Va spuneam ca prima bere care mi-a placut intr-adevar a fost o bere germana din grau, nefiltrata. Provenea, dintr-o intamplare care mi-a placut, din cea mai veche berariue din lume aflata in stare continua de functionare: Weihenstephaner Hefe Weissbier.
Tot cam din acea perioada am auzit ca mai exista astfel de beri de excelenta calitate, disponibile si la alti producatori. Dintre acesti posibili “rivali” al lui Weihenstephaner Hefe Weissbier cel mai des auzeam numita berea Paulaner.
Astazi vreau sa va prezint aceasta bere; bineinteles, nu pot sa nu o compar cu cea de la Weihenstephaner si este posibil ca aprecierile mele sa fie subiective, desi am facut tot posibilul sa raman obiectiv. Ce mi-ar putea declansa subiectivitatea? Faptul ca Weihenstephaner Hefe Weissbier a fost prima pe care am degustat-o si este posibil ca sa am tendinta de a o supraaprecia si faptul ca Paulaner a devenit un fel de gigant-conglomerat, lucru care nu este de natura sa-i atraga vreo simpatie din partea mea. In opozitie, Weihenstephan este o berarie sub controlul statului bavarez, avand rol nu doar d eunitate d eproductie, ci si de scoala de inalta tinuta pentru maestrii berari din intreaga lume.
Indiferent de simpatiile mele, berea de fata nu are nicio vina. Mi se pare excelenta, desi un piculet sub Weihenstephaner Hefe Weissbier. Cum spuneam, posibil sa fiu un pic subiectiv…
Denumire: Paulaner Hefe Weissbier
Tip: ale
Stil: weizenbier
Producator: Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG
Ambalaj
Sticla are 500 ml, este de culoare bruna si are forma standard, pe care o stim cu totii.
Eticheta este octogonala, de culoare alb-galbuie, cu chenar auriu subtire. Contine sigla Paulaner cu mentiunea Seit 1634, Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrub. In partea inferioara a etichetei este o ilustratie reprezentand o reuniune traditionala germana, cu mancare si bere.
Eticheta guler are o forma de V, este de culoare galbuie, rama superioara este neagra iar cea inferioara aurie si este tiparita cu emblema Paulaner, si cu mentiunea Hefe-Weissbier, Naturtrub.
Capacul este de tip coroana, de culoare alba, tiparit cu sigla Paulaner.
Alcool: 5,5%
Temperatura de servire: 5-7 °C
Pahar de servire: de tip sonda
Malturi: grau si orz
Observatii diverse: Paulaner Hefe Weissbier este o bere nefiltrata, lucru pus in evidenta de vuvantul Hefe (care inseamna drojdie) din titulatura.
Paulaner este o berarie germana, fondata in 1634 in Munchen, de calugarii manastirii Neudeck ob der Au. Ordinul din care faceau parte calugarii, ca si beraria, au fost numite dupa Francis de Paola, fondatorul ordinului. Paulaner este un loc plin de istorie, care a fost mentionat si in articolul trecut, cel dedicat berilor in stil doppelbock.
Paulaner este una dintre cele sase berarii care furnizeaza berea pentru Oktoberfest, traditie care functioneaza din 1810.
De asemenea, Paulaner se face parte dintre primele 8 berarii germane cu cele mai mari vanzari. Din 1928 beraria, care la inceputul secolului al XIX-lea a devenit intreprindere particulara, a intrat intr-o serie de fuziuni si de extinderi succesive. Astazi Paulaner apartine lui BHI (Brau Holding International AG), un joint venture intre Schörghuber Ventures si Heineken N.V.
Aspect
Culoarea este cea la care ma asteptam, una aurie-portocalie. Berea este laptoasa, parca iradiind; bineinteles nu este transparenta, din cauza suspensiilor de drojdie.
Capul berii este imbelsugat, ca la orice bere din grau (in parte datorita proteinelor aduse de malturile de grau), si este format din spuma alba si foarte fina. Spuma scade in timp, dar are o persistenta destul de buna.
Aroma
Paulaner Hefe Weissbier are o aroma fina, nu foarte intensa, de paine si de banane, cu note de miere, cuisoare si pere, si cu o foarte fina amareala, abia decelabila. Este foarte placuta si bine echilibrata, desi parca nu atat de intensa ca berea similara produsa de Weihenstaphaner. Oricum, Paulaner Hefe Weissbier face o impresie excelenta si da prin aroma sa primele semne ca poate fi o bere incantatoare.
Gust
Tipic pentru o hefe weissbier. Amareala delicata este echilibrata perfect de dulceata malturilor; se simt paine, banane si pere, insotite de note fine de cuisoare. O bere foarte buna, dar, din nou, parca ii lipseste ceva ca sa atinga nivelul berii de la Weihenstephan.
Senzatie gustativa
Asa cum era de asteptat, berea are o corpolenta fragila spre medie, peste cea a unei pilsner, dar sub cea a unei weizenbock.
Carbonatarea este destul de puternica, as zice usor peste medie. Berea lasa in cavitatea bucala o senzatie in acelasi timp proaspata si cremoasa, foarte interesanta si foarte placuta.
Postgustul este lung si intens, foarte pe gustul meu. Are un start dulce si foarte usor amarui si un finis sec, usor acid.
Impresie generala
Paulaner Hefe Weissbier este o bere de exceptie… fara indoiala una dintre cele mai bune weizen din lume. Este racoritoare, proaspata si usor de baut, dar indeajuns de corpolenta incat sa fie un pic satioasa. Este gustoasa si frumos aromata, cu toata mica mea carcoteala legata de o posibila si relativa lipsa de complexitate atunci cand este comparata cu o Weihenstephaner.
Ca sa concluzionez, din toate weizbier gustate de mine pana acum, aceasta si Weihenstephaner Hefe Weissbier par a fi standardele dupa care se poate judeca o Hefe Weissbier.
Note:
AROMA 9/10 ASPECT 10/10 GUST 9/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 9/10 = 46
Calificativ: 47/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare
Cum Paulaner Hefe Weissbier este foarte apropiata de Weihenstephaner Hefe Weissbier, partea de asociere cu mancarea pe care o gasiti la aceasta din urma se poate aplica si aia suta la suta.
Una peste alta, este o bere atat de versatila incat nu trebuie sa va lipseasca din frigider.
Dar ai fost in Germania, Belgia si Olanda, pana acum cateva luni la Weihenstephaner nu a fost nimic suficient de interesant care sa te farmece ? hahaha
Dupa parerea mea Augustiner, Andechser, Ayinger, Erdinger, Franziskaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Kapuziner, Kloster Scheyern, König Ludwig, Maisel’s Weisse, Paulaner, Schneider Weisse, Schöfferhofer, Weihenstephaner pot emite pretentii ca sunt aproximativ in acelasi pluton. Si sunt cateva sub-stiluri atat de apropiate incat e greu sa le diferentiezi mai ales daca vorbim de producatori diferiti. Posibil ca Paulaner e in primele trei, poate chiar pe primul loc, asta tine de gusturi, nu e chiar atat de important, mi se pare insa ca e greu sa se detaseze de pluton suficient de mult incat sa se considere ca e “de exceptie”.
De exemplu daca faci o cautare cu “Top rated german beers” in primul top rezultat Paulaner e abia pe locul 9 la weissbier simpla. Dar repet, nu e important, doar faceam cunoscuta parerea ca e mai mult un grup si e greu sa fii o exceptie.
Berea locala in Singapore, Tiger, face parte din grupul Heineken si de aceea exista berarie Paulaner acolo. Nu stiu sa existe alta berarie germana (sau orice altceva) dar poate intre timp au mai aparut.
@cristi-j: Pana acum cateva luni nu ma interesa berea; nu stiam sa o apreciez.
Am baut cateva dintre berile citate de tine si, crede-ma, sunt destul de departe de Weihenstephaner. Nicio bere germana nu este proasta, cel putin eu nu am intalnit vreuna; cu atat mai mult, cand dintr-un pluton de 25-30 de beri bune si foarte bune se detaseaza vreo 3-4, ele devin de exceptie, cel putin dupa cum vad eu lucrurile. De aceea, as zice ca n-am exagerat atunci cand am folosit aceasta caracterizare. Sigur, la aprecierea unei beri ne lovim si de subiectivitate.
Chestia cu “Top rated” este doar un clasament, facut probabil, dupa parerile publicului, sau dupa volumul vanzarilor. Sunt zeci de astfel de clasamente si nu seamana neaparat unul cu altul. Nu le consider relevante; de pilda o mare parte din public prefera beri gen pilsner sau helle, care nu ar intra nici in primele 100 de locuri in clasamentul meu personal.
Adica prima bere care ti-a placut, prima dragoste, a fost abia acum cateva luni?
Stii cum se spune ca prima impresie conteaza si prima dragoste nu se uita. La mine Paulaner nu s-a descurcat prea bine, nu m-a cucerit. N-as putea spune de ce. Nu zic ca n-ar fi buna dar parca am alte preferinte. Si dupa parerea mea nu e o bere de exceptie, asa cum spui tu, mai sunt destule la nivelul ei.
Parca ii lipseste ceva, aici sunt de acord cu tine.
Prima oara am baut Paulaner (la o berarie Paulaner la un pret care la acea vreme mi s-a parut urias) intr-un loc neasteptat, Singapore, acum 10 ani… hahaha … abia apoi am incercat in Germania si in Romania. In Germania mi-a placut cel mai mult … hahaha
@cristi-j: Da, dragostea mea pentru bere este foarte tanara. 🙂
Paulaner Hefe Weissbier este socotita de multi una dintre primele trei din lume la stilul sau. Dupa mine, cat pricep eu din bere, este foarte buna, mult peste altele pe care le-am baut de la (am mai incercat vreo 7-8 Hefe Weissbier diferite).
Este posibil ca berea care se vinde in Germania sa difere de cele exportate. Nu m-ar mire, din moment ce Heineken are aproape 50% din intreprindere. Cand ai de-a face cu conglomerate uriase, totul se reduce la bani, iar calitatea devine cu totul secundara.