În aceasta ultima parte a articolului despre adobo, va voi prezenta cateva variante de retete de marinade adobo, atat uscate cat si umede.
Retete de adobo
În general amestecurile adobo, atat umede cat si uscate, se pot cumpara gata preparate. Totusi, oferta din comert nu se compara niciodata cu un amestec preparat în casa si folosit proaspat, dar numai dupa ce aromele apuca sa se combine si sa se dezvolte. În cazul amestecurilor adobo, chiar merita sa fie preparate acasa, caci se fac foarte repede, iar procedura nu este deloc complicata.
Va prezint la început, o varianta de marinada adobo spaniola. Cu exceptia unui singur ingredient, boiaua afumata, lista de constituenti nu pune nicio problema, si nici modul de preparare.
Ingrediente:
4 catei de usturoi, tocati
1 lingura de pimentón (boia afumata)
1 lingurita de cimbru uscat
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de coriandru
sare, dupa gust
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
2 linguri de otet de vin rosu
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de boabe de piper negru
2 foi de dafin
Instructiuni:
Se prajesc uscat (fara ulei), semintele de chimion si boabele de piper si de coriandru, timp de 30-40 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa sa se raceasca 2 minute, apoi se piseaza fin, într-o piua.
Se amesteca dupa aceea cu restul ingredientelor. Mixtura se pastreaza într-un borcan care se închide ermetic, în frigider.
O varianta simpla de marinada adobo mexicana este cea de mai jos.
Ingrediente:
6 catei de usturoi, pisati sau tocati foarte marunt
sare, dupa gust
2 linguri de boia iute
1-2 ardei iuti jalapeño, sau ce aveti la însemana, pisati
2 1/2 lingurite de oregano uscat
2/3 lingurita de seminte de chimion
2/3 lingurita de cimbru uscat
100 ml otet de vin rosu
100 ml suc de portocale
100 ml suc de limeta
2 linguri de ulei de masline
1/2 legatura de frunze proaspete de coriandru, rocate
Instructiuni:
Se prajesc uscat (fara ulei), semintele de chimion, timp de 30-40 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa sa se raceasca 2 minute, apoi se piseaza fin, într-o piua.
Se amesteca dupa aceea cu restul ingredientelor. Mixtura se pastreaza într-un borcan care se închide ermetic, în frigider.
Se vede usor ca varianta spaniola si cea mexicana seamana destul de bine mult, avand multe ingrediente în comun; difera însa nu doar prin cantitatile relative, ci si prin cateva ingrediente care nu se regasesc în ambele variante. În mod clar varianta spaniola este mai acida, mult mai iute si altfel aromata.
Cum spuneam mai sus, în Puerto Rico exista doua variante de adobo, una uscata („adobo seco”) si una umeda („adobo mojado”). Iata cate o varianta de reteta pentru fiecare dintre ele.
Adobo seco
Ingrediente:
1 lingura de sare
2/3 lingura de boia iute
1 lingurita de boabe de piper negru
2/3 lingurita de ceapa, pudra
2/3 lingurita de oregano uscat
2/3 lingurita de seminte de chimion
2/3 lingurita de usturoi, pudra
Instructiuni:
Se prajesc uscat (fara ulei), semintele de chimion si boabele de piper, timp de 30-40 de secunde, la foc mic-mediu. Se lasa sa se raceasca 2 minute, apoi se piseaza fin, într-o piua.
Se amesteca dupa aceea cu restul ingredientelor. Mixtura se pastreaza într-un borcan care se închide ermetic, în frigider.
Adobo mojado
Ingrediente:
6 catei de usturoi, decojiti si tocati grosier
2/3 lingura de sare
1/2 lingura de boabe de piper negru
1 lingura de oregano uscat
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de otet alb
Instructiuni:
Se piseaza usturoiul cu sare, pana se obtine o pasta. Se adauga piper si se piseaza pana ce se incorporeaza bine în amestec. Se adauga oregano si se procedeaza identic. În final se adauga ulei de masline si otet si se amsteca bine. Se pastreaza în borcane închise ermetic, în frigider.
Concluzie
Nu mai stiu exact cate articole de pe acest blog descriu amestecuri de mirodenii, ierburi aromate si condimente, marinade, sosuri sau metode de asezonare a alimentelor si preparatelor finale. În orice caz, multe.
Pentru mine, asezonarea si stiinta combinarii aromelor, gusturilor si texturilor este, poate, mai importanta decat cunoasterea oricarei alte tehnici culinare. Cunoscand în amanunt mecanismele asezonarii poti da gust si aroma alimentelor insipide si inodore, de hipermarket, care, din pacate, fac astazi parte din viata noastra si pe care, din nefericire, nu prea avem cum le înlocui fara eforturi imense si cheltuieli pe masura.
Aceeasi cunoastere a asezonarii poate înveseli viata celor condamnati sa tina diete, la prima vedere insipide, inodore si plicticoase. Cineva care trebuie sa manance fara sare, fara grasimi, fara lactate, fara carne etc. este salvat de o asezonare potrivita, interesanta si surprinzatoare. Cu aceasta tehnica, preparate mediocre sau plicticoase pot fi salvate sau chiar ridicate la nivelul retetelor preferate.
Nu uitati, marinarea prealabila a alimentelor, înainte de a fi gatite, asezonarea inteligenta din timpul tratamentului termic si, last but not least, asezonarea potrivita la servirea preparatelor, mai ales cu dipuri si sosuri va da gust vietii dvs., chiar daca tineti vreo dieta antipatica, si va va face sa gatiti cu placere.
(sfarsit)
Bibliografie:
en.wikipedia.org
latinfood.about.com
www.gourmetsleuth.com
allrecipes.com
www.food.com
www.huffingtonpost.com