Pe scurt despre chaat masala

Continuu astăzi seria de articole despre amestecurile de mirodenii folosite atât de des în bucătăriile rafinate. Vă voi prezenta în câteva vorbe „chaat masala”, un amestec extrem de interesant.
Denumirea „chaat masala” provine din limba hindi şi uneori este transcris şi “chat masala”. Este un amestec de condimente (adica o „masala”) destinat a asezona preparate de tip “chaat” şi este specific bucătăriilor indiană şi pakistaneză.

Chaat, însemnând “delicatesă” în limba hindi, denumeşte o serie de gustări servite în mod tradiţional pe stradă, la tarabe sau standuri. Originare din statul Gujarat (după alte surse din statul Uttar Pradesh), gustările chaat au devenit extraordinar de populare în toată India (în special în Maharastra, Punjab, Sindh) şi în Pakistan.
Variantele de chaat se bazează pe aluat prăjit, umplut cu diferite ingrediente. Chaat-ul original este un amestec de bucăţi de cartofi, pâine prăjită, năut, condimente picante şi acre, cu ardei iute şi pulpă de tamarin, şi se serveşte cu un sos de iaurt, aromatizat cu frunze de coriandru.
Astăzi, fiecare regiune, şi chiar fiecare oraş, are câteva specialităţi proprii de chaat.
Revenind la masala noastră, trebuie spus că amestecul chaat masala constă de obicei din amchoor (pudră de mango uscat), chimion, sare neagră, coriandru, pudră de ghimbir, piper şi ardei iute. Există o variantă foarte populară care conţine şi asafoetida. Gustul amestecului este dulce-acru, cu accente iuţi, iar mirosul este puternic şi picant.
Este folosit şi pentru a da aromă unor preparate populare indiene şi pakistaneze ca “bhelpuri”, “golgappa”, “aaloo chaat” şi “dahi puri”. Se poate, de asemenea, presăra pe diferite salate de legume şi fructe. Astăzi se produce o variantă de chaat masala specială pentru fructe, cu mai puţin chimion, coriandru şi ghimbir, dar cu mai mult ardei iute, sare, amchoor şi asafoetida.
Merge perfect cu carnea friptă pe grătar, cu peştele, cartofii şi legumele.
Chaat masala poate fi folosit şi la prepararea de curry-uri. Este utilizat atât înainte cât şi după ce curry-ul a fost gătit, sau poate lua, pur şi simplu, locul sării.
Chaat masala
Cum deja cred că bănuiţi, există mai multe variante ale acestui amestec de mirodenii, iar reţeta de mai jos poate fi folosită ca punct de plecare pentru propriile dvs. experimente:
Ingrediente:
4 linguri de seminţe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimion
1 linguriţă de seminţe de ajowa
1 ardei iute roşu, uscat
2 linguri de cristale de sare neagra (sare de masă nerafinată)
1 lingură de pudră de mango uscat (amchoor)
1/2 linguriţă de garam masala
1 lingurita de ulei
Instrucţiuni:
Se prăjesc uscat, într-o tigaie, seminţele de coriandru, chimion şi ajowa, până îşi eliberează aromele. Se amestecă apoi toate ingredientele şi se pisează bine, într-o piuă.
Se păstrează amestecul în recipiente închise ermetic, la răcoare.
Bibliografie:
en.wikipedia.org
www.theepicentre.com
www.indianfoodforever.com
www.tarladalal.com


8 comentarii pe “Pe scurt despre chaat masala

  1. Laura Pricop spune:

    Doamne cat de complex univers este gastronomia asta. Sunt milioane de lucruri pe care le poti afla. Pacat ca suntem cam inapoiati noi romanii, si ca educatie si ca posibilitati. Interesant, multumiri.

  2. maria elena spune:

    Da, dar chiar greu de obtinut amestecul. La mine in orasel nu gasesc ingredientele, probadil daca am ocazia sa merg in orasele mari din vecinatate. Multumim de reteta.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Vesnicele mele raspunsuri: incearca la Bacania Veche, Ki-Lite si online. Probabil ca se gasesc si in alte locuri, dar nu le stiu eu.

  3. Yoyo spune:

    Interesant, ca de obicei. Un articol bun pentru cultura generala. Nu cred ca il voi folosi vreodata, caci nu ma vad preparand vreun chaat, dar este bine sa stiu ca exista. Si daca vreodata voi avea nevoie de acest amestec, stiu unde sa ii gasesc reteta. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Stiu ca este greu cu unele preparate sau ingrediente… totusi acum doi ani cand am inceput blogul era imposibil sa gasesti anason stelat, lemongrass, garam masala etc. Acum se gasesc in cateva magazine, cel putin in Bucuresti. Cine stie ce ne rezerva viitorul. Deocamdata clar ai dreptate: este un articol se cultura culinara. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.