Pate de ficat cu trufe

Sigur ca nimic nu egaleaza un foie gras de calitate buna, dar acest pate preparat din ficatei de pui, innobilati cu trufe si brandy, o sa va surprinda extrem de placut. Este plin de savoare, onctuos, si se potriveste perfect cu un sos dulce-picant si cu un pahar de vin Rosso di Valachia.
pate de ficat cu trufe - Pate de ficat cu trufe 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 35 minute + racire
Ingrediente:
500 g ficatei de pui, curatati, spalati si uscati
2 linguri de unt la temperatura camerei
100-125 g unt topit
sare
piper alb
2-4 linguri de brandy
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
4 lingurite de tocatura de trufe, in ulei
1 lingura de sos „dulce-de-iute”
1 bagheta, feliata la 1 cm grosime
1 lingurita de ardei gras rosu, tocat foarte marunt, pentru ornat
cateva frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se incing intr-o tigaie mare, la foc mic-mediu, 2 linguri de unt. Cand acesta incepe sa sfaraie, se adauga ficateii si se gatesc 2-3 minute, pana ce se albesc. Se adauga 2-3 linguri de apa si se acopera tigaia; se gatesc ficateii inabusit, scuturand tigaia ocazional, ca sa se gateasca uniform, timp de 10-15 minute, pana ce sunt fragezi. Se lasa sa se raceasca putin.
Se trec ficateii de cateva ori prin masina de tocat, pana ce tocatura este extrem de fina. Se asezoneaza cu sare, piper alb, nucsoara si trufe, dupa care se amesteca bine de tot cu unt topit si brandy, adaugand cantitatile necesare ca sa se obtina consistenta dorita.
Se intinde pe masa de lucru o bucata de folie de plastic, in strat dublu. Se asterne pateul peste aceasta si se ruleaza cu grija, ca sa se obtina un cilindru cu diametrul de 4-5 cm. Se rasucesc capetele ruloului in sensuri opuse, ca forma cilindrica sa se mentina cat mai bine. Se raceste pateul 20-30 de minute, inainte de a fi adus la masa.
Se taie rondele si se serveste pe felii de bagheta, alaturi de sos „dulce-de-iute”, cu topping de trufe tocate, ornate cu frunze proaspete de patrunjel si tocatura fina de ardei, alaturi d’un pahar de Rosso di Valachia.
Nota:
Rosso di Valachia face parte din gama Byzantium, de la Halewood Romania. Este un samablaj de 60% Feteasca Neagra cu 20% Shiraz si 20% Cabernet Sauvignon. Este un vin corpolent si catifelat, cu arome de fructe de padure si prune, cu usoare note picante, amintind de mirodenii. Este indeajuns de robust ca sa tina piept pateului cu aroma de trufe, insotit de sosul dulce si iute, dar si suficient de catifelat si echilibrat ca sa un-l acopere.
Sfaturi:
Nu este deloc o idee rea sa prajiti feliile de paine inainte de a aseza rondelele de pateu peste ele.
Daca nu aveti la indemana dulce-de-iute, folositi o dulceata de ceapa sau una de ardei iuti.
Tocatura fina de ardei este doar pentru un pic de culoare, fiind doar un ingredient optional. Nu as utiliza ardei iute in locul celui gras, caci iuteala acestuia, combinata cu sosul „dulce-de-iute” ar acoperi gustul fin al trufelor.
Folositi un brandy de cea mai buna calitate pe care v-o puteti permite: unul cu aroma placuta si gust catifelat.

6 comentarii pe “Pate de ficat cu trufe

  1. Daniel spune:

    Iti dau nota 9, pentru ca nu ma omor dupa ficat, ti-as fi dat 10 daca era si o varianta pentru un pateu vegetal, o retete ceva mai surprinzatoare.
    Multumesc anticipat, eu inca incerc sa sper ca poate, poate imi fac o surpisa la un post viitor!

  2. nea'Mielu spune:

    fireste, daca ai trufe nu pui ceapa, eu ziceam generic despre pateu ca se face usor si ar trebui sa ni-l facem cu totii singuri, nu sa cumparam mizeriile din comert.. am fost usor off-topic 🙂

  3. nea'Mielu spune:

    foarte buna idee sa iti faci singur pateul, se face foarte simplu si nu se compara (evident) cu ce se vinde la supermarket…
    eu pun si ceva ceapa la inabusit cu ficateii, iar o buna parte din unt o inlocuiesc cu smantana lichida, care deschide preparatul la culoare si as zice ca il face si o idee mai dietetic 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Daca pui ceapa inseamna ca nu-l faci cu trufe. 🙂 Ceapa si usturoiul acopera aroma de trufe si nu se folosesc niciodata impreuna. Eventual trufele se combina cu cepsoara (Allium Schoenoprasum) pe care unii o confunda cu ceapa ciorii, iar magazinele o eticheteaza, in mod ilogic, cu numele din limba engleza: „chives”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.