Pe scurt despre chaat masala

Continuu astazi seria de articole despre amestecurile de mirodenii folosite atat de des în bucatariile rafinate. Va voi prezenta în cateva vorbe “chaat masala”, un amestec extrem de interesant.
Denumirea “chaat masala” provine din limba hindi si uneori este transcris si “chat masala”. Este un amestec de condimente (adica o “masala”) destinat a asezona preparate de tip “chaat” si este specific bucatariilor indiana si pakistaneza.

Chaat, însemnand “delicatesa” în limba hindi, denumeste o serie de gustari servite în mod traditional pe strada, la tarabe sau standuri. Originare din statul Gujarat (dupa alte surse din statul Uttar Pradesh), gustarile chaat au devenit extraordinar de populare în toata India (în special în Maharastra, Punjab, Sindh) si în Pakistan.
Variantele de chaat se bazeaza pe aluat prajit, umplut cu diferite ingrediente. Chaat-ul original este un amestec de bucati de cartofi, paine prajita, naut, condimente picante si acre, cu ardei iute si pulpa de tamarin, si se serveste cu un sos de iaurt, aromatizat cu frunze de coriandru.
Astazi, fiecare regiune, si chiar fiecare oras, are cateva specialitati proprii de chaat.
Revenind la masala noastra, trebuie spus ca amestecul chaat masala consta de obicei din amchoor (pudra de mango uscat), chimion, sare neagra, coriandru, pudra de ghimbir, piper si ardei iute. Exista o varianta foarte populara care contine si asafoetida. Gustul amestecului este dulce-acru, cu accente iuti, iar mirosul este puternic si picant.
Este folosit si pentru a da aroma unor preparate populare indiene si pakistaneze ca “bhelpuri”, “golgappa”, “aaloo chaat” si “dahi puri”. Se poate, de asemenea, presara pe diferite salate de legume si fructe. Astazi se produce o varianta de chaat masala speciala pentru fructe, cu mai putin chimion, coriandru si ghimbir, dar cu mai mult ardei iute, sare, amchoor si asafoetida.
Merge perfect cu carnea fripta pe gratar, cu pestele, cartofii si legumele.
Chaat masala poate fi folosit si la prepararea de curry-uri. Este utilizat atat înainte cat si dupa ce curry-ul a fost gatit, sau poate lua, pur si simplu, locul sarii.
Chaat masala
Cum deja cred ca banuiti, exista mai multe variante ale acestui amestec de mirodenii, iar reteta de mai jos poate fi folosita ca punct de plecare pentru propriile dvs. experimente:
Ingrediente:
4 linguri de seminte de coriandru
2 linguri de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de ajowa
1 ardei iute rosu, uscat
2 linguri de cristale de sare neagra (sare de masa nerafinata)
1 lingura de pudra de mango uscat (amchoor)
1/2 lingurita de garam masala
1 lingurita de ulei
Instructiuni:
Se prajesc uscat, într-o tigaie, semintele de coriandru, chimion si ajowa, pana îsi elibereaza aromele. Se amesteca apoi toate ingredientele si se piseaza bine, într-o piua.
Se pastreaza amestecul în recipiente închise ermetic, la racoare.
Bibliografie:
en.wikipedia.org
www.theepicentre.com
www.indianfoodforever.com
www.tarladalal.com

8 comentarii pe “Pe scurt despre chaat masala

  1. Laura Pricop spune:

    Doamne cat de complex univers este gastronomia asta. Sunt milioane de lucruri pe care le poti afla. Pacat ca suntem cam inapoiati noi romanii, si ca educatie si ca posibilitati. Interesant, multumiri.

  2. maria elena spune:

    Da, dar chiar greu de obtinut amestecul. La mine in orasel nu gasesc ingredientele, probadil daca am ocazia sa merg in orasele mari din vecinatate. Multumim de reteta.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Vesnicele mele raspunsuri: incearca la Bacania Veche, Ki-Lite si online. Probabil ca se gasesc si in alte locuri, dar nu le stiu eu.

  3. Yoyo spune:

    Interesant, ca de obicei. Un articol bun pentru cultura generala. Nu cred ca il voi folosi vreodata, caci nu ma vad preparand vreun chaat, dar este bine sa stiu ca exista. Si daca vreodata voi avea nevoie de acest amestec, stiu unde sa ii gasesc reteta. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Stiu ca este greu cu unele preparate sau ingrediente… totusi acum doi ani cand am inceput blogul era imposibil sa gasesti anason stelat, lemongrass, garam masala etc. Acum se gasesc in cateva magazine, cel putin in Bucuresti. Cine stie ce ne rezerva viitorul. Deocamdata clar ai dreptate: este un articol se cultura culinara. 🙂

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.