ambele fete ale pestilor mai multe despicaturi, la distanta de 1-2 cm una de alta, adanci de circa 1 cm, pana se simt coastele.
Se amesteca 4 lingurite de pasta 7 arome cu 2 lingurite de ulei si cu sucul de lamaie. Se ung pestii, insistand la despicaturi, cu aceasta combinatie. Se acopera vasul si se lasa pestii la marinat, in frigider, 1-2 ore.
Se incinge grill-ul cuptorului. Se unge cu 2 lingurite de ulei un vas termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda pestii. Se asaza acestia in vas si se frig pestii la 10-15 cm de grill, circa 4-5 minute, apoi se intorc si se continua alte 2-3 minute, sau pana cand sunt facuti si rumeniti dupa preferinta.
Intre timp se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga restul de pasta 7 arome si se gateste 1 minut, apoi se adauga bucatelele de pepene si se gatesc, amestecand ocazional, circa 2 minute. Se adauga rondelel de ardei iute si se continua 1 minut.
Se serveste pestele alaturi de pepenele picant, ornat cu frunze de patrunjel.
Sfaturi:
Pasta 7AR folosita de mine in aceasta reteta este preparata cu patrunjel si are un accent iute-acrisor, caci am plusat cu ardei iute si suc de lamaie.
Gustati pasta ca sa simtiti cat este de picanta. Daca doriti ceva doar aromat, fara gust puternic, folositi doar 1 lingura de pasta. Daca doriti un preparat mai condimentat, puteti gati cu 2 linguri de pasta.
Daca nu aveti grill, puteti gati pestele simplu, in cuptor, la 180-200 °C (gradatie medie sau mediu-mare) timp de cateva minute, pe fiecare parte.
Foarte gustos. Am preparat reteta duminica si am fost incantati. Multumesc pentru reteta!
Am o intrebare. Mi-a mai ramas o cantitate de pasta 7AR. Cum o pot depozita cel mai bine? Presupun ca in frigider, dar vreau sa fiu sigura. Cam cat timp rezista?
@Laura: Pasta rezista 2-3 saptamani, poate mai mult, in frigider, mai ales daca o acoperi cu un strat subtire de ulei. Inca nu am testat-o in amanunt in ce priveste acest aspect al rezistentei la depozitare. De obicei o folosesc pe toata in acest interval de 2-3 saptamani.
Cred ca imi pot imagina gustul care se obtine in final. Am gatit doar muschi de vaca cu pepene galben, diferenta era ca pepenele il trageam felii, in unt, ceva cognac, pe urma in ce a ramas in tigaie am improvizat un sos cu ardei iute, ghimbir, niste vin, un cuisor, cum m-a taiat pe mine capul dar rezultatul m-a incantat la nebunie, combinatia carne-fructe fiind preferata mea.
Felicitari, Radu! Reteta este, vorba Corinei, superba! Iar pasta 7AR a devenit preferata mea. 🙂
@simina: Ma bucur ca ai devenit o 7Ar-ista! 🙂 Sper sa incerci si reteta aceasta.
Ciudata si interesanta combinatie. Nu-mi pot da seama ce gust are, dar m-a facut curios. Sper ca nu se supara nimeni daca voi incerca reteta folosind dorade in loc de pastravi. 🙂
@doru: Nu se supara nimeni, iar pastravii vor fi chiar bucurosi. 🙂
O combinatie superba, pe gustul meu. Pestele cu pepene galben, splendida idee.
Imi place mult armoa pepenelui galben, iar combinatia e, cred, grozava. O voi incerca cu siguranta.
@Corina: Combinatia aceasta este tipic sud-est asiatica; am intalnit-o mai ales in bucataria indoneziana. Aici am adaptat-o la bucataria noastra (si la tipul nostru de pepene) si a iesit ceva chiar deosebit.