Pe scurt despre chop suey

Chop suey, însemnand “bucatele asortate”, sau “rupt în multe bucatele”, este un preparat ce apartine de fuziunea culinara sino-americana si consta în carne – cel mai adesea pui, peste, vita, creveti sau porc – si oua, gatite rapid, la foc iute, cu diferite legume ca muguri de fasole, castane de apa, varza si telina, totul “legat” într-un sos pe baza de soia, îngrosat cu amidon, si servit cu orez.
Chop suey a devenit în ultimii aproape 100 de ani un preparat important în bucataria sino-americana, dar este prezent si în alte culturi gastronomice, ca cele din Filipine, Canada, India etc.

Introducere
Exportul de cultura este ceva extrem de interesant, caci se loveste de nenumarate bariere. Diferentele culturale dintre Occident si Orient sunt imense si, aparent, de netrecut. La acestea se adauga imposibilitatea de a gasi unele dintre ingrediente si diferentele mari între stilurile de a gati. O bucatarie straina, foarte diferita de cea locala, nu poate sa supravietuiasca decat adaptandu-se la gustul local. Este un lucru firesc iar în SUA nu s-a întamplat asa doar cu bucataria chinezeasca, ci si cu cea indiana, thailandeza sau chiar italieneasca.
Totusi, vechimea, rafinamentul, multitudinea preparatelor si ingredientelor folosite, ca si numarul mare de emigranti care s-au stabilit în toata lumea, fac ca gastronomia chinezeasa sa fie cu siguranta una dintre cele mai “adaptate” si “interpretate”. Exista astazi o serie lunga de preparate asociate cu gastronomia chinezeasca, oferite în toate restaurantele chinezesti din Occident, dar care sunt, de fapt, rodul unei fuziuni.
Fascinatia americanilor fata de cultura chinezeasca nu a aparut doar în ultimii 20 de ani, ci dateaza de pe la 1700, cand SUA erau ceau mai noua natiune din lume, iar China cea mai veche. Lesne de înteles ca exportul cultural chinezesc a inclus si gastronomie, mai ales ca circumstantele economice, rasiale si sociale au înlesnit patrunderea ei.
Istoric
Nu se stie chiar cu exactitate cum si cand a fost inventat acest preparat. Am întalnit mai multe teorii; cea mai des auzita este cea conform careia preparatul a fost inventat în America, de imigranti chinezi. O alta teorie, care pare a castiga din ce în ce mai mult teren, este aceea care afirma ca preparatul provine, de fapt, din Taishan, un district al provinciei Canton, locul de origine al primele valuri de imigranti chinezi în SUA. În sprijinul acestei teorii par a exista diferite însemnari, ca cea a doctorului Li Shu-fan, care mentioneaza existenta preparatului chop suey în Taishan înca dinainte de 1890.
Totusi, cea mai veche mentiune despre chop suey provine din 1860, si nu din China.
Goana dupa aur a avut drept consecinta popularea orasului San Francisco aproape exclusive cu barbati singuri, cu bani, dar carora nu avea cine sa le gateasca. Restaurantele chinezesti au acoperit aceasta nevoie, producand la preturi mici atat preparate orientale, cat si occidentale. Mai tarziu au aparut însa tensiuni rasiale si sociale, care s-au reflectat si asupra mancarii. Cu toate acestea, în San Francisco si California restaurantele, magazinele alimentare si fermele chinezesti au continuat sa prolifereze.
În acea vreme, violentele rasiale i-au împins pe emigrantii chinezi sa paraseasca vestul SUA si sa se stabileasca în orase mari, ca Philadelphia, Boston, San Francisco si New York. Prezumtivul inventator al lui chop suey era, se pare, spalator de vase într-un restaurant din San Francisco. Legenda spune ca acest umil spalator fusese unul dintre bucatarii familiei imperiale chineze, dar fusese concediat si plecase în SUA. Acum, ca parte din salariu, i se îngaduia sa manance resturile ramase la sfarsitul zilei.
Dupa o vreme, a început sa toace carnea si legumele ramase de la clienti si le-a adaugat un sos; a numit aceasta mixtura chop suey. Întamplarea a facut ca unul dintre clienti sa simta aroma sosului, lucru ce l-a facut sa întrebe de unde venea acel minunat miros. Cum un lucru duce la altul, nu este greu de imaginat ce a urmat. Fapt este ca la scurt timp fiecare restaurant din San Francisco îsi folosea resturile pentru a prepara chop suey care, culmea, placea americanilor.
În putini ani acest obicei s-a raspandit în mai multe zone din SUA, iar chop suey a devenit cel mai popular preparat chinezesc. Mai mult, se serveste tuturor turistilor care pun piciorul în cartierele China Town din marile orase americane. Statisticile spun astazi ca chop suey este mai vandut în SUA decat Kentucky Fried Chicken!
În 1888 chop suey este mentionat deja într-o poublicatie americana : “Un preparat de baza pentru gurmanzii chinezi este chop svey (astfel era trecut în text), un amestec de ficatei si maruntaie de pui, ciuperci, muguri de bambus, burta de porc si muguri de fasole, înabusite cu mirodenii.
În 1898 este descris astfel: “o tocatura de porc, telina, ceapa, muguri de fasole etc.”.
Ambele aceste descrieri par foarte diferite de cea initiala, de la începutul capitolului. Prima descrie un fel de stir-fry, în timp ce cea de-a doua descrie un fel de tocana. A treia descriere este atat de vaga încat nici nu cred ca merita luata în seama… poate doar aspectul de “tocatura”.
Alte surse afirma ca chop suey a fost inventat de un muncitor chinez care lucra la construirea caii ferate transcontinentale, în secolul al XIX-lea.
O alta poveste afirma ca inventatorul preparatului se afla în anturajul primului ministru chinez Li Hongzhang (despre care chinezii afirmau ca este împaratul din umbra al Chinei), care a vizitat SUA în 1896, în timpul dinastiei Qing. Scopul principal al vizitei era obtinerea sprijinului American în conflictul dintre China si Japonia.
Nu doar partea politica a vizitei a starnit interesul publicului American, ci si obieciurile culinare ale demnitarului: nu doar faptul ca manuia betisoarele cu îndemanarea specifica chinezilor, dar si faptul ca mancarea îi era întotdeauna preparata de proprii bucatari, chiar si pe durata cazarii sale la celebrul Waldorf.
Pentru prima data în istoria Waldorf-ului, bucatarii chinezi au preparat mancare chinezeasca în oale si tigai chinezesti. Iar preparatele au starnit mai multa curiozitate si consternare decat însasi prezenta ministrului.
Cu aceasta ocazie bucatarii demnitarului ar fi încercat, se spune, sa creeze un preparat potrivit atat gustului occidental cat si celui chinezesc.
Chiar daca aceasta versiune nu este cea adevarata, totusi ministrul chinez, faimos în epoca pentru tunica sa galbena, a avut un mare rol în raspandirea acestui preparat, ca si a altora. Abia dupa vizita sa din 1896 au început americanii sa frecventeze în mod regulat, sau macar mai des decat înainte, restaurantele chinezesti. Se pare ca proprietarii restaurantelor, ca sa atraga clientii, au fost printre cei care au raspandit versiunea ce pune în seama ministrului inventarea preparatului. Eu cred ca a fost vorba doar despre marketing, caci în acea epoca popularitatea lui Li Hongzhang era atat de mare, încat existau reclame care îl aveau personaj principal. Poate cel mai cunoscut slogan al vremii era: “Li Hongzhang nu scapa niciodata Sunday Journal”.
Restaurantele chinezesti din New York au captat atentia unui grup de artisti si scriitori numit “Bohemians”. În anii 1880, cativa dintre ei s-au aventurat pe Mott Street ca sa manance: “Chop suey a fost primul fel pe care l-am atacat. Este o tocana groasa, compusa din muguri de bambus, organe si ficat de pui, peste uscat si importat din China, porc, pui si alte ingrediente pe care nu am fost în stare sa le recunosc.
Desi aceste cuvinte par a fi cel putin precaute, se pare ca grupul a apreciat mancarea: “Preparatul nu a fost numai o noutate, dar chiar era gustos, iar cireasa de pe tort a fost faptul ca nota de plata arata doar 63 de centi!”.
Nu doar romanul doreste sa manance mult si ieftin, ci si americanul. Chestia cu cei 63 de centi a fost, probabil, cea mai buna reclama. Curand mii de non-chinezi au luat cu asalt Mott Street, ca sa manance chop suey. La un moment dat, chop suey s-a standardizat pastrand forma de tocana, dar cu ingrediente oarecum fixe: muguri de fasole, ceapa, telina si muguri de bambus. Pe la 1920 se raspandise deja în SUA, devenind la fel de popular la placinta cu mere si hot dog-urile.
Deduc de aici ca, în ciuda probabilei proveniente din Taishan, toate celelalte povesti si descrieri colorate despre origini si aspect fac parte doar într-un fel de mitologie culinara.
În afara districtului Taishan, numele “chop suey”, sau “chap sui” în cantoneza, ori “za sui” în mandarina, este folosit pentru a denumi maruntaie sau organe de animale.
Termenul “za sui” se afla în dictionarele sino-englezesti cu ambele întelesuri listate: maruntaie gatite si chop suey în sensul occidental.
De exemplu, în romanul clasic “Calatorie spre vest”, scris pe la 1590, autorul, Sun Wukong, spune în capitolul 75, adresandu-se unui leu-monstru: “Cand am trecut prin Canton, am cumparat o oala de gatit za sui – astfel îti voi putea savura ficatul, maruntaiele si plamanii.
În timpul exilului sau în SUA, Liang Qichao, nativ din Canton, a scris în 1903 ca exista în SUA o mancare numita chop suey, populara în restaurantele chinezesti, dar pe care chinezii locali nu o consuma.
Pe la 1904 apare în presa prima indicatie clara asupra etnicitatii preparatului: “Unul dintre negustorii chinezi din New York a explicat ca chop suey este, de fapt, un preparat American, necunoscut în China, dar pe care americanii îl cred a fi unul dintre felurile de mancare nationale ale chinezilor.
Chop suey si-a pierdut relative repede statutul de “mancare misterioasa” si, în mai putin de 20 de ani, a aparut în cartile de retete americane, iar în1919 chiar în meniul restaurantului din St. Francis Hotel (din San Francisco).
Bucataria chino-americana a avut un varf prin 1950. Chop suey era ieftin si usor de procurat. Era, însa, si un preparat “obosit”. Bucatarii preparasera chop suey deja de atata timp, încat aproape ca nu le mai pasa de rezultatul final. Restaurantele sino-americane au început, usor-usor, sa piarda din cota de piata în favoarea pizzeriilor si standurilor cu hamburger. În orasele mari, gurmetii preferau sa comande în restaurantele chinezesti preparate mai fine si mai sofisticate, ca rata Peking sau preparate iuti si picante din Sichuan. Apoi, în 1972, presedintele Nixon a facut o vizita la Beijing, iar americanii au decis ca doresc sa încerce mancare chinezeasca “adevarata”, din China. “Falsul” chop suey nu mai parea sa intereseze pe nimeni.
Cu toate acestea, diferentele de cultura continua sa-si spuna cuvantul, iar astazi “chop suey” continua sa fie un preparat prezent în meniurile tuturor restaurantelor chinezesti din Occident. Nu este singurul preparat hibrid; acestea se numara cu zecile: “crevetii Kung Pao”, “puiul cu broccoli”, “porc Moo-Shu”, sau, la noi, “orez WuXing” si “vita Tushin” fac parte din aceeasi categorie.
Concluzie
Astfel de adaptari vor exista întotdeauna. As zice ca sunt chiar necesare. Eu le vad ca o etapa de tranzitie între mancarea locala si cea traditionala chinezeasca. Diferentele culturale pot fi depasite mai lin daca se trece mai întai printr-o faza de acomodare, reprezentata de preparate ca “chop suey”, înainte de a ajunge la preparatele traditionale. Mintea si papilele gustative au astfel timp sa asimileze cunostinte, sa testeze si sa aleaga sa treaca mai departe, catre urmatoarea faza de cunoastere.
Ca european si ca pasionat de bucatarie asiatica pot sa va spun ca mai toate preparatele ca “chop suey” sunt foarte gustoase, în timp ce unele mancaruri chinezesti, cu adevarat traditionale, mi se par de nemancat. Oricat de mult am citit si am gatit chinezeste, sau în stil chinezesc, tot au ramas cateva lucruri cu care nu ma pot obisnui.
Asa ca, traiasca “chop suey”! Mecanismul prin care acesta a aparut si se mentine în restaurante contribuie la diversificarea artei culinare si este, pana la urma, o punte de legatura dintre doua civilizatii.
Bibliografie:
www.foodreference.com
en.wikipedia.org
hubpages.com
chinesefood.about.com
www.foodtimeline.org
www.theoldfoodie.com

9 comentarii pe “Pe scurt despre chop suey

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Trebuie sa am si eu un avantaj: editarea comentariilor. Fac cam trei lucruri deodata in permanenta si uneori nu reusesc sa scriu din prima exact ceea ce doresc sa spun. 🙂
      Poate nu m-am exprimat eu bine, nu am crezut nicio secunda ca ai avea ceva cu mine. Ti-am explicat doar ca datele preluate de mine sunt oferite de mai multe surse si, deci, oarecum verificate, atat cat se poate in conditiile internetului. Poate si modul tau de a discuta este un pic creator de confuzie. Cand dai un citat din articol si apoi spui ca tu ai alta parere, pare mai mult ca te delimitezi de ceea ce a scria autorul si mai putin ca o deschidere spre dialog. In fine, din neajunsurile comunicarii online…

      In ce priveste concursul, nici eu nu am nimic cu organizatorii, ba dimpotriva, colaborez cu ei foarte bine in diverse alte proiecte. Nu am fost de acord cu votul publicului si cu unele puncte din regulamentul concursului, si de aceea am si refuzat sa fac parte din juriu. Calitatea muncii lor si resursele investite nu pot fi contestate. Chiar i-am felicitat. De altfel, chestia cu consultantul nu am aruncat-o aiurea; am discutat cu ei si chiar vor sa schimbe unele lucruri la editiile viitoare, tinand cont si de sfatul unor bloggeri cu experienta.

  1. cristi-j spune:

    imi pare rau ca nu m-am facut inteles . nu stiu de ce ai impresia ca acest comentariu (sau restul) ar fi impotriva la ceva (a surselor sau a parerilor tale) . daca sursele , orice surse in general , ar fi perfecte , daca articolele , orice articole in general , ar fi perfecte , n-ar mai fi nevoie de discutii si comentarii . hehehe
    de exemplu toate sursele spun 1820 .
    nu am spus daca 63 de centi e mult sau putin , am vrut doar sa ofer o imagine a ce insemna 63 de centi atunci .
    anii 50-60 sunt in toate sursele .
    nu am spus nimic altceva decat ca imi plac astfel de articole . imi cer scuze pentru asta … hahaha
    nu am nimic cu organizatorii , din articolul tau si nu numai am inteles ca au facut o treaba excelenta , era vorba , printr-o legatura cu acel concurs , de dorinta de a gasi mai multe bloguri pline de informatii nu de retete , mai multa substanta mai putina goana dupa like-uri pe fb .

  2. cristi-j spune:

    de ce nu ai pus ceva link-uri pentru reteta ta de chop suey si pentru articolele despre bucataria americano-chinezeasca ? cred ca se potriveau bine .
    si cred ca ajuta daca gaseai si niste poze .

    “Fascinatia americanilor fata de cultura chinezeasca nu a aparut doar în ultimii 20 de ani, ci dateaza de pe la 1700, cand SUA erau ceau mai noua natiune din lume” . parca sua ca noua natiune e pe la 1776 . iar fascinatia americanilor fata de cultura chinezeasca nu stiu daca avea cum sa apara pe la 1700 pentru ca au existat putine contacte inainte de 1820 cand a inceput un val mare de imigranti chinezi sa ajunga in america si se poate spune ca a inceput “exportul cultural chinezesc care a inclus si gastronomie”.
    “Chestia cu cei 63 de centi a fost, probabil, cea mai buna reclama” probabil 63 de centi de atunci ar fi astazi cam 15 dolari (asta fara a lua in considerare alte variabile . pe atunci un kg de carne de porc era cam 25 de centi , cam la fel cu un kg de orez)
    “Bucataria sino-americana a avut un varf prin 1950” . eu as spune mai curand ca perioada de glorie a fost de pe la mijlocul anilor 50 pana pe la sfarsitul anilor 60 .
    “Apoi, în 1972, presedintele Nixon a facut o vizita la Beijing, iar americanii au decis ca doresc sa încerce mancare chinezeasca “adevarata”, din China” . mi-e greu sa cred … hahaha … asta s-a intamplat mult mai tarziu . iar declinul in popularitate a mancarii chino-americane a avut alte motive dar asa cum spui si tu si azi e bine mersi inclusiv prin multe lanturi de restaurante fast food “chinezesti” .
    “Eu le vad ca o etapa de tranzitie între mancarea locala si cea traditionala chinezeasca. Diferentele culturale pot fi depasite mai lin daca se trece mai întai printr-o faza de acomodare” . depinde si de sensul schimburilor culturale : daca chinezii vin aici (sau oriunde) si adapteaza retetele la ingredientele si gusturile locale , daca localnicii adapteaza din carti si de la tv sau daca localnicii calatoresc in china si sunt cuceriti de mancarea locala . in acest ultim caz cred ca e mai putina nevoie de tranzitie si acomodare .
    in ultima perioada , de cativa ani , se petrece fenomenul invers , datorita deschiderii chinei si a numarului mare de expatriati si de afaceri straine in china , se incearca introducerea mancarii americano-chinezesti in tara mama , mai ales prin lanturi de restaurante de tip fast food . am citit de curand un articol in care un producator de “chinese cookies” din china se plangea ca nu vinde intr-un an cat se produce in america intr-o zi . hahaha … inca nu merge orice .

    multumesc pentru articol .
    blogul meu preferat ar fi unul plin de astfel de articole (ba chiar mai detaliate) despre toate retetele celebre macar de mancare asiatica dar si mai bine din toata lumea , adica macar vreo cateva sute daca nu mai mult … hahaha … un raspuns ar putea fi : pai de ce nu-l faci singur ? hahaha

    si legat de concursul de acum cateva zile , e bine si cu categoria de cea mai accesata pagina de facebook dar parca ar fi bine si cu cel mai plin de informatii blog .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Dragul meu, multumesc pentru comentariu. In afara de unele aproximari de ani facute de mine cam in graba (pe la 1700 poate fi si 1776, dar mai corect ar fi fost, intr-adevar, sa scriu pe la 1800) toate pasajele discutate de tine provin din putinele sursele de informatii care trateaza acest subiect. Poate tu ai alte pareri, dar asta nu schimba cu nimic ceea ce spun aceste surse. Bineinteles, cum nimic nu este absolut, este posibil ca ele sa propage si lucruri eronate… sau nu. De pilda, cu 63 de centi mancasera (de fapt, se imbuibasera) vreo 12-15 persoane; chiar daca astazi 63 de centi ar valora 30 de dolari, si nu 15, tot ar fi fost extrem de ieftin.

      In ce priveste blogul tau preferat, deja stiam cam cum ar trebui sa fie. 🙂 Si pentru mine un blog ideal ar arata diferit de ce scriu eu. Blogul meu real – nu ideal – are insa si scop comercial, iar eu trebuie sa asigur un echilibru al materialelor. Daca reusesc sau nu, este alta discutie.

      Legat de concurs, desigur ca se putea mai bine si cred ca organizatorii vor invata din greseli. Poate anul viitor, pe langa sponsori, isi vor lua si un consultant.

  3. Dana Burlacu spune:

    Nu mai stiu pe nimeni sa scrie atat de documentat. Cand am nelamuriri la condimente fug repede la tine. Ma bucur ca poti impartasi cu noi din cunostintele tale.
    Duminica trecuta am facut pulpe picante si crocante dupa reteta ta (bine , cu ceva modificari caci nu aveam boabe de mustar, iar pulpele nu le-am prajit ci le-am pus la cuptor). Gustul a fost atractia zilei, sotul meu si copii au zis la unison ca trebuie sa le mai fac.
    Deci , multumim si o primavara frumoasa va dorim.

    • Radu Popovici spune:

      @Dana: Ma bucur ca iti sunt de ajutor si imi pare bine ca reteta adaptata de tine a avut succes. Urari de bine din partea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.