Continuu astăzi seria de articole despre amestecurile de mirodenii folosite atât de des în bucătăriile rafinate. Vă voi prezenta în câteva vorbe “chaat masala”, un amestec extrem de interesant.
Denumirea “chaat masala” provine din limba hindi şi uneori este transcris şi “chat masala”. Este un amestec de condimente (adica o “masala”) destinat a asezona preparate de tip “chaat” şi este specific bucătăriilor indiană şi pakistaneză.

Chaat, însemnând “delicatesă” în limba hindi, denumeşte o serie de gustări servite în mod tradiţional pe stradă, la tarabe sau standuri. Originare din statul Gujarat (după alte surse din statul Uttar Pradesh), gustările chaat au devenit extraordinar de populare în toată India (în special în Maharastra, Punjab, Sindh) şi în Pakistan.
Variantele de chaat se bazează pe aluat prăjit, umplut cu diferite ingrediente. Chaat-ul original este un amestec de bucăţi de cartofi, pâine prăjită, năut, condimente picante şi acre, cu ardei iute şi pulpă de tamarin, şi se serveşte cu un sos de iaurt, aromatizat cu frunze de coriandru.
Astăzi, fiecare regiune, şi chiar fiecare oraş, are câteva specialităţi proprii de chaat.

Revenind la masala noastră, trebuie spus că amestecul chaat masala constă de obicei din amchoor (pudră de mango uscat), chimion, sare neagră, coriandru, pudră de ghimbir, piper şi ardei iute. Există o variantă foarte populară care conţine şi asafoetida. Gustul amestecului este dulce-acru, cu accente iuţi, iar mirosul este puternic şi picant.

Este folosit şi pentru a da aromă unor preparate populare indiene şi pakistaneze ca “bhelpuri”, “golgappa”, “aaloo chaat” şi “dahi puri”. Se poate, de asemenea, presăra pe diferite salate de legume şi fructe. Astăzi se produce o variantă de chaat masala specială pentru fructe, cu mai puţin chimion, coriandru şi ghimbir, dar cu mai mult ardei iute, sare, amchoor şi asafoetida.
Merge perfect cu carnea friptă pe grătar, cu peştele, cartofii şi legumele.
Chaat masala poate fi folosit şi la prepararea de curry-uri. Este utilizat atât înainte cât şi după ce curry-ul a fost gătit, sau poate lua, pur şi simplu, locul sării.

Chaat masala

Cum deja cred că bănuiţi, există mai multe variante ale acestui amestec de mirodenii, iar reţeta de mai jos poate fi folosită ca punct de plecare pentru propriile dvs. experimente:

Ingrediente:
4 linguri de seminţe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimion
1 linguriţă de seminţe de ajowa
1 ardei iute roşu, uscat
2 linguri de cristale de sare neagra (sare de masă nerafinată)
1 lingură de pudră de mango uscat (amchoor)
1/2 linguriţă de garam masala
1 lingurita de ulei

Instrucţiuni:
Se prăjesc uscat, într-o tigaie, seminţele de coriandru, chimion şi ajowa, până îşi eliberează aromele. Se amestecă apoi toate ingredientele şi se pisează bine, într-o piuă.
Se păstrează amestecul în recipiente închise ermetic, la răcoare.

Bibliografie:
en.wikipedia.org
www.theepicentre.com
www.indianfoodforever.com
www.tarladalal.com