Pe scurt despre tandoor

Sunt convins că toţi amatorii de bucătărie indiană ar lista puiul tandoori în primele zece preparate preferate. Şi pe bună dreptate, căci este nu doar aromat şi gustor, ci şi deosebit de decorativ. Aceste trei calităţi se datorează parţial amestecului de mirodenii tandoori masala, dar şi modului în care preparatul este gătit. În mod tradiţional se prepară în nişte cuptoare mai deosebite, numite „tandoor”.

Tandoor-ul este un cuptor de pământ, cilindric, folosit în India, Turcia, Iran, Pakistan, Afganistan, Myanmar, Bangladeş şi în ţările central-asiatice.
Se crede că tandoor-ul ar fi originar din Persia (Iran), de unde a fost adus în India şi în restul Asiei de către arabi, via Afganistan. O altă teorie sugerează că tandoor-ul exista deja în India în urmă cu peste 5.000 de ani, inventat de populaţiile vechi dravidiene şi perfecţionat de arieni. Au fost găsite cuptoare similare în anticele oraşe Harappa şi Mohenjodaro, din valea Indusului.

Termenul “tandoor”provine din limba persană, din “tannur”, derivat la rândul său din cuvântul babilonian “tinuru”, care însemna “foc”. În Turcia, “tannur” a devenit “tandur”.
O altă teorie sugerează că „tandoor” provine din sanscrită, din „kunndu”.

Căldura din tandoor este dată de cărbuni, sau lemne, arzând chiar în interiorul cuptorului şi generând astfel un mediu extrem de fierbinte, care înconjoară alimentele în mod uniform. Temperatura dintr-un tandoor se apropie de 480 °C şi adesea aceste cuptoare se păstrează închise, pentru a fi capabile să menţină perioade lungi de timp o temperatură ridicată.

Jahangir, vestitul împărat mogul din prima jumătate a secolului al XVII-lea, este cel creditat cu inventarea tandoor-ului portabil. Bucătarii erau instruiţi să-l care oriunde călătorea împăratul. Tandoor-ul era folosit pe atunci la prepararea de naan, pui tineri întregi (chooza) şi bucăţi mari de miel. Tot din timpul lui Jahangir provine şi celebrul “pui tandoori”, dar reţeta modernă provine din 1920, de la restaurantul „Moti Mahal” din Peshawar.
Primul restaurant indian care a folosit un tandoor construit în propria bucătărie a fost „Moti Mahal”, în 1948, dar în Delhi.
Tandoor - sursa foto: tandooronoxford.com.au
În India, tandoor-ul mai este numit şi “bhati”, după numele unui trib din desertul Thar, din nord-vestul Indiei şi estul Pakistanului.
În Afganistan tandoor-ul este îngropat în pământ şi servea la coacerea pâinii pentru întreaga comunitate. În Armenia tandoor-ul este numit “tonir” şi este folosit la prepararea cărnii şi a pâinii numite “lavash”. În Georgia este numit “tone” şi este folosit tot la prepararea cărnii şi a pâinii.

Citeste si articolul →   Pilau cu creveti

Acasă un tandoor se poate simula încălzind cuptorul la maxim, apoi dând temperatura la mediu şi gătind carnea 20-25 de minute; sau, după încălzirea la maxim a cuptorului, se încinge grill-ul din tavanul cuptorului, sub care se va găti carnea.


14 comentarii pe “Pe scurt despre tandoor

  • Radu Popovici spune:

   @RamonaA: Ce pacat. Este destul de trist cand intr-un cuplu sunt preferinte culinare diferite. Eu am mare noroc cu partenera mea.

 1. cristi-j spune:

  amuzant ca a durat 28 de ani (indiferent de motive) sa „mute” cuptorul mai aproape . hahaha

  pe hotnews e un articol despre inaugurarea lucrarilor la china town romania . citeste comentariile daca vrei sa te ingrozesti de mostre de mentalitate romaneasca .

 2. RamonaA spune:

  Mi-a plãcut articolul, nu am stiut prea multe despre acest cuptor. Din pãcate incã nu am fost la un restaurant indian sã mãnânc :((

 3. cristi-j spune:

  nu stiu daca urmaresti , daca nu iti spun eu (am descoperit aseara doar) ca adi hadean – stiam de undeva numele asta , de pe blogul tau – e intr-o calatorie prin singapore , malaezia , thailanda si a pus deja la el pe blog cateva articole interesante . face bine la nostalgie … hahaha

 4. cristi-j spune:

  am o nelamurire . spui ca : „reţeta modernă (de pui tandoori)provine din 1920, de la restaurantul Moti Mahal din Peshawar.
  Primul restaurant indian care a folosit un tandoor construit în propria bucătărie a fost Moti Mahal, în 1948, dar în Delhi.”
  cum a fost gatit puiul tandoori intre 1920 si 1948 daca nu aveau cuptorul in restaurant ? se duceau cu el acasa ?

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: In 1920 in Peshawar aveau cuptorul in alta locatie; gateau deci puiul tandoori in alt, loc si il aduceau clientilor la restaurant. Au construit cuptorul prima data in localul din Delhi, de unde si apoi s-a generalizat in tot lantul de restaurante.
   Adi Hadean este baiat destept. A renuntat la serviciu, nu ca mine, si s-a straduit sa gaseasca fonduri ca sa intreprinda aceasta expeditie. Le-a si gasit, asa ca a plecat in lumea aceea minunata, in timp ce eu si altii ca mine ne coacem de cald in Romania. Il invidiez mult pentru idee si initiativa. Bineinteles, invidia mea este de natura admirativa, caci suntem amici si ne intelegem bine si ii doresc sa aiba succes in tot ce si-a propus. Merita, caci asa cum il stiu este o persoana cu caracter si care chiar se pricepe la gatit. 🙂

 5. simina spune:

  Radu, ai mai scris tu despre tandoor pe ici pe colo, cum a remarcat si memphis, dar este foarte bine sa ai totul concentrat pe o singura pagina. Frumos articol si interesant. Este foarte bine ca mai alternezi retetele cu materiale informative. Inca n-am reusit sa ma plictisesc la tine pe blog. 🙂

 6. memphis spune:

  Foarte interesant si exact atata informatie cata pot asimila in timpul cafelei de dimineata! 🙂 Daca nu gresesc (am controlat superficial lista de articole publicate de tine, dar sper sa nu ma insel) cu acest articol se incheie un fel de „set” informativ-educational. Ai scris despre pui si gaini, despre bucataria indiana, despre tandoor, despre tandoori masala si despre puiul tandoori. Se vede ca iti place acest preparat, caci ai acoperit absolut toate aspectele legate de el. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @memphis: Ia te uita, chiar ai dreptate. Am inchis setul! In ce priveste puiul tandoori, acesta este unul dintre putinele preparate pe care le-am gatit de cateva ori. De obicei gatesc un preparat o singura data. Viata este scurta, iar eu vreau sa incerc de toate. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.