Pastrav cu unt-gremolata

Reteta de fata este una foarte simpla si rapida, potrivita zilelor calduroase in care nu prea aveti chef sa zaboviti langa aragazul fierbinte. Este usoara, hranitoare si, daca o incercati veti putea verifica si asta, delicioasa.
Pastrav cu unt gremolata - Pastrav cu unt-gremolata 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + congelare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 pastravi
250 g unt moale
coaja rasa de la 2 lamai
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
4 catei de usturoi, pisati sau rasi
sare
piper negru, proaspat macinat
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (sau boia iute)
salata verde, pentru servit
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru ornat
Instructiuni:
Se combina intr-un castronel untul cu sare, piper, patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi. Se ruleaza mixtura in hartie pergament sau folie metalica, si se pune in congelator 10-15 minute, ca ruloul de unt sa se intareasca.
Se inginge grill-ul din cuptor. Se spala bine pestii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza in interior si pe exterior. Se practica, folosind un cutit foarte bine ascutit, cate 3-4 taieturi oblice pe ambele parti ale pestilor. Atentie, despicaturile nu trebuie sa strapunga cu totul pestele. Se taie bucatele mici o parte din untul-gremolata si se indeasa in despicaturi.
Se unge cu putin ulei un platou termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda pestii asezati unul langa celalalt. Se asaza pestii in platou si se transfera vasul sub grill, la 10-15 cm distanta de sursa de caldura. Se frig pastravii 5 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facuti si frumos rumeniti.
Se servesc alaturi de feliute de lamaie, presarati cu fulgi de ardei iute, stropiti cu sos din platou (daca nu aveti sos ramas in platou, folositi putin ulei de masline extra virgin) si ornati cu frunze de patrunjel. Serviti pastravii alaturi de o salata verde.
Sfaturi:
Untul-gremolata care prisoseste se pastreaza pentru alte retete. rezista in frigider minim 2 saptamani si minim 6 luni in congelator.
Daca doriti o masa mai substantiala, adaugati o garnitura de cartofi fierti, orez fiert, amestec de legume gatite in aburi etc.
Pentru ca satisfactia sa fie deplina, asortati pastravii cu un vin alb sau rose, rece si dotat cu aciditatea si corpolenta potrivita.
Nota:
Am vorbit acum cateva zile despre modalitatile de a conserva, pe timp de toamna si iarna, ierburile aromate. Am vorbit, de asemenea despre gremolata, o modalitate extrem de simpla si de versatila de a asezona preparatele. Untul-gremolata este o varianta excelenta de asezonare in timpul tratamentului termic, ca si una, la fel de buna, de a conserva patrunjelul intr-un amestec plin de aroma, care poate rezista luni de zile in congelator.

17 comentarii pe “Pastrav cu unt-gremolata

  1. Roxana spune:

    Oricat de mult mi-ar placea pastravul, de data asta am fost cucerita de gremolata. Numai sa ajung in bucatarie si sa experimentez. 🙂

  2. Cristina Ispas spune:

    @Radu: Hmmm. Cred ca papilele mele gustative nu sunt foarte educate. Lamaie cu peste da, lamaie cu pui n-am mincat niciodata (cred !). Deci merge gremolata – cea din reteta de fata – la puiul Kiev ? Perrrfect atunci. Uite cate afla omul daca intreaba si i se si raspunde ! Multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Cristina Ispas: Pai, umplutura de la puiul Kiev este, de fapt, o gremolata. Voi posta reteta de pui Kiev zilele acestea. O am facuta de vreo 2-3 ani si uitasem complet de ea: tu mi-ai adus aminte.

  3. Cristina Ispas spune:

    Daaa ! Minunat untul asta. Merge de minune si cu peste, si cu gratare de carne de porc sau de alte feluri. Eu l-as baga si in puiul Kiev (poate fara lamaie, ce parere aveti ?). Iar pastravul ? Mmmmm.

  4. Yoyo spune:

    La fix ai venit cu reteta asta. Am tot ce-mi trebuie ca s-o prepar. Poate nu ar fi rau sa publici separat reteta de unt gremolata ca sa poata fi gasita mai usor la nevoie.

  5. nea'Mielu spune:

    a, ce bine ca ai adus vorba de pastrav! vad de ceva vreme prin galantare o struto-camila, pastrav somonat.. cum vine asta dracu’ stie, da’ arata cam freaky si n-am luat niciodata. tie iti inspira incredere? 😀

    si revenind la reteta, as zice ca nu se supara nimeni daca pe eventualii cartofi aburinzi turnam excedentul de gremolata de la conge, nu?

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Am luat odata si pastrav somonat; este OK, asa cum il arata si numele, intre cele doua feluri de pesti ca gust si textura.
      Desigur, cartofii fierbinti suporta cu brio untul-gremolata.

  6. cristi-j spune:

    folosind cantitatile din reteta oricum nu mai ramanea destul pentru a pune rondele (asa cum apare in fotografie dar nu si in instructiuni) asa ca eu cred ca mai bine dadeai cantitatile pentru un pachet de unt si la instructiuni sau sfaturi mentionai cazul in care se face untul doar pentru aceasta reteta (fara rulat, congelat, taiat)

  7. cristi-j spune:

    Nu inteleg un lucru : daca fac unt-gremolata special pentru aceasta reteta (asa cum sugereaza cantitatile) de ce in loc sa ung pastravul prin despicaturi cu untul moale, il mai rulez in folie, pun in congelator si apoi il tai in bucatele mici ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu nu l-am facut special pentru aceasta reteta. Am facut un pachet intreg de unt si ce a prisosit am pastrat si pentru alte retete.
      Am indicat in reteta cantitatile de unt, lamaie, patrunjel si usturoi necesare doar pentru cele 2 portii, pentru cei care nu doresc o cantitate mai mare. Sigur, in acest caz nu este neaparat sa se ruleze si sa se congeleze. Este insa vorba si de aspect: doua rondele pe fiecare dintre pesti, asezate acolo chiar inainte de a-i servi, arata mai bine decat daca i-ai unge pur si simplu cu unt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.