Reteta de fata este una foarte simpla si rapida, potrivita zilelor calduroase in care nu prea aveti chef sa zaboviti langa aragazul fierbinte. Este usoara, hranitoare si, daca o incercati veti putea verifica si asta, delicioasa.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + congelare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 pastravi
250 g unt moale
coaja rasa de la 2 lamai
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
4 catei de usturoi, pisati sau rasi
sare
piper negru, proaspat macinat
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (sau boia iute)
salata verde, pentru servit
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un castronel untul cu sare, piper, patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi. Se ruleaza mixtura in hartie pergament sau folie metalica, si se pune in congelator 10-15 minute, ca ruloul de unt sa se intareasca.

Se inginge grill-ul din cuptor. Se spala bine pestii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza in interior si pe exterior. Se practica, folosind un cutit foarte bine ascutit, cate 3-4 taieturi oblice pe ambele parti ale pestilor. Atentie, despicaturile nu trebuie sa strapunga cu totul pestele. Se taie bucatele mici o parte din untul-gremolata si se indeasa in despicaturi.

Se unge cu putin ulei un platou termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda pestii asezati unul langa celalalt. Se asaza pestii in platou si se transfera vasul sub grill, la 10-15 cm distanta de sursa de caldura. Se frig pastravii 5 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facuti si frumos rumeniti.

Se servesc alaturi de feliute de lamaie, presarati cu fulgi de ardei iute, stropiti cu sos din platou (daca nu aveti sos ramas in platou, folositi putin ulei de masline extra virgin) si ornati cu frunze de patrunjel. Serviti pastravii alaturi de o salata verde.

Sfaturi:
Untul-gremolata care prisoseste se pastreaza pentru alte retete. rezista in frigider minim 2 saptamani si minim 6 luni in congelator.

Daca doriti o masa mai substantiala, adaugati o garnitura de cartofi fierti, orez fiert, amestec de legume gatite in aburi etc.
Pentru ca satisfactia sa fie deplina, asortati pastravii cu un vin alb sau rose, rece si dotat cu aciditatea si corpolenta potrivita.

Nota:
Am vorbit acum cateva zile despre modalitatile de a conserva, pe timp de toamna si iarna, ierburile aromate. Am vorbit, de asemenea despre gremolata, o modalitate extrem de simpla si de versatila de a asezona preparatele. Untul-gremolata este o varianta excelenta de asezonare in timpul tratamentului termic, ca si una, la fel de buna, de a conserva patrunjelul intr-un amestec plin de aroma, care poate rezista luni de zile in congelator.