Umila fasole – în special fasolea soia – poate fi transformată într-o mare varietate de alte produse alimentare, multe dintre ele foarte populare în bucătării prestigioase. Toate aceste produse, indiferent de gust, aspect şi textură, sunt foarte hrănitoare. Iată câteva dintre ele.

Sosuri (sau paste) de fasole neagră sau galbenă: sunt preparate din fasole neagră, sau galbenă, fermentată, şi apoi sfărâmată, sau făcută piure. Se vând în cutii, borcane sau plicuri, de obicei cu adausuri de oţet, ulei, zahăr, ardei iute sau usturoi. Sunt produse extrem de populare în bucătăria chineză. Se găsesc şi la noi, în complexul Dragonul Roşu nr. 2, de lângă complexul Europa.

Taitei de celofan
Tăiţei de celofan: numiţi şi tăiţei transparenţi sau tăiţei de fasole, sunt preparaţi din amidonul fasolei mung. Fini şi albi, sunt înmuiaţi în apă, sau bulion de carne, înainte de a fi folosiţi, ceea ce-i face lunecoşi şi transparenţi. Sunt folosiţi în supe şi mâncăruri stir-fry. În bucătăria chinezească, sunt adesea prăjiţi în mult ulei (deep-fry).
Sunt folosiţi în Asia centrală şi de Sud-Est, în toate zonele influenţate de bucătăria chinezească. Mai multe amănunte despre tăiţeii asiatici găsiţi aici.

Faina de naut
Făina de năut (besan, făină gram): este preparată prin măcinarea fină a boabelor uscate de năut (sau, în India, de chana dal). Este folosită în bucătăria indiană pentru îngroşarea sosurilor şi pentru prepararea aluaturilor.

Miso
Miso: este o pastă groasă, preparată din fasole soia fermentată. Este folosită să dea gust caserolelor şi tocanelor şi are gust destul de sărat.

Lapte de soia
Laptele de soia: este o alternativă pentru laptele de vacă, folositoare veganilor şi celor alergici la produsele lactate. Are un conţinut mare de proteine şi unul de grăsimi similar cu laptele semi-degresat, şi este adesea îmbogăţit cu calciu.

Sos de soia
Sosul de soia: este un lichid de culoare brună, preparat din fasole soia fermentată cu orz sau grâu. Sosul de soia fermentat în mod natural, numit shoyu sau tamari, este considerat superior ca gust, dar şi mai scump, sosurilor de soia comerciale care de obicei conţin zahăr şi alţi aditivi. Mai multe amănunte despre sosurile de soia găaiţi aici.

Tofu
Tofu: este un produs foarte bogat în proteine, de culoare crem foarte deschisă, preparat din fasole soia. Tofu tare, vândut adesea sub formă de bucăţi (în apă sau în ambalaje vidate), are o textură oarecum asemănăptoare cu a brânzei feta. Poate fi feliat şi folosit ca substitut de carne în mâncăruri preparate prin stir-fry, sau în multe alte mâncăruri; deşi este insipid, absoarbe foarte bine alte gusturi şi arome. Tofu mătăsos are o textură mai cremoasă şi este folosit la prepararea dipurilor non-lactate, cu conţinut mic de grăsimi şi a dressingurilor de salată asemănătoare cu maioneza. mai multe amănunte despre tofu, găsiţi aici.

Proteine vegetale texturate
PVT (proteine vegetale texturate): sunt preparate din soia şi au fost prelucrate ca să arate asemănător cu carnea tocată, sau tăiată bucăţele, şi pot fi folosite în acelaşi fel în care este folosită carnea tocată de miel sau de vită. PVT sunt de obicei vândute uscate, ambalate în săculeţi, deşi se găsesc şi congelate, în cutii.

Din aceeaşi serie de articole:
Pe scurt despre leguminoase – partea 1: FASOLEA
Pe scurt despre leguminoase – partea 3: LINTE, NĂUT şi MAZĂRE