Aceasta reteta are si varianta video
Reteta descrie una dintre cele mai bune metode de a gati pestele intreg, alaturi de mai multe condimente care ii pun in evidenta gustul.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 pastravi intregi, circa 350 g fiecare, curatati de maruntaie si de solzi
2-3 cm bucata de ghimbir, decojita si feliata
2 linguri de sos de fasole neagra
1/2 lingurita de zahar brun
1 lingurita de vin de orez (sau vin alb, demi-sec si aromat)
1 lingurita de suc de lamaie
4-6 catei de usturoi, tocati marunt
4 cepe verzi, taiate bucatele de 2 cm, pe diagonala
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia dark
Instructiuni:
Se spala bine pestele si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza pe o farfurie termorezistenta, cu marginile putin ridicate. Se pun 2 felii de ghimbir in cavitatea sa.
Se amesteca, intr-un castronel, sosul de fasole neagra cu zahar, suc de lamaie si vin de orez. Se unge pestele cu mixtura obtinuta, in interior si pe exterior.
Se gateste pestele in aburi, intr-un wok, timp de 6-8 minute, pana ce pestele este facut.
Se incinge uleiul intr-o craticioara, la foc iute, pana ce incepe sa fumege. Se presara pestele cu ceapa verde. Se toarna uleiul peste el. Uleiul fierbinte va gati partial ceapa verde, ridicandu-i aroma si gustul.
Se stropeste pestele cu sos de soia.
Inainte de a il servi, se ia cu o lingura putin sos si stropeste pestele in interior. Se serveste imediat.
Sfaturi:
Ghimbir, zahar brun si sos de soia dark se gasesc in supermarketuri.
Sos de fasole neagra (black bean sauce) si vin de orez se gasesc in magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu 1 si 2.
Atatea trucuri într-o singura reteta… pe scurt, reteta asta pentru mine a fost o revelatie:)
@Povesti gustoase: Imi pare bine ca a fost folositoare. 🙂
Radu o sa merg pe mana ta si cu siguranta gatit in abur + asezonare corecta trebuie sa iasa ceva foarte bun. Exersez azi cu un calcan 🙂
@Sylvia: Saluta-l si din partea mea! 🙂
Radu, nu-i bai, comunicarea in scris e putin mai dificila (chiar si cu emoticons) si neintelegeri apar din cauza ca nu putem vedea expresia interlocutorului.
Insa eu chiar imi ceream scuze, pentru ca intradevar noi cititorii putem sa fim putin mai atenti, tu pregatesti retetele cu atata minutie, punand suflet si timp in asta si nu e corect ca din cauza ca noi suntem cascati sa iti cerem sa petreci si mai mult timp explincand lucruri deja explicate, mai ales cand tu esti printre extrem de putinii blogger-i care raspund la fiecare comentariu, o chestie pe care eu o apreciez foarte tare.
In cazul meu am ceva circumstante atenuante, asa cum am explicat eu nelocuind acolo nu stiu exact ce este in comertul romanesc. Am gatit pana acum pe 4 continente si absolut peste tot este diferit, chiar si un produs cu acelasi nume – cel mai celebru exemplu daca vrei este Coca-Cola, care este facuta pe gustul fiecarei populatii in parte (noi in San Diego suntem norocosi ca o putem cumpara si pe cea mexicana, care e ceva mai pe gustul nostru)
Apropo de uleiuri – ca si in cazul cafelei sau a ceaiului, cele de calitate sunt produse din materie prima dintr-o singura sursa, astfel incat pot fi chiar foarte piperate la cost. Cum apreciez gustul unui ulei de masline de calitate iti dai seama ca prefer sa il pastrez pentru salate, unde poate fi apreciat la maxima valoare. Asta una la mana.
A doua la mana este ca uleiul de samburi de struguri este un ulei ecologic, nu in sensul de “bio” cum se intelege in Ro ci in sensul ca este “environmentally friendly” dat fiind ca utilizeaza ca materie prima o materie secundara de la fabricarea altui produs, reducand deci muntii de deseuri care au inceput sa acapareze planeta. Din pacate in Ro probabil ca vor mai trece multi ani pana cand oamenii se vor obisnui sa gandeasca si in acesti termeni… sau mai degraba sa-si permita buzunarului, pentru ca la asta se reduce in ultima instanta.
Uleiurile etichetate “pentru prajit” sunt orice uleiuri rafinate inalt pentru a indeparta componentele care scad “smoking point”. Uleiul de masline extra light este unul dintre ele.
@FlyingRoo: Nu ma gandisem in termeni “environmentally friendly” la uleiul din samburie de struguri. Asta il face mai simpatic, intr-adevar. Totusi nu cred ca la noi se gaseste si varianta super-rafinata.
@Radu: O fi fost si din cauzele spuse de tine; sau poate m-am desteptat eu in anii din urma?! 🙂
@simina: Daca esti la mine pe blog, precis te-ai si desteptat. 🙂
Interesanta si metoda de gatit si felul in care ai asezonat pestele. Felicitari pentru filmare!
@simina: Grazie mille, signora! 🙂
@Radu Popovici: ei, ar vrea Zana sa fie atat de eficienta pe cat ar dori sa fie! 🙂
Reteta asta chiar ma tenteaza sa o testez, personal nu am nici o tragere de inima pentru pestele facut in aburi 🙂 dar cu asemenea asezonare trebuei sa fie tare bun. Testez reteta cu prima ocazie.
@Sylvia: Merita facut, mergi pe mana mea. iese foarte bun. Nici mie nu-mi plac chestiile “fierte”, dar metoda (steaming plus asezonare) asta functioneaza bine.
Radu, imi pare rau ca te-a deranjat intrebarea – intradevar mi-a scapat ultima linie, eu m-am uitat la video mai mult, si chiar daca as fi observat eu nu am de unde sa stiu ce anume se gaseste in comertul din Ro sub numele de black bean sauce. Inca o data scuze, nu o sa se mai intample.
Uleiul de samburi de struguri pentru prajit are smoking point la 485F in timp ce uleiul de masline extra light il are la aprox. 470F deci nu poti spune ca unul e mai bun ca altul neaparat. Din punctul meu de vedere uleiul de masline isi are locul in salate unde i se poate aprecia cu adevarat gustul aparte. Celalalt este un ulei bun “la toate” ca sa zic asa si daca as fi fortata sa am doar un ulei in bucatarie pe asta l-as alege, pentru ca niciodata nu va “coplesi” aroma mancarii in sine.
@FlyingRoo: Oh, imi pare rau. Nu am vrut sa sune asa. Am incercat sa glumesc, dar se vede ca nu mi-a iesit. 🙁
Nu stiam ca este vorba despre uleiul din seminte de struguri pentru prajit, nu am folosit asa ceva, ci ulei simplu. Eu folosesc uleiul de masline si la prajit, poate fiindca m-am simtit atat de bine in Grecia. Cand am o prajeala grea, o sotare, un stir-fry sau o baie-de-ulei, folosesc ulei de arahide. As folosi ulei de masline extra light, dar nu am vazut asa ceva la noi pe piata.
La salate imi place sa ma joc cu uleiuri virgine, sa combin arome. Placandu-mi experimentele, nu ma dau in laturi chiar sa fortez uneori gustul si aroma unui preparat, doar asa, de amorul areti, sa vad ce se intampla.
In fine, fiecare cu preferintele lui; asta nu inseamna ca nu apreciez uleiul din samburi de masline. Am mereu o sticla in casa.
Radu, minunat si ca prezentare si ca imbinare de arome si gusturi.
Sosul de fasole neagra la care te referi este mung beans paste ori este black bean sauce (douchi)?
Eu folosesc steamer-ul de bambus in wok ca si tine dar in care am pus direct hartie de pergament si pe aceasta pun pestele (sau crevetii, legumele, verdeturile, etc). deci nu e nevoie de farfurie. Daca am, pun pe frunza de banana, e frumos de prezentat la masa.
In ultima vreme folosesc uleiul de samburi de struguri – este foarte neutru la gust, si e bun atat pentru temperaturi inalte cat si pentru salate, si are proprietati benefice aproape mai bune decat uleiul de masline – il recomand cu caldura.
@FlyingRoo: Prima intrebare nu are rost. La SFATURI scrie clar ca este vorba despre black bean sauce. Bine ca nu m-ai intrebat si tu daca pestele este curatat de solzi. 🙂 Eu am avut nevoie de farfurie fiindca pestele era mult mai mare decat sita, asa ca o simpla hartie nu avea cum sa-l sustina. Un DA asurzitor pentru frunzele de bananier, dar de unde naiba sa le luam? Poate doar sa folosim foi de varza.
Folosesc si eu uleiul din samburi de struguri, cel rafinat, ca inlocuitor pentru uleiul rafinat de arahide, pe care nu-l gasesc tot timpul. Totusi, pentru mine, uleiul de masline are un loc aparte, ca simbolistica si istorie. In plus, uleiul virgin are exact acelasi punct de fumegare cu uleiul din seminte de struguri, adica vreo 215°C. Uleiul de masline extra light este chiar mai bun pentru prajit, caci se “arde” pe la 242 °C.
Ce-i drept, uleiul din samburi de strugure sta mai bine la capitolul grasimi polinesaturate, ceea ce nu-i de lepadat.
Pacat ca pastravul (si nu numai) nu mai are gustul d’antan 🙂 e hranit in crescatorii cu tot felul de porcarii, probabil cele mai ieftine concentrate, am cumparat crap romanesc si vanzatorul se jura ca e salbatic de Dunare dar nici macar pisicutza mea nu a fost incantata de gustul lui. 🙁
@Ada: Nimic nu mai este ca altadata. Din 1960 pana acum populatia globului s-a dublat, iar planeta nu mai face fata fara “trucurile” fabricantilor de mancare. 🙁
grozava gaselnita cu fiertul in aburi in wok – nu ma gandisem si la o asemenea folosinta a cosuletului pentru fiert la abur. multumesc 🙂
@zana: Un truc eficient, demn de zana eficientei! 🙂
Foarte faina. Mi-a placut cum sfaraia uleiul turnat peste peshte si ceapa verde! Simplu si gustos!
@toni: Chiar este. Nu as fi crezut ca gatitul in aburi, urmat de o asezonare buna, face preparate atat de delicioase. O surpriza si pentru mine. 🙂
hm….da’ l-ai curatat de solzi?
@mira: Pai, draga Mira, in reteta scrie clar: “curatat de maruntaie si de solzi”. Si in filmulet se spune si se si scrie lucrul acesta. 🙂