Cartofii cu sos alioli sunt o gustare foarte populara in Spania, o „tapa” extrem de gustoasa si simplu de preparat. Mi se cer uneori retete de post si cu acest preparat pot sa satisfac si astfel de cereri, asa ca, mai ales in aceasta perioada, vi-l recomand cu caldura.


Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
800 g cartofi, curatati
1 lingura de suc de lamaie
10 catei de usturoi
250 ml ulei de masline, sau cat este nevoie
1/3 legatura de patrunjel, tocat marunt (optional)
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de pimenton (boia dulce afumata) (optional)
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt (optional)
1/4 ardei gras portocaliu, tocat marunt (optional)

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Daca nu aveti in cuptor acele rezistente electrice sau arzatoare, incingeti cuptorul la 200 °C. Se fierb molcom cartofii, intr-o oala cu apa si putina sare, timp de 15 minute, pana ce sunt aproape facuti. Se scot din oala si se scurg. Cand se racesc putin se taie rondele.
Se captuseste cu folie de aluminiu o tava de cuptor.

Se combina putin ulei de masline intr-un castronel si se asezoneaza cu sare, piper si pimenton. Se ung rondelele de cartofi cu uleiul asezonat si se asaza, cu partea unsa in sus, in tava de cuptor. Se transfera tava sub grill, la circa 15 cm distanta de acesta si se gatesc cartofii 5 minute, sau pana ce se rumenesc.

Intre timp se prepara alioli. Se rade fin usturoiul si apoi se piseaza usturoiul intr-o piua, impreuna cu sare, ca sa se obtina o pasta cat mai fina si mai omogena. Se face o apoi o „maioneza” de usturoi, adaugand treptat ulei de masline si frecand continuu pasta de usturoi, ca acesta sa fie incorporat. Se adauga ulei pana ce pasta alioli se intareste (daca intoarceti piua aceasta nu trebuie sa se scurga sau sa cada din ea) si capata consistenta unei maioneze adevarate. Se asezoneaza alioli cu sare, piper si suc de lamaie si se transfera intr-un castronel.

Se servesc cartofii presarati cu patrunjel si ardei tocati si stropiti cu sos alioli, alaturi de un pahar de vin alb, sec si rece, cu ceva aciditate, ca sa racoreasca si sa spele cerul gurii de iuteala si aroma usturoiului.

Nota:
Am mancat asa ceva in Spania, intr-un mic restaurant din piata Santa Caterina, dar cartofii erau doar fierti, pur si simplu, iar patrunjelul, boiaua afumata si orice alt decor lipseau. Binainteles, tocatura fina de ardei colorati este optionala, fiind adaugata de mine doar pentru un pic de culoare (si un pic de iuteala, in cazul ardeiului iute).
Cu cartofii, insa, lucrurile stau altfel. Preparati ca in reteta mea nu sunt doar mai aratosi, ci si mult mai gustori si cu o textura mult mai placuta. Exteriorul crocant si interiorul fraged al cartofilor dau preparatului un alt nivel. Sigur, i-am facut pentru mine, nu ca afacere, introducand in reteta ingrediente si operatiuni suplimentare; toate acestea costa insa, si atunci cand conduci un restaurant trebuie sa fii cat mai eficient. Nu sunt, deci, dezamagit de ceea ce am mancat in Spania, ci doar bucuros ca va pot oferi o varianta mai gustoasa. Sunt absolut sigur ca in alte restaurante si la alt pret, as fi mancat patatas alioli preparati la cu totul alt nivel.

Daca cineva doreste sa vada mai in amanunt cum se prepara un alioli, va propun acest link. Eu mi-am usurat munca razand mai intai usturoiul pe o razatoare Microplane, foarte fina si foarte eficienta.