Pe scurt despre chimichurri (2)

Astazi cea de-a doua parte, si ultima, a articolului despre sosul-condiment-marinada chimichurry. Va voi prezenta o varianta de chimuchurry rosu, si cîteva date despre modul de pastrare si despre utilizarile sale culinare.

Nu pot sa nu va ofer si o varianta de chimichurri rosu, a carui culoare provine de la tomate si ardei grasi. Contine mai multe ingrediente si de obicei are un gust usor picant.
Ingrediente:
1 legatura de patrunjel proaspat, tocata
1 ceapa medie, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1/2 ardei gras rosu, tocat
1 rosie, decojita, curatata de seminte si tocata
1 lingura de paprika
4 foi de dafin, faramitate în bucatele foarte mici
1 lingura de sare
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute
1/4 cana cu apa
1/4 cana cu otet rosu
1/2 cana cu ulei de masline
Instructiuni:
Se proceseaza ingredientele solide într-un blender pana se amesteca bine. Se adauga lichidele, se proceseaza înca putin si se lasa sosul sa stea 30 de minute, ca aromele sa se amestece.
Daca doriti ca ceapa si usturoiul sa aiba gust si arome mai blande, încingeti într-o craticioara otetul si apa pana ce dau în clocot; transferati mixtura din blender într-un castron termorezistent si turnati lichidul fierbinte peste ea. Ceapa si usturoiul se vor opari si îsi vor îmblanzi aromele. Dupa ce se raceste mixtura, adaugati uleiul si amestecati.
Depozitare
Un sos chimuchurri rezista destul de bine în frigider, circa o saptamana. Totusi, as sugera sa fie folosit cel mai tarziu la trei zile dupa preparare; mie mi se pare ca acesta este momentul în care poate oferi cea mai placuta si mai puternica aroma. La început, pe masura ce sta, aromele se amesteca pana ce ating un maxim, dupa care amestecul începe sa piarda la acest capitol. Ca precautie, pentru a prelungi perioada de varf de gust si aroma, folositi recipiente închise ermetic.
Comercializare
Desi se poate prepara extrem de usor acasa, desi sosul proaspat este mult mai bun decat unul conservat, totusi chimichurri se comercializeaza, si înca sub doua forme: una lichida si îmbuteliata, si una deshidratata, sub forma de praf, care necesita adaugarea de ulei si apa.
Utilizari culinare
V-ati dat probabil seama, studiind variantele de reteta de mai sus, ca un sos ce combina un acid, adica otet sau suc de lamaie, cu ierburi aromate ofera o contrapondere desavarsita carnii grase, fie ea de vita, porc sau somon, de pilda. Aceste tipuri de carne se marineaza perfect într-un sos chimichurri. În acest caz, puteti face putin rabat la cantitatea de ulei, caci carnea are ea însasi îndeajuns de multa grasime. Daca aciditatea sosului este mai scazuta, poate marina cu mare succes si carnea slaba, ca cea de pui, curcan, peste, creveti, midii etc.
La fel, tofu sau diverse legume (radacinoase, ceapa, ardei iuti, conopida) se pot marina în acest sos înainte de a fi gatite.
Argentina este vestita pentru imensele sale turme de bovine si pentru calitatea carnii de vita. Gratarele sunt acolo la ordinea zilei, asa ca nu trebuie sa ne mire popularitatea unui sos ca chimichurri. Frigaruile de vita marinate în chimichurri sunt o nebunie.
Ca si salmoriglio sau gremolata, chimichurri este foarte versatil. Merge bine nu doar cu vita, ci cu orice fel de carne; face un mariaj fericit si cu pestele, mai ales daca se insista putin, cantitativ vorbind, asupra componentelor sale acrisoare si citrice.
Crevetii se potrivesc bine, de exemplu, cu un chimichurri cu lamaie, în care oregano-ul s-a înlocuit cu busuioc. Cuplul patrunjel-busuioc este perfect pentru fructele de mare.
Daca doriti sa gatiti miel, înlocuiti oregano-ul cu menta si veti obtine un acompaniament, sau o marinada, cu care carnea se potriveste perfect.
Daca tot ne aflam într-o zona latino-americana, nu trebuie omis faptul ca chimichurri se potriveste bine si cu celebrii carnati chorizo si cu jamon serrano (sau cu alte preparate din carne, afumate sau crud-uscate), dar si cu empanadas.
As vrea sa-i linistesc si pe vegetarieni. Chimichurri nu este doar un tovaras de farfurie al proteinelor animale, ci si al vegetalelor, mai ales al celor gatite pe gratar. Dovleceii, vinetele, rosiile si ardeii grasi sunt delicioase cu acest sos.
Porumbul copt, fiert sau fript pe gratar este excelent pus în valoare de chimichurri. Sosul, de altfel, merge bine si cu cartofi fierti sau prajiti, cu bulgur, cuscus, orez sau paste. Încercati-l si cu mamaliga si nu veti regreta.
Nu ma omor dupa tofu, de pilda, dar daca este taiat bucatele mici mi se pare acceptabil. Ei bine, tofu tras la tigaie putin, pana se rumeneste, servit cu chimichurri mi s-a parut chiar gustos.
Spuneam mai sus ca chimichurri este folosit ca marinada sau sos-condiment; cu un pic de imaginatie se poate folosi si ca dip. Painea sau biscuitii ne-dulci sunt excelenti înmuiati în acest sos.
Cu aceeasi imaginatie putem folosi chimichurri si ca dressing de salata, mai ales pentru salatele mai robuste, ca cele, de pilda, care contin mazare, fasole, linte sau naut.
(sfarsit)
Bibliografie:
en.wikipedia.org
herbivoracious.com
forkfingerschopsticks.com
www.wisegeek.com
blog.kathrynmcgowan.com
www.asadoargentina.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.