Paratha – lipia indiană

Pâinea este nelipsită de pe mesele noastre, dar putem încă afla lucruri noi despre acest aliment, privind puţintel prin fereastra întredeschisă a bucătăriei altor popoare. Mi-am propus să vă spun câteva cuvinte despre paratha, unul dintre numeroasele tipuri de pâine care se serveşte în bucătăriile etnice ce fiinţează pe aşa-numitul “subcontinent indian”, zonă care cuprinde India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal şi Bhutan, ba chiar, după unele păreri, chiar şi Tibet, Afghanistan şi Maldive.

Paratha, sau parantha, este o lipie indiană, o pâine plată. Termenul care o denumeşte este o combinaţie formată din cuvintele “parat” (din limba hindi) şi “atta” (din limba urdu), care înseamnă împreună “straturi de făină gătită”. Paratha poate avea diferite forme: cerc, oval, pătrat sau triunghi.

Se spune că paratha este originară din statul Punjab, dar a devenit populară în întreaga Indie şi Pakistan. Statele din sud au versiunile lor proprii de paratha, cea mai populară fiind “porotta”, sau “parotta” din Kerala, care include în aluat şi praf de copt.

Emigranţii indieni au dus paratha şi în Malaezia, Myanmar (unde i se spune “palata”), Mauritius (unde i se spune “farata”) şi Singapore, rezultând astfel mai multe variante ca “roti canai” şi “roti prata”.
Paratha - sursa foto: evernewrecipes.com
Paratha se prepară frigând pe o tava cu fundul drept sau uşor concav, aluatul obţinut din făină integrală. Aluatul conţine, de obicei, ghee sau ulei vegetal, care mai este şi întins pe paratha proaspătă, atunci când se serveşte. Prepararea include un proces de “stratificare” a foilor subţiri de paratha, ceea ce face întregul proces un pic dificil. Această situaţie a dus la apariţia pe piaţă a numerpase tipuri de paratha congelate, oferind celor interesaţi de mâncarea indiană autentică, dar lipsiţi de timpul necesar unei astfel de prepararări, şansa de a o avea pe masă.

Paratha este de obicei umplută cu vegetale cum sunt cartofi fierţi, ridichi sau conopidă şi/sau paneer. O paratha, mai ales una umplută, poate fi mâncată simplu, unsă cu puţin ghee sau cu un chutney, ori cu iaurt şi murături, sau cu un curry picant, cu sos gros, preparat din carne şi legume. În unele zone paratha se rulează ca o clătită şi se mănâncă înmuindu-se în ceai.

Există o oarecare confuzie între paratha şi un alt tip de pâine, asemămnător, numit chapatti. Diferanţa este că paratha include în aluat, dar şi în timpul gătitului ei, ghee, sau ulei, în timp ce chapatti are de-a face cu uleiul doar atunci când sunt unse, înainte de a fi gătite. De asemenea, procedeele de rulare sunt diferite.

Mărturisesc că nu vă povestesc din proprie experianţă. Deşi am mâncat paratha de câteva ori, nu am preparat-o niciodată. Este (şi ea) pe lunga mea listă de aşteptare. Iată însă un filmuleţ care arată cum se prepară această interesantă pâine.