Patrunjelul din piata vs cel din supermarket

Am facut o comparatie, fara voia mea. Am cumparat acum 5 zile, din piata, 2 legaturi de patrunjel, iar sotia mea, independent de mine, a cumparat în aceeasi zi 2 legaturi de patrunjel din supermarket. Le-am pus fata în fata. Prima comparatie: legaturile din piata erau cam de doua ori mai stufoase si mai mari decat cele din supermarket (si mai ieftine); „pietarele” aveau culoare verde-închisa si miros puternic, „supermarketistele” dimpotriva.

Am pus ambele transe de patrunjel cu tulpinile în cate un pahar cu apa rece. A doua comparatie: patrunjelul de la supermarket a „murit” dupa doua zile, cel de la piata este si acum verde si parfumat. Îl mai las, sa vad cat de mult rezista.
În concluzie, dincolo de cantitate si de pret, conform aritmeticii patrunjelul din supermarket a stat prin depozite cel putin 3 zile mai mult decat trebuia. De doua ori mai putin, de 2-3 ori mai scump si nici nu vine devreme în rafturi!

Citeste si articolul →   Vinete cu mozzarella si Grana Padano

13 comentarii pe “Patrunjelul din piata vs cel din supermarket

  1. Corina spune:

    O sa ai.
    E mai scurt timpul sa te ocupi putin de patrunjel in gradina ca sa-l ai pe masa, decat sa strabati orasul, sa cauti prin magazin, sa stai la casa, sa iei iar masina sa mergi acasa, sa cauti loc de parcare, ca sa ajungi cu legatura de patrunjel la ciorba.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Oricum merg la supermarket ca sa iau carne, ori alte alimente, deci cumpar patrunjel fara sa pierd timp in plus; pe chestia asta se si bazeaza succesul supermarketurilor: economia de timp.

  2. Jacktel spune:

    Hallo Cristi,

    Toti care träiesc in Industrial Täri si cunosc Produse rominesti , au Lipsuri mari.
    Eu mia-si rupe si o Minä pentru niste Brinzä de Burduf , niste Päsat de Mälai si incä citeva nimicuri din astea de Valoare.
    Produsele astea in 32 de Ani de cind sint plecat din Rominia am mincat numai de 2 Ori si le tin Minte pinä Mor.
    Da si cirnati si Släninä, o Nebunie…..

  3. Cristi spune:

    Intr-adevar, dupa aproape 2 ani de Irlanda, am citeva lipsuri culinare: verdeturile proaspete 100% naturale – imi iau din Tesco/Lidl/ insa n-am garantia ca sint complet naturale, decit daca scrie pe ele „Organic” – caz in care sint si usor mai scumpe, dar nu mult.
    Imi lipseste brinza telemea, bucata aia de 900 de grame sau de 1,3 kg – inelegeti ce vreau sa spun. Aici brinza e feta, asta e brinza de aici. Si punct.
    Cu toate astea, maninc mult mai sanatos si mai organizat decit acum 2 ani, dar cred ca acest lucru are legatura cu educatia culinara, mai putin cu locul in care ma aflu. Banuiesc.
    Radu – nu trebuie sa fie un vis de btarinete – iti doresc sa se intimple mult mai devreme.

  4. Corina spune:

    Eu in sfarsit mi-am realizat acest vis. Sper sa vezi despre ce povestesc.
    Nu m-am asteptat sa ma bucure atat primul mar, primul buchet de levantica, iar astazi, surpriza, primele 5 oua! Ha, ha, ha.

    Cand primul mar, un betigas cu o ramura laterala, a facut un fruct,, ne-am invartit si eu si stul meu in jurul lui, si, n-am mai rezistat, l-am mancat putin necopt, impartindu-l ritualic in patru, cu copiii. Pur si simplu te ia valul cand le vezi, cand vezi in beci pelteaua de rubarbura cu zmeura , din gradina proprie, levantica si rozmarinul atarnate la uscat, siropul de trandafiri.

    Va doresc tuturor sa ajungeti sa aveti petecul de gradina dorit.

  5. Corina spune:

    Problema nu e apa sau vata, in care cresc, e faptul ca toata hrana o primesc artificial, apa are cantitatea exacta de ingrsamant chimic, de fungicid si insecticid, deci e un fel de Big maco-salata.
    Nu are nimic natural.Chiar si lumina e artificiala la majoritatea.
    Ceea ce cumparati din supermarket nu e de la noi din tara, deci vine de departe, din cine stie ce alta tara. Si atunci cate zile sunt de cand a fost cules?

    Daca aveti un petec de gradina va recomand sa puneti cateva seminte de patrunjel cret. E cel mai rezistent la ger si eu am si acum, in gradina, patrunjel verde. E minunat cand il folosesc, cules proaspat de sub putina zapada, el e acolo verde si fericit.

    Am avut o experienta interesanta in acest sens cu ceapa verde. Pun toamna un rand de ceapa sa o am cand ajung la gradina primavara, de Pasti.Ceapa obisnuita, ce gasesc, n-am un soi anume. Toata lumea ma intreaba ce ceapa am , ca e splendida. In primul rand e crocanta, zemoasa, are alt gust chiar fata de ce cumperi de la tarani. Pentru ca o culeg inaintea mesei. E o diferenta teribila, chiar m-a uimit. Si asa e cu tot, verdeata, fructe, legume, chiar daca sunt mai urate ca aspect, gustul e grozav.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Te invidiez ca ai pamant pe care poti cultiva. Visul meu de batranete este sa am o gradina cu busuioc, rozmarin, cimbru si oregano si sa am putere sa ma ocup si de blog 🙂

  6. Jacktel spune:

    Hallo Radule,

    eu iti explic cum väd eu Treaba.La noi este tot asa si aicia stiu cä Pätrunjelul de Supermarkt este produs in Serä si la Turbo. Asa nu are timp Planata/Leguma sä ia din Pämint destul Mineralien si alte Elemente. Asa si are Gust si tota atita de Valoare nutritivä.
    Si nu este Vorba cä Sera este rea , Problema este ” turbo” totul repede.
    Stiu atitera Produse la noi care nici nu creasc in Pämint. Cresc in Vatä cu Solutii imbibatä. Nu ati observat cit de curate si steril multe Legume sint ??

    Salutäri Jacob

    • Radu Popovici spune:

      @Jacktel: Am vazut si eu „plantatii” de salata pe apa. Totul arata foarte OK, suprafata de apa era mult mai productiva decat cea de pamant, caci plantele erau aranjate mai eficient si se dezvoltau mai repede. Din cate stiu insa, nu am gustat o astfel de salata (sau poate am luat deja din vreun supermarket salata crescuta astfel?), dar sunt curios.

  7. Cristi spune:

    Ar trebui sa pui si poze.
    Oricum, ORICE leguma sau fruct care se vinde in magazine trece prin cel putin una dintre urmatoarele doua procedee: gazare sau ceruire. In multe cazuri, ambele sau chiar si mai multe.
    Eu incerc pe cit posibilul sa cumpar produse organice in Irlanda, singurele unde mai ai o sansa sa dai peste ceva bun.
    Pietele de aici, putine, sint fff scumpe in materie de produse vegetale. Fermierii irlandezi sint fff scumpi.

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi: Patrunjelul din supermarket sigur nu era ceruit, iar daca era gazat, cred ca fusese folosit ceva gen fosgen/sarin/soman/VX, fiindca i-a fost fatal. Pacat ca nu mi-a dat prin cap sa fac poe, acum nu mai am decat „proba” de la piata; cealalta este la gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.