Pe scurt despre leguminoase – partea 3: LINTE, NĂUT si MAZĂRE

Pe langa fasole, lintea si mazarea sunt alimente extrem de importante. Cei care iubesc bucataria indiana, araba, mediteraneana si nord-africana su remarcat, sunt sigur, frecventa cu care aceste boabe sunt prezente în retete.

Chana dal
Chana dal: Mai este numita si “chana daal”, ori “chana dahl”. Este o varietate de dimensiuni mici si de culoare maronie a nautului; cel mai adesea se comercializeaza sparta (splited Chana dal) si arata similar cu mazarea galbena. Chana dal are un gust usor dulce si este folosita pe scara larga în bucataria indiana si în cea din Orientul Mijlociu, la prepararea de dal (fel de mancare cu chana dal) sau ca parte a unui pilau (fel similar pilafului). Chana dal se comercializeaza de obicei în magazinele alimentare indiene.

Naut
Nautul: are dimensiuni medii, forma rotunda, culoare bej si este folosit pe scara larga în nordul Africii, estul Mediteranei si în India. Nautul este ingredientul principal în mancaruri celebre ca hummus si falafel. Este mai bogat în vitamina E decat celelalte tipuri de boabe.

Mazare Gunga
Mazare Gunga (mazarea porumbeilor): numita si “toor dal”, are boabe rotunde, netede, de dimensiune medie si de culoare maronie. Provine din Africa, dar este folosita pe scara larga si în bucataria indiana, pentru a prepara dal.

Linte verde de Puy
Lintea verde: lintea este cultivata mai ales în partea estica a Mediteranei si în India; este, de asemenea, una dintre cele mai vechi culturi din lume. Lintea continentala, de culoare bruna sau verde, este foarte gustoasa si îsi pastreaza forma dupa ce este gatita, asa ca este ideala pentru salate sau garnituri. Se poate transforma usor în piure si astfel îmbogateste supele si caserolele. Lintea verde de tip Puy este o varietate de dimensiuni mai mici, cultivata în regiunea franceza Puy. Are un gust excelent.

Citeste si articolul →   Risotto cu legume

Linte galbena, verde si bruna
Lintea rosie si galbena: numite în India “masoor dal” (linte rosie) comercializeaza de obicei, sparta în jumatate. Se gateste foarte repede si poate fi foarte usor transformata în piureu. Toate tipurile de linte maro si verde sunt surse bune de vitamina B6, folati si fier; lintea sparta este mai pautin hranitoare pentru ca straturile exterioare ale boabelor au fost îndepartate.

Fasole mung
Fasolea Mung: numita uneori si “ming”, sau “mung dal”, aceasta leguminoasa este originara din Asia si are boabe mici, cilindrice si de culoare verzuie; cel mai adesea este folosita pentru înmugurire si ceea ce rezulta sunt cunoscutii „muguri de fasole”. Mai poate fi folosita într-o varietate de mancaruri si merge foarte bine cu orezul si condimentele indiene.

Mazare
Mazarea: desi este fruct, mazarea este tratata, din puncte de vedere culinar, ca o leguma. Este una dintre primele culturi agricole, urmele cultivarii ei gasindu-se înca din neolitic. Exista foarte multe varietati de mazare, iar versatilitaea ei o face un ingredient valoros. Se gaseste pe piata atat proaspata, cat si congelata, conservata, ori uscata.

Mazare sparta
Mazarea sparta: numita si “toor dal”, este de obicei de culoare galbena sau verde (functie de cat de uscata este), si este de fapt mazare uscata careia i-a fost îndepartat stratul exterior, dupa care a fost sparta în jumatate. Mazarea sparta poate fi gatita ca garnitura, sau folosita în supe si caserole, sau facuta piureu. Are mai putine fibre, vitamine si minerale decat majoritatea celorlalte boabe, dar este o sursa folositoare de proteine.

Urad dal
Urd (gram): numita si “urad dal”, aceasta mazare foarte mica arata ca o versiune mai închisa la culoare a fasolei mung. Se comercializeaza întreaga sau sparta si poate fi folosita în acelasi fel ca fasolea ming, sau facuta piure.

Citeste si articolul →   Aromele verii ajung la congelator

Din aceeasi serie de articole:
Pe scurt despre leguminoase – partea 1: FASOLEA
Pe scurt despre leguminoase – partea 2: PRODUSE DERIVATE DIN FASOLE

6 comentarii pe “Pe scurt despre leguminoase – partea 3: LINTE, NĂUT si MAZĂRE

  1. Nora spune:

    @Radu, probabil ca, asa cum spui, e acelasi soi, insa ca utilizare e cu totul altceva si da alte rezultate. Vreau sa incerc o reteta de pelau din Trinidad care cere pigeon peas intregi si cred ca prefer sa o inlocuiesc cu fasole marunta ca sa ramana intreaga, decat sa pun linte/toor daal desfacuta, care cu siguranta se va zdrobi si nu e deloc cazul. De altfel in multe bucatarii asiatice si cred ca nu numai se intampla adesea ca aceeasi leguma, planta sau ingredient sa aiba chiar si nume diferite in functie de utilizare si forma (de ex. boabe intregi versus decorticate vs. injumatatite, ingredient proaspat vs. uscat sau pasta, etc.).

  2. Nora spune:

    Mda, dupa niste cautari raportez ca in Cluj se gasesc mai toate tipurile de daal la magazinul Casa bio de pe Republicii si mai ales la magazinul naturist de pe Eroilor, unde se gasesc multe produse indiene. Pigeon peas intregi n-am gasit, insa, doar toor daal desfacut (si sincer inca nu-s convinsa ca e acelasi lucru!).

  3. cristi-j spune:

    foarte util pentru mine , nu sunt obisnuit cu ele (inafara de mazarea proaspata/conservata) . in india unde un procent mare de populatie , sute de milioane , sunt vegetarieni , lintea si nautul sunt o parte importanta a meniului . trebuie sa recunosc ca n-am mincat niciodata dar de curind am “reusit” sa cumpar naut si linte si in curind o sa gatesc ceva cu ele , macar sa nu mai fiu atit de pe dinafara . hehehe . si tot relativ de curind am cumparat fasole mung si ma ocup cu incoltirea ei , mult mai buni mugurii proaspeti decit cei din borcan .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.