Va propun astazi o reteta din sud-estul Asiei, deosebit de gustoasa si de aromata si foarte simplu de preparat. Eu am folosit un pastrav mare, somonizat. Puteti folosi si pastravi mai mici, de circa 350-400 g bucata, cate unul pentru o portie.


Singurul element de dificultate in ce priceste realizarea retetei ramane, din pacate, aprovizionarea, si ma refer la ingrediente ca tamarin, sos de peste, zahar de palmier, frunze de coriandru, ulei de arahide. Pentru unele dintre acestea exista inlocuitori evidenti. pasta de tamarin gasiti in magazine ca Bacania Veche si Ki-Life, sau pe internet.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 9 minute

Ingrediente:
1 pastrav marisor, circa 650-700 g
3 cepe verzi, feliate
2 1/2 linguri de sos de soia
2 lingurite de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 lingura de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
25 g pulpa de tamarin
3 linguri de apa clocotita
1/2 ceapa, tocata grosier
2 catei de usturoi, tocati
1/2 ardei iute rosu, tocat
1 ardei iute, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1 cm bucata de ghimbir, tocata
1/2 lingurita de zahar de palmier (zahar brun)
1 lingura de sos de peste
1 lingura suc de limeta, proaspat stors

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Se practica pe fiecare fata a pestelui taieturi in cruce, cu un cutit ascutit. Se pune pestele intr-un platou termorezistent.
Se umple cavitatea sa cu ceapa verde si se unge pe ambele fete cu jumatate din sosul de soia. Se stropeste pastravul cu ulei, se presara cu restul de ceapa verde, indesand bucatile de ceapa in despicaturi.

Se coace pestele 4-5 minute pe fiecare parte, la 15 cm sub grill, pana ce este rumenit si facut, dupa preferinta.

Intre timp se pune pulpa de tamarin intr-un castron si se adauga apa clocotita. Se sfarama cu o furculita, pana se inmoaie.
Se rastoarna intr-un blender impreuna cu ceapa, usturoi, ardei iute, ghimbir, zahar, suc de limeta, sos de peste si restul de sos de soia. Se proceseaza pana se obtine o pasta.
Se serveste pastravul stropit cu sos si presarat cu fasiute de ardei iute si frunze de coriandru.