Am inceput experimentele cu amestecurile de condimente, pe amandoua numindu-le, cam cu economie de imaginatie, “7 arome romanesti”. Apropo, daca aveti vreo idee legata de cum pot fi denumite in mod mai interesant, as fi bucuros sa fiu ajutat.

Reteta este extrem de simpla si intuitiva, nefiind o surpriza pentru cei care gatesc des peste intreg. Caracteristica ei sta in plusul de aroma si gust adus de amestecul de condimente. Datorita simplitatii si rapiditatii cu care se poate prepara (puteti renunta la marinare, daca sunteti foarte grabiti), reteta este foarte potrivita pentru una dintre cinele din timpul saptamanii, cand ne dorim ceva usor si gustos, dar suntem prea obositi ca sa ne complicam cu gateli mai dificile.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 pastravi intregi, curatati de intestine
sare
piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de mustar
2 catei mici de usturoi, dati prin razatoare
4 felii de lamaie
ulei de masline
2-3 lingurite de amestec pudra “7 arome romanesti”
150 g frunze de laptuca, rupte bucatele
2 fire de marar proaspat
frunze de marar proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala bine pastravii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se presara in interior cu amestecul “7 arome” si cu usturoiul ras. Se introduc in fiecare cavitate a pestilor cate 2 feliute de lamaie si cate 1 fir de marar. Se acopera si se lasa pestii la marinat minim 30 de minute, in frigider.

Se ung pestii cu 2 lingurite de ulei de masline si se transfera intr-un vas termorezistent, uns cu 1 lingurita de ulei. Se gatesc pestii sub grill, circa 10-15 minute, functie de distanta fata de sursa de caldura, intorcandu-i o singura data, cu mare grija.

Intre timp se prepara o vinegreta amestecand mustarul cu sare, piper, suc de lamaie si ulei de masline, pana se obtine o emulsie aurie.

Se pune laptuca intr-un castron si se stropeste cu vinegreta. Se amesteca bine.
Se servesc pestii alaturi de salata, insotiti de un pahar de vin alb, sec si rece.

Sfaturi:
Varianta de amestec folosita de mine a fost cea care foloseste ca verdeata uscata mararul, iar accentul gustativ a fost unul citric, caci am folosit ca adaus coaja rasa de lamaie.
Am folosit si marar proaspat, caci mi-am dorit o aroma mai puternica. Compozitia amestecului a fost: 1/4 lingurita de sare, 1/4 lingurita de boabe de piper, 1/2 lingurita de boia dulce, 1/4 lingurita de seminte de chimen, 1/2 lingurita de boabe de coriandru, 1/2 ardei iute uscat mici
1/2 lingurita de marar uscat + 1/2 lingurita de coaja rasa de lamaie.

Gustati amestecul 7 arome inainte de a-l folosi. Ajustati cantitatea de amestec functie de cum suportati iuteala. Tineti cont de faptul ca la tratare termica gustul se mai estompeaza. As zice, dupa ceea ce am simtit eu, ca pierderea de intensitate a gustului este de circa 25%.

Daca doriti puteti practica 5-6 taieturi pe ambele fete ale pestilor, la distante de 2 cm una de alta; presarati apoi jumatate din amestecul 7 arome in aceste despicaturi, iar restul in interiorul pestelui. Astfel se relizeaza o asezonare mai uniforma a pastravilor. Atentie, ina cest caz este posibil sa fie nevoie sa micsorati timpul de frigere cu 1-2 minute pe fiecare parte.