Pauză la Kanal D

Emisiunea de pe Kanal D, „Cafeaua de dimineaţă”, ia o pauză pe 31 iulie. Este posibil ca pauza să fie una definitivă, căci postul TV nu este mulţumit de peformanţa emisiunii. În ce priveşte rubrica mea culinară, şi ea va lua o pauză, binevenită pe canicula asta, când nu-ţi vine nici să mănânci, darămite să găteşti în dogoarea aragazului.

După cele 70 de episoade, pot spune că pentru mine a fost o experienţă interesantă, căci am fost pus în faţa unei provocări. A trebuit să gătesc într-un anume fel, un anumit tip de reţete, pentru un anumit public.
Când ţi se spune să găteşti pentru un public cu studii medii, cu venituri mici şi medii, locuind mai mult în oraşe mici şi comune, iar tu (aducă eu, în cazul acesta) ai gătit mai mereu reţete exotice, cu ingrediente exotice şi nu chiar ieftine, chiar simţi că ai în faţă o provocare.
Pe de altă parte, nu avea niciun rost să prezint reţete care fuseseră deja „bătute” pe toate posturile TV; chiar mi-am spus că dacă nu aduc ceva nou la fiecare reţetă (o asezonare deosebită, un ingredient mai puţin utilizat sau utilizat diferit decât în mod tradiţional, o tehnică mai neobişnuită de gătit etc.) nu are rost să fac emisiunea.
Ca atare a trebuit să inventez reţete simple, rapide (cu vreo 2-3 excepţii), gătite cu ingrediente care se găsesc uşor pe piaţă, cu ingrediente care nu sunt scumpe, să improvizez uneori metode mai originale de a găti, fără să fie nevoie de cine ştie ce ustensile speciale. A trebuit să fac faţă ritmului de filmare şi, mai ales, modului în care se monta emisiunea: foarte rapid, cu cât mai puţină manoperă, pentru a ne încadra în costuri.
În plus, a trebuit să mă conformez şi condiţiilor stipulate în contractele cu sponsorii emisiunii cu care, trebuie să menţionez, am colaborat excelent. Fac o paranteză pentru a mulţumi companiilor Riso Scotti Danubio şi Singer Appliances pentru modul în care au înţeles colaborarea cu mine şi pentru faptul că au făcut posibilă existenţa rubricii mele culinare.
Prelungesc paranteza aducând mulţumiri conducerii de la Kanal D, în special domnului Fatih Salis, care a fost îndeajuns de deschis ca să-mi acorde încredere şi să accepte difuzarea rubricii mele culinare.
Dacă tot am ajuns la mulţumiri, nu-mi pot uita prietenii şi colaboratorii de la gustos.ro şi bucataras.ro, care au popularizat online rubrica mea culinară. Vă mulţumesc tuturor, prieteni, şi sper să colaborăm şi pe viitor.
Încheind paranteza, vreau să adaug că am avut, din păcate, handicapul unei ore de difuzare variabile. Rubrica mea s-a difuzat la orice oră, funcţie de restul rubricilor din „Cafeaua de dimineaţă”, între 8:00 şi 9:15. Pentru mine a fost un lucru neplăcut, căci, deşi producătorul emisiunii susţinea că cei care doresc să vadă rubrica „Reţetele lui Radu” rămân lângă televizor până ce se difuzează aceasta, flerul mea îmi spunea că cei ce-mi doresc rubrica aşteaptă, cel mult, 5-10 minute, după care se duc în treaba lor. Din păcate, am avut dreptate în această privinţă; vă mărturisesc sincer că nici eu nu aveam răbdare să stau 30-40 de minute în faţa televizorului ca să-mi aştept rubrica. Sunt un om ocupat, ca mai toţi telespectatorii.
În fine, cu toate acestea, după unele reacţii se pare că am reuşit să realizez ceea ce mi-am propus: reţete interesante şi utile publicului de la Kanal D.
Conducerea de la Kanal D mi-a confirmat faptul că are ecouri bune şi foarte bune despre rubrica mea şi, la ultima întâlnire, au afirmat că mai întotdeauna sfârşitul rubricii culinare avea un rating dublu faţă de restul emisiunii. Au mai afirmat că dacă emisiunea „Cafeaua de dimineaţă” ar fi avut pe total acel rating, ar fi fost considerată un succes.
Nu pot să spun că sunt foarte mulţumit de prestaţia mea, căci puteam mai mult. Sunt, în mod clar, nemulţumit de posibilităţile de montaj oferite… aici se putea muuuuuuult mai bine. Consider însă că, per total, mi-am făcut treaba şi, iată că am realizat primul meu proiect din postura de casă de producţie TV. Sper să-mi ţineţi pumnii ca următorul să fie mai aproape de ceea ce-mi doresc.


  1. Mihaela11 spune:

    Draga Radu,
    Am fost o spectatoare fidela a emisiunilor tale de pe Kanal D, atat cat am putut sa urmaresc.
    Si eu sunt de acord ca iregularitatea orei de transmisie a fost un dezavantaj; de aceea am pierdut unele episoade.
    Eu te urmaresc din Iordania si m-am bucurat ca rubrica ta era in programul de dimineata; eu plec la cabinet la ora 9.
    Iti doresc succes la viitoarele tale proiecte si asteptam in continuare retetele tale exotice si originale.
    O seara buna!

  2. Eugen spune:

    Salut,

    Asa cum spuneam si zilele trecute, felicitari pentru emisiune, mai putin important ca s-a terminat, atunci cand se sfarseste un proiect, incepe un altul. Si da, retetele adaptate pe intelesul tuturor sunt cele mai bune pentru publicul nostru. Mediteranean + un cartof e ceea ce ii place romanului sa vada si sa manance, pe langa ce a vazut el in bucatarie la mama lui. 🙂 Te asteptam si in alte emisiuni. 🙂

  3. balauru spune:

    Pai si daca aia de la Kanal au fost multumiti de rating, nu se gaseste un loc de difuzare in cadrul unei alte emisiuni, la alta ora? Eventual cu si o ora mai exacta? Sau astea-s rezervate numai pt. morti in accidente si babe violate?

    Lasand gluma la o parte, mi-ar pare rau daca n-ai reusi sa mergi mai departe cu chestia asta, la KanalD sau la alta televiziune (nu gen Euforia, desi si asta are targetul ei). N-am TV, ca s-a ars 🙂 Dar am vazut filmele online, si ce m-a frapat si mi-a placut foarte mult este faptul ca ai reusit sa combini o chestie pe care eu as numi-o „Exotic recipes – cooking for dummies” 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @balauru. Ai dreptate. Asta am incercat sa fac: retete mediteraneene si asiatice adaptate pe intelesul tuturor. Daca ai remarcat, inseamna ca macar partial mi-a reusit. In ce priveste alta emisiune la Kanal D, naiba stie. Lucrurile sunt complicate si adesea au o logica ce imi scapa. Totul este posibil.

  4. Emil40 spune:

    Emisiunea este ok foarte ok si potrivita pentru ora aceea, sunt multe persoane care se uita la asa ceva si invata ceva, singurul tau handicap a fost ca in timp ce gateai nu era o blonda seminud care sa povesteasca intre doua vorbe ale tale cum a fost violata tanti ioana si cum a fost omorat gigi pentru un pahar de vodka.\

    Se pare ca la noi cam asta inseamna cultura, manele si stirile de la ora 5, sincer te-as prefera pe tine la ora 5 gatind ceva si povestindu-ne cate ceva despre cultura gastronomica de unde provine reteta .

    • Radu Popovici spune:

      @Emil: Cred ca nu m-am facut eu inteles… sau nu inteleg prea bine ce spui tu. Rubrica mea a avut rating foarte bun, emisiunea cea mare, „Cafeaua de dimineata”, este cea care nu a avut rating, desi a avut si blonde, si roscate si violate. Reamintesc ca rubrica „Retetele lui Radu” a fost doar una dintre rubricile emisiunii de dimineata. 🙂

  5. Mirela Stanescu spune:

    A fost un inceput de experienta. Mie mi-a placut prestatia ta. Din punct de vedere al telespectatorului, handicapul a constat in ora de difuzare (dimineata), plus variatiile orare din timpul emisiunii. Acum meriti putina odihna… si, cand se inchide o fereastra, se deschide o usa, chiar a unei alte case. Nu se stie ce alta oportunitate apare la orizont. Succes in continuare !

  6. Sabrina spune:

    Te felicit, Radu – mie mi-a placut emisiunea, in plus tu ai mereu un tonus pozitiv, imi place sa te urmaresc! Mult succes cu urmatorul proiect.
    S

  7. cristi spune:

    Normal ca-ti tinem pumnii si imi manifest inca o data regretul, din acest punct de vedere insa doar, ca nu mai locuiesc in Bucuresti, sunt sigur c-am fi realizat impreuna faine chestii video, inclusiv deplasari prin Romania :).
    Bafta!

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi: Si mie imi pare rau ca nu suntem mai aproape geografic vorbind. Cred ca am fi colaborat de minune. Nu ca acum n-am face asta, dar distanta conteaza… 🙂

  8. Corina spune:

    Si noi, si noi ne uitam cand reuseam sa avem cateva minute in acea perioada. Retetele au fost simple dar nu anoste, din contra, la fiecare am invatat ceva nou. Eu nu zic pacat ca s-a terminat, ci tot inainte! Asta a fost un prim pas, urmeaza sa faci altii, in sus.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Si eu sper sa reusesc sa incep o alta emisiune. Nu depinde doar de mine, mai trebuie sa conving si un post TV si, mai ales, cativa sponsori.

  9. mitinita spune:

    Mie mi-a placut foarte mult rubrica ta din cadrul emisiunii,a fost singurul motiv ptr care m-am uitat la „Cafeaua de dimineata” si fiindca difuzarea a fost asa de iregulara am mai apucat sa ma uit si la alte parti. Mi-ar fi placut si mie sa fie la o ora fixa,dar te-ai descurcat foarte bine avand in vedere toate conditiile care ti s-au impus. La fel ca Yoyo si mama mea,s-a uitat cu mult drag la retetele pe care le-ai prezentat si si ea gateste foarte traditional, deci ai reusit sa starnesti interesul unei generatii care nu e prea atrasa de bucataria asiatica. Ce am vazut in emisiune s-a putut deja pregati ptr pranz. Ma bucur ca ai reusit sa acaparezi atentia cu altceva decat deserturi,care abundeaza la noi,tot a doua reteta pe blogroll e de ceva dulce si ca ai reusit sa educi lumea cu o noua bucatarie. Sper sa ai o emisiune a ta cat de curand!

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita: Multumesc. Apropo de mame, pana si a mea s-a uitat la emisiune si nici nu puteti sti cat este de incapatanata si de conservatoare la cei 78 de ani ai sai. Cu toate ca ma asteptam sa ma critice, fiindca pana atunci orice ii propuneam era intampinat cu replica: „m-am descurcat eu 70 de ani si fara chestia asta, de ce mi-ar trebui acum?”, mi-a spus ca ii plac retetele fiindca sunt fezabile si interesante. Ba chiar a inceput sa puna intrebari despre pesto, sos de soia, cuscus si altele de care pana atunci nu a vrut sa stie. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Teo: Pai exact despre asta este vorba. Cand ai rating mic, inseamna ca publicul a hotarat sa se uite la alta emisiune, nu la a ta. Rubrica mea, ca simpla parte componenta a emisiunii, a avut rating foarte bun; cel al emisiunii in general a fost nemultumitor.

  10. Yoyo spune:

    Mie mi-au placut filmuletele cu rubrica ta. Fiecare reteta a fost interesanta si deosebita in felul ei, mai ales daca tinem cont de publicul caruia i te-ai adresat. Mama care gateste foarte domestic si traditional a fost incantata de nulte din retetele tale. Normal ca tu nu ai fost prea multumit, caci intr-adevar poti mult mai mult de atat. Bafta cu noile proiecte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.