Am luat acum cateva luni o sticla de apa de trandafiri. Bineinteles, asa cum am mai facut si cu alte ingrediente, am pus-o in camara si am uitat de ea. Pana acum cand, fortat de faptul ca trebuie sa zugravesc, am inceput sa scotocesc prin camara ca sa-mi pun ingredientele in cutii, ca sa pot elibera camara, ca sa pot elibera bucataria, ca sa poate fi zugravita etc. Nu va mai plictisesc cu amanunte, fapt este ca respectiva sticla a cazut pe jos si s-a spart. N-am apucat s-o folosesc, dar am apucat sa-i simt parfumul absolut deosebit.
De ciuda am injurat de cateva ori, apoi m-am dus glont la computer si am inceput sa caut putintel pe internet. Rezultatul scurtei cautari se afla in fata dvs. Vreau sa precizez ca nu am folosit apa de trandafiri decat in 1-2 ocazii, dar senzatia mea este ca poate fi un ingredient cu mare potential. Unul dintre avantaje este ca se gaseste in magazinele arabesti si turcesti, si chiar in supermarketuri (Carrefour si Cora, de pilda), iar altul este ca se poate prepara destul de usor, asa cum veti vedea mai jos.
Generalitati
Apa, sau siropul de trandafiri (in persana: Golab, turca: Gül suyu, greaca: Rhodhonero sau Rodostagma) este obtinuta industrial prin distilarea petalelor de trandafiri, ca produs secundar obtinut la producerea uleiului de trandafiri folosit in parfumerie. Apa de trandafiri este folosita la aromatizarea alimentelor, ca ingredient in unele produse cosmetice sau medicale si in scopuri religioase (de musulmani si hindusi).
Scurt istoric
Uleiul si apa de trandafiri au fost produse prima data de persani, care infuzau cu ea grasimea de oaie, folosind-o apoi ca sa dea gust preparatelor (grasimile „transporta”’ foarte bine aromele). Tot ei au inventat martipanul, preparat din migdale pisate si zahar si aromat cu apa de trandafiri.
Cea mai veche reteta scrisa de preparare a apei de trandafiri este una din secolul al IX-lea si provine de la arabi. Acestia au preluat apa de trandafiri de la persani si au invatat s-o prepare si s-o foloseasca la prepararea de bauturi dulci si deserturi.
De la persani apa de trandafiri a fost preluata si de indieni si turci. Prin intermediul arabilor si turcilor apa de trandafiri a patruns in Balcani si Europa Occidentala.
Romanii foloseau apa de trandafiri ca sa improspateze aerul camerelor, iar o parte a negotului egiptean cu Persia era formata din apa de trandafiri.
In Evul Mediu si Renastere era folosita, se pare, ca antidepresiv si ca articol de cosmetica.
In epoca de aur a califatului arab din Bagdad, constructorii de moschei amestecau apa de trandafiri in pasta de mortar, ca soarele puternic al amiezii sa elibereze aroma de trandafiri in locasul sfant.
Utilizari culinare
Este folosita in special in bucataria iraniana, dar si de cea indiana, libaneza, turca, araba, greaca, cipriota etc., mai ales la prepararea dulciurilor. De exemplu, apa de trandafiri da aroma specifica unor preparate ca „loukoum” (produs asemanator rahatului de la noi).
Apa de trandafir este deseori folosita pentru a da o aroma usoara, florala, preparatelor cu orez din Arabia, sau Irak (“machboos”, sau “majboos”), care amintesc mult de “biriyani” din India. Orez cu bob lung, carne (oaie sau pui), legume si un numar mare de condimente (cardamom, ceapa, sofran, scortisoara, piper si lamai uscate) se fierb impreuna la foc mic, pana se inmoaie. Amestecul de condimente “baharat“ este deseori folosit pentru a oferi “machboos”-ului o usoara iuteala care lipseste omologului sau indian. Apa de trandafir stropeste “machboos”-ul dupa ce s-a terminat de gatit; dureaza cateva minute pentru ca aroma sa se distribuie, timp in care vasul se tine acoperit.
India de nord este cunoscuta pentru dulciurile delicioase pe baza de lapte, multe din ele avand si usoara aroma de trandafir: bulete prajite, facute din lapte condensat si faina, servite cu sirop (“gulab jamun”), bulete de branza proaspata fierte in sirop („ras gulla”), sau bulete de branza fierte in lapte condensat (“ras malai”). Oricare dintre acestea se poate stropi cu apa de trandafir; alte variante agreate sunt sofranul (mai ales pentru “ras malai”) sau, mai ales in India tropicala, apa de pandanus (“kewra”).
Bautura indiana cu cel mai mare succes la turisti este “lassi”, care in cazul cel mai simplu este doar un amestec de apa, iaurt si zahar; de obicei se bea rece, de preferat cu gheata. Un tip foarte des intalnit de “lassi” include si apa de trandafir (“gulabi lassi”)
Mai este adaugata, in cantitati mici, la ceaiuri, inghetate, prajituri.
In Indonezia si Singapore apa de trandafiri este amestecata cu lapte, zahar si colorant alimentar roz: produsul obtinut este o bautura dulce, numita „bandung”.
In bucatariile musulmane, unde nu se gateste cu vin, multi bucatari il inlocuiesc cu apa de trandafiri.
In Liban apa de trandafiri este adaugata la limonada, careia ii da un gust si aroma absolut unice.
In Occident apa de trandafiri (ca si cea de flori de portocal) este folosita uneori ca sa dea aroma martipanului si madeleine-lor. Patisierii si brutarii foloseau apa de trandafiri pentru aroma ei fina, dar dupa secolul al XIX-lea a fost inlocuita de vanilie, a carei aroma a fost preferata.
Preparare
Exista mai multemetode de preparare a apei de trandafiri, dar aceasta este cea mai populara. Este simpla si rapida, iar rezultatul este mai mult decat multumitor. Nu dureaza mai mult de 40-45 de minute; bineinteles, distilarea poate continua, dar apa de trandafiri obtinuta va fi din ce in ce mai diluata ca aroma. Se folosesc vase de sticla termorezistenta, sau de otel inoxidabil.
Ingrediente:
1 – 1,5 kg petale proaspete de trandafiri
apa
cuburi de gheata, sau gheata pisata
Instructiuni:
In centrul unei oale mari, dotata cu un capac ce o acopera ermetic, se asaza o caramida termorezistenta. Peste aceasta se asaza vasul de sticla, sau de otel. Se pun petalele in oala, indeajuns de multe ca sa ajunga la partea superioara a caramidei. Se toarna apa cat sa acopere petalele, dar sa nu depaseasca partea superioara a caramizii.
Se pune capacul peste oala, cu fundul in sus. Se da apa intr-un clocot usor, apoi se micsoreaza flacara ca lichidul doar sa bolboroseasca. Imediat se asaza peste capacul oalei cuburile de gheata provenite de la 2-3 tavite speciale de la congelator.
Cat timp fierbe apa, aburii se ridica si condenseaza pe capacul oalei (pe partea din interiorul oalei). Picaturile de condens se aduna in centrul capacului si cad in vasul asezat pe caramida. La fiecare 20 de minute ridicati rapid capacul si scoateti 1-2 linguri de apa de trandafiri. Va opriti imediat ce apa distilata nu mai miroase puternic a trandafiri (obtineti o cantitate intre 500-800 ml apa de trandafiri).
Bibliografie:
www.bbg.org
www.condimenteweb.ro
en.wikipedia.org
care2.com
Buna seara,
Cred ca cele mai interesante discutii despre ingrediente le gasesc pe acest stie si pentru asta va multumesc. In alta ordine de idei, vreau sa va spun ca am cumparat si eu apa de trandafiri si respectiv de flori de portocal, le-am gasit in supermarket. Am citit cu atentie eticheta in romana, era un fel de traducere facuta de importator, scria la ingrediente apa de trandafir si atat, ma intreb totusi daca si acestea contin chimicale sau ceva, avand in vedere ca nu costa atat de mult precum spunea cineva mai sus.
@Ana M: In principiu, nu prea avem altceva de facut decat sa credem ce scrie pe eticheta. 🙂
Foarte frumos articolul. Eu folosesc de obicei sirop de trandafiri la toate retetele cu capsuni, cirese, visine, zmeura sau mure. Scoate in evidenta aroma fructelor.
@Rita: Sirop de trandafiri nu folosesc des. Apa de trandafiri este mai prezenta in bucataria mea, dar si ea relativ rar, caci nu ma preocupa deserturile. O mai folosesc la unele preparate orientale.
Eu folosesc apa de trandafiri pe post de tonic facial. Recent mi-am facut un demachiant bifazic, din apa de trandafir si ulei de argan, in care am adaugat si o picatura de vitamina E. Imi curata rimelul meu waterproof foarte bine. Il pulverizez si pe fata si e super!
@Mihaela: Ma bucur ca apa de trandafiri va satisface din pdv cosmetic si consider ca este o completare interesanta. Totusi, cu tot respectul pentru cosmetica, acesta este un blog culinar. 🙂
Va multumesc pentru ca ati impartit cu noi aceste informatii!
Foarte bun articol!
Am cautat o reteta usor de facut si eficienta… Am sa incerc cu siguranta aceasta varianta descrisa de d-voastra!
Am o intrebare : caramida poate sa fie si una refractara din cele folosite la constructia sobelor de teracota?
Multumesc !
@mariana: Desigur. Caramida trebuie sa reziste la temperaturi mari si sa inmagazinele caldura, retinand-o cat mai bine. Caramida refractara folosita la constructia sobelor este foarte potrivita.
Da, dar pentru a face o apa de trandafiri, petalele trebuie sa aiba miros si nu doar aspect, asa cum se intampla de multe ori. O zi buna.
@malinush: Corect, nu a sustinut nimeni contrariul. De aceea si exista cateva specii de trandafiri potrivite pentru acest lucru, si multe altele nepotrivite.
Probabil, ca prea apare in toate prajiturile. Nici nu o mai simti. E comuna, uniformizeaza preparatul in loc sa-l scoata din anonimat.
Ce articol interesant. Eu folosesc des trandafirii, pentru ca am in gradina.
Dulciurile cu apa de trandafiri in loc de vanilie mi se par mai fine, mai rafinate.
@Corina: Si mie, desi este poate doar o impresie data de faptul ca aroma de vanilie s-a cam banalizat prin uzura; prea o intalnim peste tot.
Imi place aroma de trandafiri, dar am ezperimenta-o doar la dulciuri. Insa asa cum folosim nuci, stafide si alte fructe uscate la mancaruri ne-dulci, cred ca si apa de trandafiri poate aduce un plus. Bine ca mi-ai adus-o in atentie, am de gand s-o incerc. Ceva idei de retete? Asta ca sa te necajesc si eu ca Brindusa si Simina. 🙂
@toni: Vine, vine! 🙂
mi-a placut articolul , interesant in primul rind datorita produsului care pentru mine e exotic si pentru ca imi place mincarea aromata . nu am folosit niciodata si in mod sigur nu voi face eu apa de trandafiri (de unde atitia trandafiri … hahaha) dar as minca cu placere multe dintre preparatele gatite cu apa de trandafiri . am vazut asa ceva in carrefour .
@cristi-j: Asa este, l-am vazut si eu in Carrefour ieri, 250 ml, la sticla. Nu mai stiu cat costa, dar era destul de ieftin.
Am facut eu o confuzie. 🙁 Uleiul de trandafiri este circa 30 de euro, apa este mai ieftina, am vazut si la 3,99, si la 6,29 Euro. Cea mai scumpa este fabricata in Franta, cealalta in Turcia. Nici nu stiu daca diferenta de pret se datoreaza calitatii, sau faptului ca francezii au mana de lucru mai scumpa.
@memphis: Asa da, ajungem cam la aceleasi preturi. In ce priveste diferenta dintre apa turceasca si cea frantuzeasca, probabil ca a doua premiza este cea adevarata.
Mie dulciurile cu apa de trandafiri imi aduc aminte de cele de pe vremea lui Ceausescu…..cred ca atunci, ca si copil, am mancat ceva facut cu apa de trandafiri si palatul meu a retinut treaba asta 🙂 .
In Maroc iti dai seama ca am mancat involuntar la apa de trandafiri de ne-a ajuns.
Mult timp nu gasisem in Dublin apa de trandafiri, dupa un timp insa am aflat ce, unde si cum. Si acum Dora are grija sa avem in casa o sticluta. Aici cred ca dam €3-4 pe o sticluta de 200 ml. Rezonabil.
Excelent articol.
@memphis: De ce costa atat de mult apa de trandafiri la tine? Nici Irlanda (unde sta Cristi) nu este chiar ieftina, dar nici la ei nu costa mult.
Nici eu n-am folosit pana acum apa de trandafiri, dar mereu ma tenteaza s-o cumpar. Poate daca pui o reteta care s-o aiba ca ingredient, o sa am si eu” curajul” 🙂
@simina & Brindusa: O sa incerc. Am atatea de facut, ca nici nu mai stiu de unde sa incep, dar nu pot sa va las balta! 🙂
@Radu Popovici: Sper sa fie la banii astia! 🙁
Radu, felicitari pentru articol. Desi nu ma voi apuca niciodata sa „fabric” apa de trandafiri (sunt prea lenesa, iar daca se gaseste pe piata si nici nu este foarte scumpa, prefer sa o cumpar), mi-ar placea sa o folosesc la gatit. 🙂 Nu ne dai si ceva retete?
A… si cat poate fi pastrata intr-un recipient ermetic inchis si in ce conditii de temperatura si lumina? Multumesc.
@Elena Toma: Se pastreaza in camara, la loc racoros, fara lumina, fara contact cu aerul. Cred ca rezista bine cateva luni.
Cred ca este de la cafeaua nebauta, dar am si eu o intrebare: ce rost are vasul de sticla sau inox gol, pus pe caramida, in oala? Daca oala contine caramida, petalele si apa, iar pe capac gheata, pentru condens, rostul vasului este sa colecteze acest condens parfumat? Daca ma lamuresc cu asta, cred ca o sa prepar imediat ce apar trandafirii de dulceata. Eu cu dulceata de trandafiri nu prea suntem prieteni, dar foloseam petale la socata si macerate in alcool alb la pateuri dulci sau baclava. O zi reusita si felicitari pentru articolul bine documentat!
@Elena Toma; Da, rolul vasului este sa colecteze condensul, ca acesta sa nu cada inapoi, in mixtura de apa si petale de trandafir.
Alt articol interesant in seria „Pe scurt despre…”; l-am citit cu placere. Eu n-am folosit apa de trandafiri chiar niciodata, desi uneori am cochetat cu aceasta idee. Oricum, nu ma asteptam sa fie atat de usor de preparat. La magazinul de langa mine costa 30 de euro o sticla de 250 ml.
@memphis: Scump rau. La noi costa vreo 4 euro. Poate ce aveti voi este de foarte buna calitate.