Am inceput experimentele cu amestecurile de condimente, pe amandoua numindu-le, cam cu economie de imaginatie, “7 arome romanesti”. Apropo, daca aveti vreo idee legata de cum pot fi denumite in mod mai interesant, as fi bucuros sa fiu ajutat.
Reteta este extrem de simpla si intuitiva, nefiind o surpriza pentru cei care gatesc des peste intreg. Caracteristica ei sta in plusul de aroma si gust adus de amestecul de condimente. Datorita simplitatii si rapiditatii cu care se poate prepara (puteti renunta la marinare, daca sunteti foarte grabiti), reteta este foarte potrivita pentru una dintre cinele din timpul saptamanii, cand ne dorim ceva usor si gustos, dar suntem prea obositi ca sa ne complicam cu gateli mai dificile.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 pastravi intregi, curatati de intestine
sare
piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de mustar
2 catei mici de usturoi, dati prin razatoare
4 felii de lamaie
ulei de masline
2-3 lingurite de amestec pudra “7 arome romanesti”
150 g frunze de laptuca, rupte bucatele
2 fire de marar proaspat
frunze de marar proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala bine pastravii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se presara in interior cu amestecul “7 arome” si cu usturoiul ras. Se introduc in fiecare cavitate a pestilor cate 2 feliute de lamaie si cate 1 fir de marar. Se acopera si se lasa pestii la marinat minim 30 de minute, in frigider.
Se ung pestii cu 2 lingurite de ulei de masline si se transfera intr-un vas termorezistent, uns cu 1 lingurita de ulei. Se gatesc pestii sub grill, circa 10-15 minute, functie de distanta fata de sursa de caldura, intorcandu-i o singura data, cu mare grija.
Intre timp se prepara o vinegreta amestecand mustarul cu sare, piper, suc de lamaie si ulei de masline, pana se obtine o emulsie aurie.
Se pune laptuca intr-un castron si se stropeste cu vinegreta. Se amesteca bine.
Se servesc pestii alaturi de salata, insotiti de un pahar de vin alb, sec si rece.
Sfaturi:
Varianta de amestec folosita de mine a fost cea care foloseste ca verdeata uscata mararul, iar accentul gustativ a fost unul citric, caci am folosit ca adaus coaja rasa de lamaie.
Am folosit si marar proaspat, caci mi-am dorit o aroma mai puternica. Compozitia amestecului a fost: 1/4 lingurita de sare, 1/4 lingurita de boabe de piper, 1/2 lingurita de boia dulce, 1/4 lingurita de seminte de chimen, 1/2 lingurita de boabe de coriandru, 1/2 ardei iute uscat mici
1/2 lingurita de marar uscat + 1/2 lingurita de coaja rasa de lamaie.
Gustati amestecul 7 arome inainte de a-l folosi. Ajustati cantitatea de amestec functie de cum suportati iuteala. Tineti cont de faptul ca la tratare termica gustul se mai estompeaza. As zice, dupa ceea ce am simtit eu, ca pierderea de intensitate a gustului este de circa 25%.
Daca doriti puteti practica 5-6 taieturi pe ambele fete ale pestilor, la distante de 2 cm una de alta; presarati apoi jumatate din amestecul 7 arome in aceste despicaturi, iar restul in interiorul pestelui. Astfel se relizeaza o asezonare mai uniforma a pastravilor. Atentie, ina cest caz este posibil sa fie nevoie sa micsorati timpul de frigere cu 1-2 minute pe fiecare parte.
Nu vreau s-o comercializez, dar mi-as dori ca unele persoane s-o tina minte si s-o foloseasca. Cu cat are un nume mai simplu, cu atat se retine mai usor.
spui ca “Eu nu resusesc, pana acum, sa scot ceva convenabil. Toate ideile care-mi vi mi se par neinteresante, plate, fara personalitate, adica de neutilizat. Poate ar trebui inventat un cuvant nou?” dar din cate-mi dau eu seama , pe limba lor , marea majoritate a amestecurilor au denumiri simple , banale , uzuale . in alte limbi si pentru alte popoare par exotice , interesante , cu personalitate , dar pentru localnici nu e nimic deosebit , la fel de banal ca “amestec iute de mirodenii” . nu cred ca trebuie sa cauti prea mult , mai ales daca nu vrei sa comercializezi amestecul/pasta .
@balauru: Can asa am gandit si eu cand l-am numit astfel. Dar parca nu are niciun chichirez… In fine, asta este.
@Katze: Este un nume cam lung, in rest ar fi fost perfect. 🙂
@Radu, inteleg la ce te referi. Ceea ce vroiam eu sa zice este ca desi “7 arome romanesti” poate suna ciudat urechii, mie mi se pare ok. Ca si comparatie, sa ne gandim cum suna Hot Dog pentru noi, si cum suna pentru un american, de exemplu. Ceea ce cauti tu este o denumire comerciala. Din pacate, din cate am vazut toate condimentele incep cu consoane, asa ca-i greu de legat ceva 🙂 Si nu vad de ce nu i-am putea spune simplu “7 condimente” sau “7 arome”, in romana, din moment ce “5/7/9 spices” e cam acelasi lucru, in engleza.
Hallo,
“Pudra cu 7 surprize a la Radu “?
Katze
Ok, in regula. Dar ceilalti colegi intr-ale bucatarelii, de alte nationalitati au la dispozitie un singur cuvant pentru fiecare combinatie de mirodenii?! Indienii au un generic masala, precedat de un cuvant descriptiv pentru tipul/felul/regiunea respectivului amestec. La chinezi nu prea ma pot pronunta, nefiind foarte documentat. Dar e cam greu sa comprimi 7 cuvinte diferite, intr-unul singur si care sa mai si descrie sau sa indice singergia gustativa a celor din care deriva. 🙂 Oricum, pare un bun argument de reflexie, mai ales pentru literati/lingvisti. 🙂
@Marius: Partea proasta este ca noi nu avem un “masala”. Avem, sa zicem: arome, miresme, amiroase, parfumuri, mirodenii, condimente. Dar nu este musai sa ne legam de aceste cuvinte. Putem numi un amestec, de exemplu, “gust bun”, sau “delicii” sau cine mai stie cum.
@Radu Popovici: era o mica nuanta acolo, masala fiind denumirea generica la indieni pentru un amestec de mirodenii (termen care, nu cred ca e tradus, fiind importat ca atare in multe limbi), iar rum venind de la Rumania, Rumunjia etc (dupa cum pronunta diversi strainezi ;)) ). O glumita, de fapt. 🙂
@Marius: M-am cam prins ca este o gluma, din moment ce toti am propus denumiri in gluma. Insa chiar mi-ar prinde bine o idee la modul serios. Eu nu resusesc, pana acum, sa scot ceva convenabil. Toate ideile care-mi vi mi se par neinteresante, plate, fara personalitate, adica de neutilizat. Poate ar trebui inventat un cuvant nou? 🙂
Io zic s-o lasi “7 arome romanesti”. Poate suna aiurea pentru ureche, dar … sa n-o dam in “chivas”, asta referitor la un articol anterior postat de tine.
@balauru: Nu cred ca suna aiurea. Este un nume cam lung si cam sobru, cam fara personalitate. Exista deja 5 arome chinezesti, 5 arome indiene, 7 arome, 9 arome etc. Mi-ar tebui un nume mai percutant, mai scurt.
Salut, daca vrei sa o comercializezi intr-un viitor, mai mult sau mai putin indepartat, spune-i pasta pentru mici sau pasta pentru mici cu cartofi prajiti sau pasta de shaorma, sau sos pentru shaorma. Si crede-ma ca nu glumesc. Orice alta denumire nu-ti va aduce decat faliment. 0,001% mananca orez la noi, termeni precum “curry”, etc……te baga in datorii si credite:). Deci, mix pentru mici, sos pentru mici, mix pentru shaorma, sos pentru shaorma. Cred ca imi veti da dreptate, economic vorbind 🙂
@Eugen: N-are ce faliment sa-mi aduca, din moment ce nu vreau sa ma apuc s-o fabric industrial. 🙂 Dar stiu ca daca as vrea sa fac asta trebuie sa-i pun un nume care sa sune placut pentru mancatorii de ceafa la gratar.
poate nu simte gustul dar cu siguranta simte mirosul .
poate il meriti tu pe el … hahaha
curry romanesc suna intr-un mare fel ! si radumix la fel … hehehe . cred ca trebuie sa ne mai gandim .
Ok! Deci cainele a mancat…pielea aromatizata! Un gurmet.
Ma duc sa cumpar peste!
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Cainele saracu’ este un mare lacom. Habar n-are ce mananca, infuleca fara sa mai simta gustul. Uneori cred ca nu ma merita. 🙂
@cristi-j: Radu Mix a fost o gluma. In ce priveste cainele, cred ca ar manca si pietre, asa ca nu stiu cum apreciaza el aromele. 🙂
Hallo,
Adica pestele s-a gatit fara piele? Fara solzi am inteles, dar fara piele?! Nu arata a fi “dezbracat”!
Katze
@Katze: pai nu este fara piele, o are pe el.
buna…cred ca ai omis sa scrii ca ai curatat pastravul de solzi.
@mira: De fapt nu l-am curatat. Nu am mancat eu pielea, iar cainele meu nu are pretentia sa i-o curat. 🙂
Radu mix suna destul de bine. 🙂
rum masala ;))
@Marius: masala este si mai straina decat curry. 🙂
Vezi, ai dat-o pe gluma, iar eu vorbeam foarte serios. Ai putea sa-ti legi numele de aceste amestecuri. Daca vor avea succes? Pasta mi se pare exceptionala. Nici pudra nu este deloc rea dar parca nu este atat de buna ca garam masala sau curry caci ai avut de ales dintre ingredientele locale. La pasta insa cred ca ai dat lovitura.
@simina: Si eu cred ca pasta este mai buna; toti cei care au gustat-o, si au fost vreo 20-30 de persoane, au spus ca este exceptionala, chestie care m-a facut sa ma umflu in pene. O sa-i zic “Radu Mix”. 🙂
Radu eu cred in imbogatirea limbii romane. Adoptam cuvintele care ne lipsesc. Cei care gatesc mai dichisit sunt oameni deschisi; ei vor adopta amestecul tau, nu cei care mananca doar ceafa de porc la gratar. Eu sustin ca pasta de curry romaneasca nu suna de loc rau.
@simina: Eu inteleg chestia cu imbogatirea, dar noi nu avem curry; cum putem avea atunci pasta de curry? Noi avem tocane si am putea avea, de exemplu, pasta pentru tocane. 🙂
Reteta este simpla si merita incercata. Am preparat si eu amestecul pudra, imi plac si gustul si aroma sa si chiar ma intrebam cand mai vii cu ceva retete, caci prefer sa nu experimentez de una singura ci sa merg la sigur.
In ce priveste denumirile, eu as lasa amestecul pudra sa fie 7 arome romanesti, iar celui pasta i-as zice fara gluma pasta de curry romaneasca. Din cate am putut eu sa imi imaginez se poate folosi ca o pasta de curry si daca exista paste de curry si in Jamaica, de ce nu ar exista si la noi? Indiferent de nume, va prinde caci este foarte gustoasa. Totusi as zice ca este mai bine sa nu aiba amandoua acelasi nume, a mai zis parca cineva ca se pot starni confuzii de care si asa nu ducem lipsa.
Eu una te rog sa mai postezi si alte retete, atat cu amestecul pudra cat si cu cel pasta dar sa fie diferite ca mod de a folosi condimentele.
@simina: Multumesc pentru propuneri. Eu sunt atat de obisnuit cu pastele de curry incat nu mi se pare deloc neobisnuit sa fie si una romaneasca. Nu stiu insa cum ar primi publicul un cuvant precum “curry”. Cei mai multi nici nu stiu sa-l citeasca. In esenta, sigur ca pasta mea este una de curry, dar cred totusi ca ar fi mai potrivit un nume mai localnic.
In ce priveste experimentele, am mai facut alte cateva. Vor urma unele in care am folosit pasta 7 arome ca marinada si ca umplutura; la fel pudra este folosita ca marinada..,. In fine, vor fi destule retete, toate simple, cu diverse feluri de carne, si incerc sa le fac cat mai gustoase, cat mai simple si interesante.