Emisiunea de pe Kanal D, „Cafeaua de dimineata”, ia o pauza pe 31 iulie. Este posibil ca pauza sa fie una definitiva, caci postul TV nu este multumit de peformanta emisiunii. În ce priveste rubrica mea culinara, si ea va lua o pauza, binevenita pe canicula asta, cand nu-ti vine nici sa mananci, daramite sa gatesti în dogoarea aragazului.
Dupa cele 70 de episoade, pot spune ca pentru mine a fost o experienta interesanta, caci am fost pus în fata unei provocari. A trebuit sa gatesc într-un anume fel, un anumit tip de retete, pentru un anumit public.
Cand ti se spune sa gatesti pentru un public cu studii medii, cu venituri mici si medii, locuind mai mult în orase mici si comune, iar tu (aduca eu, în cazul acesta) ai gatit mai mereu retete exotice, cu ingrediente exotice si nu chiar ieftine, chiar simti ca ai în fata o provocare.
Pe de alta parte, nu avea niciun rost sa prezint retete care fusesera deja „batute” pe toate posturile TV; chiar mi-am spus ca daca nu aduc ceva nou la fiecare reteta (o asezonare deosebita, un ingredient mai putin utilizat sau utilizat diferit decat în mod traditional, o tehnica mai neobisnuita de gatit etc.) nu are rost sa fac emisiunea.
Ca atare a trebuit sa inventez retete simple, rapide (cu vreo 2-3 exceptii), gatite cu ingrediente care se gasesc usor pe piata, cu ingrediente care nu sunt scumpe, sa improvizez uneori metode mai originale de a gati, fara sa fie nevoie de cine stie ce ustensile speciale. A trebuit sa fac fata ritmului de filmare si, mai ales, modului în care se monta emisiunea: foarte rapid, cu cat mai putina manopera, pentru a ne încadra în costuri.
În plus, a trebuit sa ma conformez si conditiilor stipulate în contractele cu sponsorii emisiunii cu care, trebuie sa mentionez, am colaborat excelent. Fac o paranteza pentru a multumi companiilor Riso Scotti Danubio si Singer Appliances pentru modul în care au înteles colaborarea cu mine si pentru faptul ca au facut posibila existenta rubricii mele culinare.
Prelungesc paranteza aducand multumiri conducerii de la Kanal D, în special domnului Fatih Salis, care a fost îndeajuns de deschis ca sa-mi acorde încredere si sa accepte difuzarea rubricii mele culinare.
Daca tot am ajuns la multumiri, nu-mi pot uita prietenii si colaboratorii de la gustos.ro si bucataras.ro, care au popularizat online rubrica mea culinara. Va multumesc tuturor, prieteni, si sper sa colaboram si pe viitor.
Încheind paranteza, vreau sa adaug ca am avut, din pacate, handicapul unei ore de difuzare variabile. Rubrica mea s-a difuzat la orice ora, functie de restul rubricilor din „Cafeaua de dimineata”, între 8:00 si 9:15. Pentru mine a fost un lucru neplacut, caci, desi producatorul emisiunii sustinea ca cei care doresc sa vada rubrica „Retetele lui Radu” raman langa televizor pana ce se difuzeaza aceasta, flerul mea îmi spunea ca cei ce-mi doresc rubrica asteapta, cel mult, 5-10 minute, dupa care se duc în treaba lor. Din pacate, am avut dreptate în aceasta privinta; va marturisesc sincer ca nici eu nu aveam rabdare sa stau 30-40 de minute în fata televizorului ca sa-mi astept rubrica. Sunt un om ocupat, ca mai toti telespectatorii.
În fine, cu toate acestea, dupa unele reactii se pare ca am reusit sa realizez ceea ce mi-am propus: retete interesante si utile publicului de la Kanal D.
Conducerea de la Kanal D mi-a confirmat faptul ca are ecouri bune si foarte bune despre rubrica mea si, la ultima întalnire, au afirmat ca mai întotdeauna sfarsitul rubricii culinare avea un rating dublu fata de restul emisiunii. Au mai afirmat ca daca emisiunea „Cafeaua de dimineata” ar fi avut pe total acel rating, ar fi fost considerata un succes.
Nu pot sa spun ca sunt foarte multumit de prestatia mea, caci puteam mai mult. Sunt, în mod clar, nemultumit de posibilitatile de montaj oferite… aici se putea muuuuuuult mai bine. Consider însa ca, per total, mi-am facut treaba si, iata ca am realizat primul meu proiect din postura de casa de productie TV. Sper sa-mi tineti pumnii ca urmatorul sa fie mai aproape de ceea ce-mi doresc.
Draga Radu,
Iti doresc din tot sufletul sa gaseshti o alta oportunitate, “cu rating mai bun”. Pana atunci sper ca ne vom putea intalni ca shi pana acum pe reteteleluiradu.ro.
Cu respect, Virgiliu
@Virgiliu: Fara indoiala, ne putem intalni oricand in spatiul virtual. 🙂
Draga Radu,
Am fost o spectatoare fidela a emisiunilor tale de pe Kanal D, atat cat am putut sa urmaresc.
Si eu sunt de acord ca iregularitatea orei de transmisie a fost un dezavantaj; de aceea am pierdut unele episoade.
Eu te urmaresc din Iordania si m-am bucurat ca rubrica ta era in programul de dimineata; eu plec la cabinet la ora 9.
Iti doresc succes la viitoarele tale proiecte si asteptam in continuare retetele tale exotice si originale.
O seara buna!
@Mihaela: Multumesc. Incurajarile voastre inseamna mult pentru mine.
Salut,
Asa cum spuneam si zilele trecute, felicitari pentru emisiune, mai putin important ca s-a terminat, atunci cand se sfarseste un proiect, incepe un altul. Si da, retetele adaptate pe intelesul tuturor sunt cele mai bune pentru publicul nostru. Mediteranean + un cartof e ceea ce ii place romanului sa vada si sa manance, pe langa ce a vazut el in bucatarie la mama lui. 🙂 Te asteptam si in alte emisiuni. 🙂
@Eugen: Multumesc, Eugen. 🙂
Pai si daca aia de la Kanal au fost multumiti de rating, nu se gaseste un loc de difuzare in cadrul unei alte emisiuni, la alta ora? Eventual cu si o ora mai exacta? Sau astea-s rezervate numai pt. morti in accidente si babe violate?
Lasand gluma la o parte, mi-ar pare rau daca n-ai reusi sa mergi mai departe cu chestia asta, la KanalD sau la alta televiziune (nu gen Euforia, desi si asta are targetul ei). N-am TV, ca s-a ars 🙂 Dar am vazut filmele online, si ce m-a frapat si mi-a placut foarte mult este faptul ca ai reusit sa combini o chestie pe care eu as numi-o “Exotic recipes – cooking for dummies” 🙂
@balauru. Ai dreptate. Asta am incercat sa fac: retete mediteraneene si asiatice adaptate pe intelesul tuturor. Daca ai remarcat, inseamna ca macar partial mi-a reusit. In ce priveste alta emisiune la Kanal D, naiba stie. Lucrurile sunt complicate si adesea au o logica ce imi scapa. Totul este posibil.
Emisiunea este ok foarte ok si potrivita pentru ora aceea, sunt multe persoane care se uita la asa ceva si invata ceva, singurul tau handicap a fost ca in timp ce gateai nu era o blonda seminud care sa povesteasca intre doua vorbe ale tale cum a fost violata tanti ioana si cum a fost omorat gigi pentru un pahar de vodka.\
Se pare ca la noi cam asta inseamna cultura, manele si stirile de la ora 5, sincer te-as prefera pe tine la ora 5 gatind ceva si povestindu-ne cate ceva despre cultura gastronomica de unde provine reteta .
@Emil: Cred ca nu m-am facut eu inteles… sau nu inteleg prea bine ce spui tu. Rubrica mea a avut rating foarte bun, emisiunea cea mare, “Cafeaua de dimineata”, este cea care nu a avut rating, desi a avut si blonde, si roscate si violate. Reamintesc ca rubrica “Retetele lui Radu” a fost doar una dintre rubricile emisiunii de dimineata. 🙂
A fost un inceput de experienta. Mie mi-a placut prestatia ta. Din punct de vedere al telespectatorului, handicapul a constat in ora de difuzare (dimineata), plus variatiile orare din timpul emisiunii. Acum meriti putina odihna… si, cand se inchide o fereastra, se deschide o usa, chiar a unei alte case. Nu se stie ce alta oportunitate apare la orizont. Succes in continuare !
@Mirela: Multumesc. Nu este vorba de odihna, nu ma simt deloc obosit. Deja lucrez la alte proiecte. 🙂
Ok, am inteles ca la Kanal D emisiunea a fost un “meh!”, dar audienta de pe blog ce spune? S-a simtit in statistici?
@jollyca: Nu-mi dau seama. As zice, mai curand, ca nu.
Te felicit, Radu – mie mi-a placut emisiunea, in plus tu ai mereu un tonus pozitiv, imi place sa te urmaresc! Mult succes cu urmatorul proiect.
S
@Sabrina: Multumesc ca m-ai urmarit. Ma bucur ca ai gasit emisiunea pe placul tau. 🙂
Normal ca-ti tinem pumnii si imi manifest inca o data regretul, din acest punct de vedere insa doar, ca nu mai locuiesc in Bucuresti, sunt sigur c-am fi realizat impreuna faine chestii video, inclusiv deplasari prin Romania :).
Bafta!
@Cristi: Si mie imi pare rau ca nu suntem mai aproape geografic vorbind. Cred ca am fi colaborat de minune. Nu ca acum n-am face asta, dar distanta conteaza… 🙂
Si noi, si noi ne uitam cand reuseam sa avem cateva minute in acea perioada. Retetele au fost simple dar nu anoste, din contra, la fiecare am invatat ceva nou. Eu nu zic pacat ca s-a terminat, ci tot inainte! Asta a fost un prim pas, urmeaza sa faci altii, in sus.
@Corina: Si eu sper sa reusesc sa incep o alta emisiune. Nu depinde doar de mine, mai trebuie sa conving si un post TV si, mai ales, cativa sponsori.
Mie mi-a placut foarte mult rubrica ta din cadrul emisiunii,a fost singurul motiv ptr care m-am uitat la “Cafeaua de dimineata” si fiindca difuzarea a fost asa de iregulara am mai apucat sa ma uit si la alte parti. Mi-ar fi placut si mie sa fie la o ora fixa,dar te-ai descurcat foarte bine avand in vedere toate conditiile care ti s-au impus. La fel ca Yoyo si mama mea,s-a uitat cu mult drag la retetele pe care le-ai prezentat si si ea gateste foarte traditional, deci ai reusit sa starnesti interesul unei generatii care nu e prea atrasa de bucataria asiatica. Ce am vazut in emisiune s-a putut deja pregati ptr pranz. Ma bucur ca ai reusit sa acaparezi atentia cu altceva decat deserturi,care abundeaza la noi,tot a doua reteta pe blogroll e de ceva dulce si ca ai reusit sa educi lumea cu o noua bucatarie. Sper sa ai o emisiune a ta cat de curand!
@mitinita: Multumesc. Apropo de mame, pana si a mea s-a uitat la emisiune si nici nu puteti sti cat este de incapatanata si de conservatoare la cei 78 de ani ai sai. Cu toate ca ma asteptam sa ma critice, fiindca pana atunci orice ii propuneam era intampinat cu replica: “m-am descurcat eu 70 de ani si fara chestia asta, de ce mi-ar trebui acum?”, mi-a spus ca ii plac retetele fiindca sunt fezabile si interesante. Ba chiar a inceput sa puna intrebari despre pesto, sos de soia, cuscus si altele de care pana atunci nu a vrut sa stie. 🙂
…si cum adica nu au fost multumiti de performanta emisiunii?De fapt dincolo de culise publicul e cel care hotaraste.
@Teo: Pai exact despre asta este vorba. Cand ai rating mic, inseamna ca publicul a hotarat sa se uite la alta emisiune, nu la a ta. Rubrica mea, ca simpla parte componenta a emisiunii, a avut rating foarte bun; cel al emisiunii in general a fost nemultumitor.
Mie mi-au placut filmuletele cu rubrica ta. Fiecare reteta a fost interesanta si deosebita in felul ei, mai ales daca tinem cont de publicul caruia i te-ai adresat. Mama care gateste foarte domestic si traditional a fost incantata de nulte din retetele tale. Normal ca tu nu ai fost prea multumit, caci intr-adevar poti mult mai mult de atat. Bafta cu noile proiecte!
@Yoyo: Multumesc. Chiar am nevoie se de putina bafta. 🙂