Este o reteta adusa in India de persani, acum peste 1000 de ani, foarte populara in statul Gujarat si in zona oraselor Mumbay si Dahanu. In India acest curry se numeste patia, iar gustul sau este dulce-iute-acrisor, bine echilibrat.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
400 g creveti decorticati, cruzi (se pot folosi si creveti gata fierti, de culoare roz)
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1-2 ardei iuti verzi, tocati
4 catei de usturoi, tocati
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
1 lingurita de seminte de chimion
50 ml ulei de alune
2 cepe mari, tocate marunt
3/4 lingurita de boabe de coriandru, macinate
3/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de curcuma, macinata
2 rosii medii, decojite si tocate marunt
1 lingura de zahar brun
4 foi de dafin
3-4 fire de coriandru, frunzele tocate
sare, dupa gust
orez Basmati, fiert

Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua ardeii iuti, jumatate din usturoi, ghimbirul si semintele de chimion, pana se obtine o pasta cat mai omogena.

Se incinge uleiul intr-o cratita mare si adanca si se prajeste ceapa pana incepe sa se rumeneasca. Se adauga pasta de condimente si se prajeste 2 minute, amestecand frecvent.

Se adauga pulberile: coriandru, boia, garam masala si curcuma. Se amesteca permanent timp de 1 minut. Se adauga rosiile tocate si foile de dafin si se gatesc ingredientele 4-5 minute, amestecand din cand in cand.

Se adauga jumatate din sucul de limeta, zaharul, coaja rasa de limeta, frunzele de coriandru si 1 1/2 lingurita de sare. Se amesteca si se gusta potrivind acreala (se foloseste eventual restul de suc de limeta), dulceata si gustul sarat dupa preferinta. Se adauga 150 ml apa si se da in clocot; se fierb ingredientele 5 minute.
Se adauga crevetii si restul de usturoi si se gatesc 4 minute, pana cand isi schimba culoarea si se fac roz-portocalii. Daca crevetii sunt deja gatiti, este nevoie de doar 1-2 minute, cat sa se incinga. Se serveste curry-ul cu orez fiert.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana garam masala, aproximati acest amestec de condimente folositi o cantitate echivalenta de pudra curry.
Daca nu doriti ca preparatul sa fie iute, utilizati doar 1 singur ardei iute si curatati-l de seminte si vinisoare; folositi doar pulpa.
Cand fierbeti orezul adaugati in apa si 1/2 lingurita de praf de curcuma; va capata o culoare aurie, foarte frumoasa.
Curcuma se poate cumpara de la macelariile arabesti si magazinele naturiste.
Daca nu aveti la indemana coriandru, utilizati in locul sau frunze de hasmatuchi (asmatui), sau patrunjel. Preparatul final nu va avea acelasi gust, dar va fi tot delicios si aromat.
Nu gatiti crevetii mai mult de 4-5 minute, caci au tendinta sa se intareasca daca sunt supra-tratati termic.