Va spuneam ca prima bere care mi-a placut intr-adevar a fost o bere germana din grau, nefiltrata. Provenea, dintr-o intamplare care mi-a placut, din cea mai veche berariue din lume aflata in stare continua de functionare: Weihenstephaner Hefe Weissbier.
Paulaner Hefe Weissbier
Tot cam din acea perioada am auzit ca mai exista astfel de beri de excelenta calitate, disponibile si la alti producatori. Dintre acesti posibili “rivali” al lui Weihenstephaner Hefe Weissbier cel mai des auzeam numita berea Paulaner.

Astazi vreau sa va prezint aceasta bere; bineinteles, nu pot sa nu o compar cu cea de la Weihenstephaner si este posibil ca aprecierile mele sa fie subiective, desi am facut tot posibilul sa raman obiectiv. Ce mi-ar putea declansa subiectivitatea? Faptul ca Weihenstephaner Hefe Weissbier a fost prima pe care am degustat-o si este posibil ca sa am tendinta de a o supraaprecia si faptul ca Paulaner a devenit un fel de gigant-conglomerat, lucru care nu este de natura sa-i atraga vreo simpatie din partea mea. In opozitie, Weihenstephan este o berarie sub controlul statului bavarez, avand rol nu doar d eunitate d eproductie, ci si de scoala de inalta tinuta pentru maestrii berari din intreaga lume.
Indiferent de simpatiile mele, berea de fata nu are nicio vina. Mi se pare excelenta, desi un piculet sub Weihenstephaner Hefe Weissbier. Cum spuneam, posibil sa fiu un pic subiectiv…

Denumire: Paulaner Hefe Weissbier
Tip: ale
Stil: weizenbier
Producător: Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG

Ambalaj
Sticla are 500 ml, este de culoare bruna si are forma standard, pe care o stim cu totii.
Eticheta este octogonala, de culoare alb-galbuie, cu chenar auriu subtire. Contine sigla Paulaner cu mentiunea Seit 1634, Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrub. In partea inferioara a etichetei este o ilustratie reprezentand o reuniune traditionala germana, cu mancare si bere.
Eticheta guler are o forma de V, este de culoare galbuie, rama superioara este neagra iar cea inferioara aurie si este tiparita cu emblema Paulaner, si cu mentiunea Hefe-Weissbier, Naturtrub.
Capacul este de tip coroana, de culoare alba, tiparit cu sigla Paulaner.

Alcool: 5,5%
Temperatura de servire: 5-7 °C
Pahar de servire: de tip sonda
Malturi: grau si orz
Observatii diverse: Paulaner Hefe Weissbier este o bere nefiltrata, lucru pus in evidenta de vuvantul Hefe (care inseamna drojdie) din titulatura.
Paulaner este o berarie germana, fondata in 1634 in Munchen, de calugarii manastirii Neudeck ob der Au. Ordinul din care faceau parte calugarii, ca si beraria, au fost numite dupa Francis de Paola, fondatorul ordinului. Paulaner este un loc plin de istorie, care a fost mentionat si in articolul trecut, cel dedicat berilor in stil doppelbock.
Paulaner este una dintre cele sase berarii care furnizeaza berea pentru Oktoberfest, traditie care functioneaza din 1810.
De asemenea, Paulaner se face parte dintre primele 8 berarii germane cu cele mai mari vanzari. Din 1928 beraria, care la inceputul secolului al XIX-lea a devenit intreprindere particulara, a intrat intr-o serie de fuziuni si de extinderi succesive. Astazi Paulaner apartine lui BHI (Brau Holding International AG), un joint venture intre Schörghuber Ventures si Heineken N.V.

Aspect
Culoarea este cea la care ma asteptam, una aurie-portocalie. Berea este laptoasa, parca iradiind; bineinteles nu este transparenta, din cauza suspensiilor de drojdie.
Capul berii este imbelsugat, ca la orice bere din grau (in parte datorita proteinelor aduse de malturile de grau), si este format din spuma alba si foarte fina. Spuma scade in timp, dar are o persistenta destul de buna.

Aroma
Paulaner Hefe Weissbier are o aroma fina, nu foarte intensa, de paine si de banane, cu note de miere, cuisoare si pere, si cu o foarte fina amareala, abia decelabila. Este foarte placuta si bine echilibrata, desi parca nu atat de intensa ca berea similara produsa de Weihenstaphaner. Oricum, Paulaner Hefe Weissbier face o impresie excelenta si da prin aroma sa primele semne ca poate fi o bere incantatoare.

Gust
Tipic pentru o hefe weissbier. Amareala delicata este echilibrata perfect de dulceata malturilor; se simt paine, banane si pere, insotite de note fine de cuisoare. O bere foarte buna, dar, din nou, parca ii lipseste ceva ca sa atinga nivelul berii de la Weihenstephan.

Senzatie gustativa
Asa cum era de asteptat, berea are o corpolenta fragila spre medie, peste cea a unei pilsner, dar sub cea a unei weizenbock.
Carbonatarea este destul de puternica, as zice usor peste medie. Berea lasa in cavitatea bucala o senzatie in acelasi timp proaspata si cremoasa, foarte interesanta si foarte placuta.
Postgustul este lung si intens, foarte pe gustul meu. Are un start dulce si foarte usor amarui si un finis sec, usor acid.

Impresie generala
Paulaner Hefe Weissbier este o bere de exceptie… fara indoiala una dintre cele mai bune weizen din lume. Este racoritoare, proaspata si usor de baut, dar indeajuns de corpolenta incat sa fie un pic satioasa. Este gustoasa si frumos aromata, cu toata mica mea carcoteala legata de o posibila si relativa lipsa de complexitate atunci cand este comparata cu o Weihenstephaner.
Ca sa concluzionez, din toate weizbier gustate de mine pana acum, aceasta si Weihenstephaner Hefe Weissbier par a fi standardele dupa care se poate judeca o Hefe Weissbier.

Note:
AROMA 9/10 ASPECT 10/10 GUST 9/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 9/10 = 46
Calificativ: 47/50

Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: Weihenstephaner Hefe Weissbier, partea de asociere cu mancarea pe care o gasiti la aceasta din urma se poate aplica si aia suta la suta.
Una peste alta, este o bere atat de versatila incat nu trebuie sa va lipseasca din frigider.

Sumar articol
Paulaner Hefe Weissbier
Titlu articol
Paulaner Hefe Weissbier
Descriere
Paulaner Hefe Weissbier este o bere de exceptie... fara indoiala una dintre cele mai bune weizen din lume. Este racoritoare, proaspata si usor de baut, dar indeajuns de corpolenta incat sa fie un pic satioasa.
Autor