Aceasta reteta are si varianta video

Reteta descrie una dintre cele mai bune metode de a gati pestele intreg, alaturi de mai multe condimente care ii pun in evidenta gustul.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 pastravi intregi, circa 350 g fiecare, curatati de maruntaie si de solzi
2-3 cm bucata de ghimbir, decojita si feliata
2 linguri de sos de fasole neagra
1/2 lingurita de zahar brun
1 lingurita de vin de orez (sau vin alb, demi-sec si aromat)
1 lingurita de suc de lamaie
4-6 catei de usturoi, tocati marunt
4 cepe verzi, taiate bucatele de 2 cm, pe diagonala
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia dark

Instructiuni:
Se spala bine pestele si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza pe o farfurie termorezistenta, cu marginile putin ridicate. Se pun 2 felii de ghimbir in cavitatea sa.
Se amesteca, intr-un castronel, sosul de fasole neagra cu zahar, suc de lamaie si vin de orez. Se unge pestele cu mixtura obtinuta, in interior si pe exterior.
Se gateste pestele in aburi, intr-un wok, timp de 6-8 minute, pana ce pestele este facut.

Se incinge uleiul intr-o craticioara, la foc iute, pana ce incepe sa fumege. Se presara pestele cu ceapa verde. Se toarna uleiul peste el. Uleiul fierbinte va gati partial ceapa verde, ridicandu-i aroma si gustul.

Se stropeste pestele cu sos de soia.
Inainte de a il servi, se ia cu o lingura putin sos si stropeste pestele in interior. Se serveste imediat.

Sfaturi:
Ghimbir, zahar brun si sos de soia dark se gasesc in supermarketuri.

Sos de fasole neagra (black bean sauce) si vin de orez se gasesc in magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu 1 si 2.