Pastrav cu salsa si busuioc

Iata o reteta extrem de simpla, robusta dar delicioasa. Ea reuseste sa pastreze gustul natural al ingredientelor, asa ca folositi doar alimente proaspete si de cat mai buna calitate.
pastrav cu salsa si busuioc1 - Pastrav cu salsa si busuioc 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 pastravi medii, circa 700 g in total, curatati
1 catel de usturoi, ras
1/2 lingura boia dulce sau iute, dupa preferinta (optional)
1/2 morcov mediu, curatat si taiat subulete foarte mici
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete foarte mici
1/2 ardei gras verde, curatat si taiat cubulete foarte mici
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat cubulete foarte mici
1/2 ceapa rosie mica, taiata rondele
5 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de suc de lamaie, proaspat stors
1 lingurita de mustar
2 lingurite de zahar
6-8 frunze de busuioc, taiate fasiute subtiri
sare
piper
cateva frunze de busuioc proaspat, intregi

Instructiuni:
Se spala pastravii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se ung cu 1/2 lingura de ulei, apoi se sareaza si se pipereaza
Se unge cu restul de ulei un vas termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda pestii.
Se incinge grill-ul cuptorului si se frig pestii asezati la 10-15 cm sub grill, circa 5-6 minute pe o parte, apoi se intorc si se continua alte 3 minute.

Intre timp se prepara o vinegreta amestecand 4 linguri de ulei cu suc de lamaie, mustar, sare, piper, si zahar. Se acopera si se lasa sa stea 5 minute, ca sa se amestece aromele.

Se amesteca legumele (morcovul, ardeii grasi, rosia) cu ceapa si usturoi. Se adauga trei sferturi din vinegreta si se amesteca. Se adauga fasiutele de busuioc si boiaua si se amesteca din nou.
Se servesc pestii stropiti cu restul de vinegreta si ornati cu frunze de busuioc, alaturi de salsa de legume.

Citeste si articolul →   Tagliatelle cu broccoli si nucsoara

Sfaturi:
Puteti folosi si alt tip de peste, de pilda caras sau chiar dorada, exemplare care sunt de dimensiunea potrivita pentru o portie.

Pentru un plus de textura, presarati peste salsa 1 lingura de samburi de pin, prajiti uscat (fara ulei) pana se rumenesc putin, sau chiar seminte prajite de floarea-soarelui.

Daca doriti o aroma mai proaspata si mai racoritoare, inlocuiti busuiocul cu menta.

9 comentarii pe “Pastrav cu salsa si busuioc

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Dat fiijd ca pestele si sosul (vinbegreta) sunt de culori deschise, cred ca un vin alb s-ar potrivi mai bine, cel putin in teorie. Pana la urma insa, gatim ca sa mancam ce ne place, asa ca ramane la latitudinea fiecaruia ce bea langa pastraviorul acesta. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.