Pe scurt despre dashi

Dashi – gustul de bază al bucătăriei clasice japoneze

Nu exagerez cu nimic atunci când afirm că dashi este gustul de bază al bucătăriei clasice japoneze. Dashi este fondul (corespunzător fondurilor din bucătăria europeană: supă, zeamă de carne, bulion, fumet) principal al tuturor bucătăriilor regionale japoneze şi este preparat foarte simplu şi rapid, din alge şi peşte uscat.

Spre deosebire de fondurile europene, care pot dura multe ore, sau chiar de cele chinezeşti, şi ele mai laborioase şi mai consumatoare de timp, prepararea unui dashi necesită doar 15 minute.
Pentru japonezi dashi nu este doar baza supelor şi sosurilor, ci chiar „scheletul” întregii bucătării: este gustul de bază, reîntâlnit în cvasi-totalitatea preparatelor.
Dashi dă o savoare subtilă supelor, preparatelor mijotate, aburite şi înăbuşite, salatelor, dipurilor, orezului şi tăiţeilor. Odată ce stăpâniţi prepararea fondului dashi, se poate spune că aveţi acces la „fundaţia” bucătăriei japoneze; restul va urma de la sine.

Ce contine Dashi?

Japonia este formată dintr-o serie de insule, aşa că nu este nimic de mirare în faptul că fondul principal al bucătăriei locale se prepară cu ingrediente din mare.
Un dashi conţine, în forma sa de bază, doar apă, alge „kombu” (sau kombu) şi „katsuobushi”, adică peşte bonito (un prădător de dimensiuni medii, din familia Scombridae, din care mai fac parte, printre altele, sardinele şi tonul) uscat.
Gustul deosebit al fondului dashi este dat în principal de concentraţia mare de inozinaţi şi glutamaţi naturali din katsuobushi răzuit (răzătura se numeşte „kezurikatsuo”). Cele două clase de compuşi au o acţiune sinergetică, adică se potenţează reciproc, iar savoarea totală este mai mare decât suma savorilor separate.
În afară de „kombu” şi „katsuobushi” există variante de dashi care folosesc şi ciuperci „shiitake” şi/sau sardine „niboshi” (un fel de anşoa).
Cu toată rapiditatea de preparare, cu tot numărul mic de ingrediente folosite, aş zice chiar împotriva importanţei sale şi al tradiţionalismului japonez, atât de marcant în alte privinţe, în Japonia de astăzi dashi aproape că nu se mai prepară în casă.
Se comercializează pe scară extrem de mare dashi lichid sau sub formă de granule; acestea sunt, de fapt, concentrate de dashi, căci conţin inozinaţi şi glutamaţi (compuşi răspunzători pentru prezenţa de umami), în cantitate mult mai mare decât un dashi preparat în casă.

Tipuri de Dashi

Există, cum spuneam mai sus, câteva variante de dashi, fiecare utilizând ingrediente diferite şi metode oarecum diferite de preparare. Totuşi, mulţi dintre specialişti consideră că, în mare, există doar patru tipuri principale de dashi.

Dashi vegetarian

Este un fond care utilizează doar alge kombu şi ciuperci shiitake, extrem de simplu de preparat.

Dashi vegetarian – Ingrediente:
 • 2 bucăţi cât palma de alge kombu
 • 3 ciuperci shiitake uscate
 • 1 litru de apă
Citeste si articolul →   Belgia între două trenuri - partea 3

Instrucţiuni de preparare:

Se înmoaie kombu şi shiitake în apă, timp de minim1 oră (peste noapte este cel mai bine), după care mixtura se aşază pe ochiul aragazului, pe o flacără mică. Se dă apa lent în clocot molcom (nu se lasă să ajungă la un clocot puternic, căci fondul ar ieşi tulbure şi cu gust prea puternic pentru modul în care gătesc japonezii), şi se scot bucăţile de kombu atunci când încep să plutească. Se măreşte flacăra şi se dă lichidul în clocot iute; se fierbe rapid 2 minute, apoi se stinge flacăra. Se lasă lichidul să se răcească înainte de a scoate din el ciupercile shiitake.

Mizu dashi

Aceasă variantă de dashi este numită „dashi trişat”; veţi vedea imediat de ce. Bucătarii japonezi sunt renumiţi pentru modul eficient în care folosesc resursele; acest mod de a fi se datorează educaţiei, care îşi trage rădăcinile de acum câteva sute de ani. Mai curând lipsită de resurse naturale, cu câteva excepţii notabile ca peşte, fructe de mare şi orez, bucătăria japoneză pune mare preţ pe seriozitatea cu care priveşte toate aspectele culinare şi pe folosirea inteligentă a timpului şi a resurselor. Ce poate fi mai frumos, conform acestei atitudini, decât să prepari un fond gustos şi fin în timp ce dormi?
Această variantă de dashi a fost „trişată”, şi încă este, de milioane de femei japoneze, care îşi organizează eficient mesele de a doua zi.

Mizu Dashi – Ingrediente:

 • 2 litri de apă caldă clocotită
 • 1 bucată cât palma de kombu
 • 3 ciuperci shiitake
 • 5 g fulgi de bonito (kezurikatsuo)

Instrucţiuni de preparare:

Se pun toate ingredientele într-un borcan termorezistent şi se lasă să infuzeze peste noapte. Fulgii de bonito se vor lăsa la fundul vasului, aşa că lichidul trebuie strecurat înainte de a fi folosit. Acest dashi rezistă bine 3 zile în frigider.

Konbu Dashi (sau Dashi numărul unu)

Acest fond este varianta cea mai populară şi cea mai folosită. Numele este relevant şi cred că provine din China, unde copiii unei familii sunt numiţi „fiul numărul unu”, sau „fiica numărul unu”, pentru a desemna primul născut din fiecare sex.

Kombu Dashi – Ingrediente:

 • 1 bucată de kombu de dimensiunea unei palme
 • 1 litru de apă
 • 20 g fulgi de bonito (kezurikatsuo)

Instrucţiuni de preparare:

Se înmoaie kombu în apă, într-o cratiţă, cel puţin 1 oră (ideal peste noapte) înainte de a pune cratiţa pe o flacără medie. Dacă nu aţi avut timp suficient pentru a înmuia bine kombu, folosiţi o flacără mică-mică de tot, pentru a da timp algelor să infuzeze (asta presupunând că aveţi timp la dispoziţie pentru această fază a preparării).
Se scoate kombu când începe să plutească şi când lichidul începe să bolborosească foarte uşor. Se adaugă fulgii de bonito. Se măreşte flacăra puţin şi se găteşte dashi până ce lichidul începe să bolborosească din nou, foarte molcom. Atenţie, nu trebuie să clocotească puternic.
Se stinge flacăra şi se lasă bonito să se aşeze pe fundul cratiţei. Se strecoară dashi prin tifon sau o sită fină, metalică, căptuşită cu prosoape de bucătărie. Un astfel de dashi este recomandat să se folosească în aceeaşi zi în care a fost preparat.
Un alt mod de a găti kombu dashi este de a stinge flacăra înainte de a adăuga fulgii şi de a-i lăsa doar la infuzat minim 10 minute, în apa fierbinte, dar fără a mai duce lichidul aproape de temperatura de fierbere.
Iată şi un filmuleţ care exemplifică, în mod destul de corect, prepararea acestui tip de dashi.

Citeste si articolul →   Sambal kecap – un prieten al papilelor gustative

 

Niboshi dashi

Este o variantă de sushi care foloseşte în loc de fulgi de bonito sardine niboshi uscate. Reţeta este foarte simplă, singurul lucru mai complicat fiind pregătirea peştilor.

Niboshi Dashi – Ingrediente:

 • 20 g niboshi (sardine uscate)
 • 1 litru de apă

Instrucţiuni de preparare:

Se îndepărtează capetele peştilor, apoi aceştia se desfac în jumătate, pe lungime, şi se curăţă de măruntaie. Acest lucru preîntâmpină apariţia gustului amar.
Se pune apa intr-o oală şi se lasă niboshi la înmuiat circa 1 oră. Se dă apoi lichidul într-un clocot molcom şi se lasă să mijoteze uşor 5 minute, îndepărtând spuma care apare la suprafaţă. Se stinge flacăra şi se lasă dashi să se răcească. Se strecoară dashi prin tifon sau o sită fină, metalică, căptuşită cu prosoape de bucătărie. Un astfel de dashi este recomandat să se folosească în aceeaşi zi în care a fost preparat.

Dashi – Concluzie:

Deşi un dashi are nevoie de un pic de planificare, gătitul în sine nu depăşeşte 15 minute, iar rezultatul merită efortul, căci este indiscutabil mai fin, mai parfumat şi mai gustos decât granulele de dashi, prea sărate şi cu adaus de glutamaţi sintetici.
Am preparat o singură dată dashi, cu ingrediente primite de la Marius Delaepicentru, căruia îi mulţumesc din suflet pentru amabilitate. Mai am ingrediente ca să repet isprava de încă alte câteva ori.
Deşi apreciez simplitatea preparării unui dashi, mult mai simplu şi mai rapid decât fondurile europene, aş zice totuşi că acestea din urmă mi se par mai gustoase. Sunt convins că la baza acestei aprecieri stă şi obişnuinţa, bineînţeles.
Una peste alta, dashi nu poate fi ocolit de cei ce iubesc bucătăria japoneză, este este sufletul acesteia şi îi dă savoarea caracteristică.


9 comentarii pe “Pe scurt despre dashi

 1. mitinita spune:

  Granulele de dashi sunt pentru japonezi ca si delikatul ptr romani,bine,pentru cei care folosesc.
  Am vazut cum se fac fulgii de katsuobushi,sunt incredibili de subtiri,iar cand sunt pusi deasupra unui okonomiyaki (un fel de pancake cu varza) se misca intr-un fel foarte interesant,de parca ai fi vii:)

  • Radu Popovici spune:

   @mitinita: Asa este, razatura este foarte fina si delicata. Cand am lucrat cu ei, tin minte ca s-a facut putin curent si au zburat pur si simplu de pe masa. 🙂

 2. nea'Mielu spune:

  chiar ma intrebam cand o sa vedem si chestiuni japoneze pe la tine.. e clar ca pentru romania e una din cele mai exotice bucatarii, cu greu reusesti sa gasesti ingrediente pentru asa ceva, majoritatea celor de prin supermarketuri nu au legatura cu alea autentice nici la modul peiorativ macar… dar ca informatie, subscriu, foarte interesant. mai astept si alte chestii care sunt oarecum prezente sau macar realizabile pe la noi.. tempura de pilda?

  • Radu Popovici spune:

   @nea’Mielu: Am tot publicat chestiuni japoneze de-a lingul celor 4 ani d eblog. Nu foarte des, ce-i drept. Tempura? De ce nu? In viitorul apropiat…

 3. memphis spune:

  Mi-a placut foarte mult articolul: dozat atit cit trebuie, bine scris si bine organizat. cred ca ai deja citeva sute de articole despre alimente si metode de gatit asiatice si poate ar fi timpul sa le revezi si sa le organizezi intr-o carte. Sint sigur ca ar fi foarte utila.

  • Radu Popovici spune:

   @memphis: He, he! Bine ai revenit. In ultima vreme ai fost cam scump la „vedere”.
   Ma bucur ca ti-a placut articolul si, poate in alte timpuri, ideea ta referitoare la carte ar fi fost buna. Acum insa…. tare sunt sceptic.

 4. cristi-j spune:

  Nu am facut niciodata dashi dar am vazut acum ceva timp un documentar despre asta, altfel nu stiam nimic.

  Practic, gatitul dureaza chiar mai putin de 15 minute dar pregatirea, mai ales a ingredientelor ca katsuo-bushi dureaza mult.

  O sa incep cu sfarsitul articolului si o sa spun ca, daca bucataria occidentala tinde sa depinda de ulei sau unt ca sa scoata gusturi mai bogate si mai puternice, bucataria japoneza merge in directia opusa folosind apa si dashi pentru gusturi mai usoare si mai subtile care pentru cei din afara par slabe dar sunt apreciate de japonezi.

  Dashi nu apare in cvasi-totalitatea preparatelor, nu are cum, sunt nenumarate preparate in care nu apare. Se poate spune insa ca atunci cand vine vorba de mancarurile preparate, gatite cu apa, apare si dashi la un moment dat.

  Sunt unele lucruri pe care eu le-am vazut putin diferit.
  Exista foarte multe variante de dashi, nu doar cateva. Cand e vorba de tipuri, da, sunt cele 4 principale. Se folosesc multe tipuri de pesti sau fructe de mare in functie de regiuni sau exista combinatii sau se intalneste doar dashi din alge.
  Konbu dashi se numeste doar daca nu contine altceva inafara de alge. In documentar era numit katsuo dashi.
  Ce am vazut eu la preparare, niciodata nu clocoteste lichidul, cand incepe sa faca mici bule se opreste focul. Fulgii de katsuo-bushi pot sa stea la infuzat chiar si numai un minut.
  Katsuo dashi e cel mai raspandit si este un lichid clar de culoare usor aurie.

  Gustul dashi are mare legatura cu umami (“gust bun”) si ai mentionat combinatia de inozinati si glutamati. Din cate am inteles eu katsuo-bushi aduce acidul inozinic iar konbu aduce acidul glutamic si combinatia aduce o concentratie de umami de pana la 8 ori mai mare decat daca ar fi fost doar un ingredient.

  Ar fi fost interesant sa spui cate ceva si despre katsuo-bushi care nu e doar peste uscat, e un ingredient foarte deosebit cu un aspect deosebit iar variantele premium dureaza 6 luni si au o complicata metoda de preparare pentru a concentrarea gustului.

  Asta e clar doar un articol de cultura generala dar foarte interesant pentru ca e atat de diferit, deosebit, venit dintr-o cultura (inclusiv culinara) foarte deosebita.

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Cred ca articolul este indeajuns de amanuntit pentru scopul urmarit aici. Acesta este si motivul pentru care nu l-am extins mai mult. Nu avea rost; si asa, 99% dintre cititori il vor parcurge doar ca pe o chestie de cultura generala, instructiva si vag interesanta.

   Katsuobushi este si el pe lista urmatoarelor articole. Am mai scris despre el pe blog, dar foarte pe scurt. Am pe computer o mare lista cu titlul „de facut” si un folder cu multe chestii in el, numit „in lucru”. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.