Este o reteta adusa in India de persani, acum peste 1000 de ani, foarte populara in statul Gujarat si in zona oraselor Mumbay si Dahanu. In India acest curry se numeste patia, iar gustul sau este dulce-iute-acrisor, bine echilibrat.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
400 g creveti decorticati, cruzi (se pot folosi si creveti gata fierti, de culoare roz)
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
1-2 ardei iuti verzi, tocati
4 catei de usturoi, tocati
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
1 lingurita de seminte de chimion
50 ml ulei de alune
2 cepe mari, tocate marunt
3/4 lingurita de boabe de coriandru, macinate
3/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de curcuma, macinata
2 rosii medii, decojite si tocate marunt
1 lingura de zahar brun
4 foi de dafin
3-4 fire de coriandru, frunzele tocate
sare, dupa gust
orez Basmati, fiert
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua ardeii iuti, jumatate din usturoi, ghimbirul si semintele de chimion, pana se obtine o pasta cat mai omogena.
Se incinge uleiul intr-o cratita mare si adanca si se prajeste ceapa pana incepe sa se rumeneasca. Se adauga pasta de condimente si se prajeste 2 minute, amestecand frecvent.
Se adauga pulberile: coriandru, boia, garam masala si curcuma. Se amesteca permanent timp de 1 minut. Se adauga rosiile tocate si foile de dafin si se gatesc ingredientele 4-5 minute, amestecand din cand in cand.
Se adauga jumatate din sucul de limeta, zaharul, coaja rasa de limeta, frunzele de coriandru si 1 1/2 lingurita de sare. Se amesteca si se gusta potrivind acreala (se foloseste eventual restul de suc de limeta), dulceata si gustul sarat dupa preferinta. Se adauga 150 ml apa si se da in clocot; se fierb ingredientele 5 minute.
Se adauga crevetii si restul de usturoi si se gatesc 4 minute, pana cand isi schimba culoarea si se fac roz-portocalii. Daca crevetii sunt deja gatiti, este nevoie de doar 1-2 minute, cat sa se incinga. Se serveste curry-ul cu orez fiert.
Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana garam masala, aproximati acest amestec de condimente folositi o cantitate echivalenta de pudra curry.
Daca nu doriti ca preparatul sa fie iute, utilizati doar 1 singur ardei iute si curatati-l de seminte si vinisoare; folositi doar pulpa.
Cand fierbeti orezul adaugati in apa si 1/2 lingurita de praf de curcuma; va capata o culoare aurie, foarte frumoasa.
Curcuma se poate cumpara de la macelariile arabesti si magazinele naturiste.
Daca nu aveti la indemana coriandru, utilizati in locul sau frunze de hasmatuchi (asmatui), sau patrunjel. Preparatul final nu va avea acelasi gust, dar va fi tot delicios si aromat.
Nu gatiti crevetii mai mult de 4-5 minute, caci au tendinta sa se intareasca daca sunt supra-tratati termic.
aveam pofta de un curry si pentru ca mai aveam ceva creveti in congelator m-am gandit sa le combin si am folosit reteta ta de patia . absolut superba ! multumesc ! combinatia de dulce , acrisor , chimion , coriandru , aromat iti ramine mult timp si pe limba si in minte .
desigur ca am facut citeva mici modificari (altfel nu ma simteam eu bine … hahaha) si am adaugat si o lingurita de piper , am folosit jumatate creveti jumatate tofu iar la sfirsit am adaugat in farfurie citeva frunze de coriandru , rondele de ardei iute , ceapa verde , citeva nuci caju , citeva felii de castravete verde si am mai stors putin limeta . si cred ca a fost nevoie de un pic mai multa apa .
iar in explicatiile tale parca au ramas 2 neclaritati , ai folosit doar jumatate din usturoi si jumatate din sucul de limeta .
oricum , excelenta reteta si se potriveste grozav cu creveti dar in caz de nevoie ar merge si cu pui .
@cristi-j: Multumesc, am corectat omisiunile. Ma bucur ca ti-am oferit un punct de plecare catre o masa delicioasa. 🙂
Uite ca i-a venit randul, cel putin in ceea ce ma priveste. 🙂 Il voi incerca si eu in week-end, tot am o punga cu creveti in congelator.
Radu, pontul tau cu crevetii de la Mega Image a fost nemaipomenit. Sunt foarte buni, bine ca i-ai descoperit!
@toni: Da, cred ca le-am sporit vanzarile de creveti! Ar trebui sa-mi da un comision. 🙂
Un curry foarte bun. Ma mir ca a trecut atat de “neobservat” in ce priveste comentariile.
@memphis: Cred ca au fost “probleme mai arzatoare” la ordinea zilei. 🙂
Reteta este bine expusa si explicata. Gasesc foarte util faptul ca sugerati substituenti, in conditiile in care piata noastra este atat de saraca in ingrediente exotice. Am vazut aici expuse unele pareri care afirma ca substituirile trebuie sa duca la un preparat identic ca gust si aroma; acest lucru nu este doar imposibil, ci si o neintelegere a definitiei termenului de substituent.
In ce priveste coriandrul, sunt de parere ca nu exista o planta identica ca aroma si gust pe piata noastra. Cel mai apropiat substituent care creste pe la noi ar fi asmatuiul, dar nici acesta nu se gaseste pe piata. Patrunjelul este un inlocuitor decent, asa cum ati subliniat si dvs., daca este vorba despre cantitati mici. Este imbucurator faptul ca din cand in cand se gaseste si coriandru pe piata, desi este foarte scump si extrem de fragil; trebuie folosit neaparat in 1-2 zile de la cumparare.
@Andrei Stefan: Total de acord cu ce ati spus.