Este cea mai sanatoasa metoda de a gati caci nu foloseste nici un fel de grasime (ulei, margarina, unt, untura, osanza, ghee etc.). Este si cea mai hranitoare, caci nutrientii nu se pierd prin dizolvare in apa, sau grasime. De asemenea, este mai curata, evitandu-se mult mai usor arderea mancarii, sau lipirea ei pe peretii vaselor.

Aceasta metode are nevoie, in primul rand, de un lichid clocotit, care produce abur; acesta este condus apoi spre ingrediente, pentru a le gati. In bucatarie occidentala, fierberea in aburi este folosita in special la prepararea legumelor si rareori la prepararea carnii. Din contra, in bucataria asiatica (mai ales in cea chinezeasca), legumele sunt cel mai adesea oparite, sau prajite la foc iute (stir-fry). Chinezii folosesc aburul pentru a prepara pestele, coastele de porc, carnea tocata de vita, puiul, ratele si gastele, orezul etc. Mancarurile ce includ carne gatita in abur (mai putin “dim sum”) nu se prea intalnesc in restaurante, din cauza timpului lung de preparare; ele sunt frecvente insa in bucatariile particulare.

Bucatarii chinezi au perfectionat o metoda foarte eficienta de gatit in aburi, aplicabila in cazul restaurantelor care au de-a face cu clienti numerosi si grabiti: cosuri mari (asemanatoare sitelor), confectionate din bambus, cu diametre de 1 m si 10 cm inaltime, ce pot fi cladite unul peste celalalt, ca un turn, deasupra unui wok (sau oala) in care fierbe apa, sau supa. Fundul fiecarui cos consta dintr-un gratar fin, care permite aburului din wok sa se ridice de-a lungul intregului turn de cosuri. Adesea, in restaurantele chinezesti, aceste turnuri ating 20 de nivele (cosuri) inaltime. Cosul de la baza turnului este luat cand mancarea din el este facuta, in schimb adaugandu-se un cos nou, in varful turnului. Aceasta tehnica asigura un flux constant de mancare gatita.

Si acasa se poate gati in aburi folosind wokul. Pe fundul sau este fixat un suport (stativ) pe care este asezat un cos. Se adauga apa cat sa ajunga imediat sub nivelul cosului; apa se fierbe incet, iar wokul este acoperit cu un capac. Prin aceasta metoda, legumele se pot prepara in 5 minute, iar carnea cam in 20 de minute.
O alta metoda de a improviza un dispozitiv pentru fierberea in abur (steamer) este folosind o oala inalta, plina cu apa sau supa clocotita, peste care se asaza o sita cu capac, sau un vas cu pereti compacti si doar cu fundul gaurit ca o sita. Sita nu trebuie sa atinga lichidul din oala.

Un steamer occidental este asemanator cu dispozitivul descris mai sus; vasele sunt insa concepute sa se imbine perfect si sa arate ca un set; sunt, de obicei, confectionate din inox. Vasul inferior contine apa clocotita, vasul superior are fundul gaurit (nu si peretii), iar peste el se asaza un capac, cu un mic ventil de evacuare. Exista si steamere cu mai multe niveluri (site), asemanatoare turnului inventat de bucatarii chinezi.

Steamerele chinezesti sunt confectionate din bambus (sitele si capacul). Fundul unei site este de fapt un grilaj fin, din fasii foarte subtiri de bambus. Intregul ansamblu de cosuri sta intr-un wok cu a carui forma emisferica se potriveste foarte bine.