Sosul dulce-acrisor este asociat in bucatariile asiatice, cel mai des, cu pestele. Produsele primite spre testare de Lidl mi-au permis sa incerc pentru pruma data aceasta varianta, extrem de simpla si realizata cu efort minim.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 pastravi mai mici, circa 350 g in total, curatati
6 feliute de ghimbir
4 catei de usturoi, taiati in jumatate
2 linguri de “Soy sauce Japanese style”
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 lingura de “Sesame oil cold pressed”
1 borcan cu “Sweet and sour sauce”
2 linguri de frunze de coriandru proaspat, pentru servit
1 lamaie, taiata in 8 bucati
orez fiert, pentru servit (optional)

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C.

Se transfera intr-un platou termorezistent continutul borcanului cu Sweet and sour sauce.
Se stropesc pastravii in interior si pe exterior cu sos de soia. Se introduc in cavitatile lor feliutele de ghimbir si cateii de usturoi. Se transfera in platou, si se umezesc bine cu sos, folosind o lingura.
Se adauga in platou ceapa verde si bucatile de lamaie.

Se gatesc pestii in cuptor timp de 15 minute, sau pana ce sunt facuti, fara sa se intoarca. Se servesc imediat, presarati cu frunze proaspete de coriandru, ca atare sau alaturi de orez fiert.

Impresii:
Pastravii au fost foarte buni, iar sosul (cu adausurile mele de usturoi, coriandru, lamaie si ghimbir) extrem de aromat. Foarte comod de gatit, iar la cat efort am investit in acest preparat, pot spune ca experienta a meritat sa fie facuta.

Sweet and sour sauce: nu a fost rau, dar parca mi l-as fi dorit mai acrisor si mai putin ingrosat: pe total are de la mine nota de trecere.

Soy sauce Japanese style: nu m-a incantat prea mult, gustul nu are adancimea unui sos de soia de buna calitate si strict ca parere personala, nu mi s-a parut nici prea gustos. Din nou, tinand cont de raportul pret/calitate comparativ cu alte sosuri de pe piata, as zice ca acest sos se incadreaza in oferta pietei.

Sesame oil cold pressed: m-a dezamagit putin, caci nu este nici pe departe atat de aromat ca alte variante care se gasesc pe piata. Ce-i drept, acele variante sunt de cel putin doua ori mai scumpe, asa ca, pana la urma, raportul pret/calitate pare a fi destul de corect.