Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Desi aceasta zona cuprinde 16 state (Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Coasta de Fildes, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone si Togo), este o zona relativ omogena din punct de vedere cultural. Exista, bineînteles, unele caracteristici specifice fiecarei tari, dar si multe comune.
În domeniul culinar, unul dintre ingredientele populare în mai multe din aceste tari este „tsire”, un amestec de mirodenii cu arahide prajite. Mirodeniile, unele dintre ele aclimatizate în zona, au fost aduse de europeni, mai ales de portughezi.
Tsire poate fi folosit în extrem de multe feluri, desi modul în care este cel mai des utilizat este ca marinada uscata („rub” în engleza, sau „frectie” pe romaneste) cu care se freaca bucatile de carne sau de legume, ce urmeaza sa fie fripte pe gratar. Cel mai adesea carnea sau legumele sunt unse cu ulei, sau înmuiate în ou batut, dupa care sunt tavalite în tsire.
Amestecul se poate însa folosi si la preparatele coapte în cuptor, poate fi amestecat cu ulei si folosit ca un condiment, poate fi presarat peste carnea gatita, peste tocane si supe, sau chiar pe painea prajita si unsa cu unt. Merge excelent cu carnea de vita, dar si cu porc, pui, peste, fructe de mare, radacinoase etc.
Ca aproape toate amestecurile de mirodenii, tsire este mai bun atunci cand este preparat proaspat; se poate pastra circa 2-3 luni în frigider, în borcane închise ermetic, la adapost de lumina, umezeala si temperatura.
Tsire nu este prea cunoscut în Occident, asa ca nu beneficiaza de popularitatea altor amestecuri de mirodenii. Informatiile despre acest mix sunt putine la numar; pana si variantele de reteta par a fi extrem de putine (cum rar se întampla în cazul altor amestecuri); exista mici variatii în ce priveste raportul dintre ingrediente, dar lista acestora este aceeasi peste tot.
Ingrediente:
100 g arahide, decorticate
8 cuisoare
5 boabe de ienibahar
4 cm bucata de rulou de scortisoara
4 g fulgi de ardei iute
3 g ghimbir, uscat si macinat
2 g nucsoara, proaspat rasa
3 g sare
Instructiuni:
Se încinge o tigaita la foc mediu. Se prajesc arahidele, amestecand frecvent pana ce sunt rumenite. Se ia tigaita de pe foc si se lasa sa se raceasca 5 minute.
În aceeasi tigaita se prajesc uscat, fara ulei, cuisoarele, ienibaharul si scortisoara. Cand încep sa miroasa puternic, se ia tigaita de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.
Se piseaza mirodeniile prajite împreuna cu arahidele, pana ce arahidele sunt tocate marunt. Se amesteca apoi cu sare, fulgi de ardei, ghimbir si nucsoara. Se transfera amestecul într-un borcan care se închide ermetic.
Buna idee 🙂
Am citit putin despre bucataria africana pana acum dar curiozitatea este mare si voi continua sa ma documentez. Acesta este un amestec despre care nu am stiut. Multumesc pentru invatatura! 😛
Mi se pare foarte interesant, pe gustul meu si cu siguranta o sa il incerc. Nu pare deloc greu de facut…poate doar partea cu pisatul batonului de scortisoara…O scot eu la capat! 😛
@mariana: Foloseste o rasnita electrica de cafea. Merge de minune, inclusiv la scortisoara.
Imi place ca ai inceput sa ne introduci incet-incet si in gastronomia africana. Africa „neagra” este mai putin cunoscuta in Occident decat Africa „berbero-araba”. Acest tsire este o surpriza pentru mine, mai ales ca toate ingredientele sunt usor de gasit. Inca un articol bine ales! 🙂
@memphis: Ma bucur ca iti place articolul. Am inceput si eu sa descopar, cate putin din bucataria africana si sunt incantat de ceea ce descopar. 🙂