Pe scurt despre vinegretă (1)

Literatura de specialitate consideră vinegreta a fi unul dintre sosurile importante ale gastronomiei occidentale (alături de alte sosuri ca cel de roşii, Hollandaise, Allemande, Béchamel, Espagnole, velouté, maioneză).
Vinegreta este un sos rece şi trebuie întotdeauna preparată folosind un ulei de foarte bună calitate. Când are consistenţă subţire serveşte la asezonarea (dregerea) crudităţilor şi salatelor pe bază de orez, paste, fructe de mare; la consistenţă mai groasă, se potriveşte cu legume, peşte, carne de pasăre sau carne roşie. Fiind un sos pentru salate, vinegreta este adesea numită şi „dressing”.

Scurt istoric
Sosurile pentru asezonarea salatelor au o istorie îndelungată. Chinezii le folosesc de 5.000 de ani, babilonienii de 4.000 de ani, iar sosul Worcestershire derivă din sosuri ce erau deja populare pe timpul romanilor.
Se pare că primii care au folosit sosuri pe bază de ulei şi oţet au fost egiptenii (ei mai adăugau şi alte diferite condimente).
Vinegreta a fost înregistrată sub această denumire în istoria culinară în primii ani ai secolului al XVIII-lea. Termenul „vinegretă” derivă din cuvântul francez care denumeşte oţetul, „vinaigre”.
Sos vinegreta - sursa foto: http://www.dvo.com/
Reteta de bază
Pentru a nu avea probleme, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Uleiul şi oţetul folosite trebuie să fie complementare unul cu celălalt. Uleiul de măsline extra virgin se echilibrează bine cu aciditatea oţetului balsamic, uleiurile de nuci şi alune merg perfect cu oţeturile de fructe, iar uleiul aromat cu ardei iuţi, sau cu verdeţuri, cere un oţet de vin.

Ingrediente:
3 linguri de ulei
1 lingură de oţet de bună calitate
2 linguriţe de muştar
sare
piper

Instructiuni:
Se pun într-un castron oţet, muştar, sare şi piper. Se bat bine cu un tel în formă de pară.
Se adaugă încet uleiul, puţin câte puţin, bătând continuu până ce se obţine o emulsie. Se potriveşte asezonarea.

O altă variantă, foarte lesnicioasă, este să turnaţi ingredientele într-un borcan, dotat cu un capac ce se înşurubează. Se închide borcanul şi se scutură energic.

Citeste si articolul →   Creveti cu sos picant de rosii

(va urma)


9 comentarii pe “Pe scurt despre vinegretă (1)

  1. dan spune:

    reteta standard de vinegreta frantuzeasca, gasita si in cartea Juliei Child daca nu ma insel, consta din ulei si otet in proportie de 3:1, plus sare dupa gust. Se pare ca puristii vinegretei insista sa nu se puna in nici un caz zahar. Insa pot sa „raportez” ca, fiind obisnuit din copilarie cu vinegreta cu zahar facuta de tatal meu pentru ardei copti, mi-e foarte greu sa concep o vinegreta care nu are si o componenta dulce (zahar sau, si mai bine, miere), mai ales pentru ardeii copti… regulile sint facute ca sa fie incalcate, nu? insa nu inainte de a le cunoaste. Asa ca eu pun intotdeauna si o lingurita de zahar sau miere. Cite bordeie…

    • Radu Popovici spune:

      @dan: Si aici proportia intre ulei si componenta acra este de 3 la 1. Si eu prepar vinegreta cu zahar, mai ales cu zahar brun, care are un gust cu totul deosebit.

  2. Elena Toma spune:

    Si eu prefer sa folosesc lamaie, nu otet la acest sos. Si… pana la mixere si teluri micute, borcanul a fost de baza pentru prepararea acestui sos, dar si a dressingurilor uzuale la salate. Mai depinde si de sortimentul de mustar folosit ca sa aiba un fel de gust sau altul. Eu am preferat multa vreme mustarul de plafar, fara adaos de X substante pentru echilibrare si conservare, neutru la gust. Sunt insa, mai de curand, amatoare de unele feluri de mustar frantuzesc, dar si acolo sunt circumspecta si citesc cu mare atentie eticheta.
    Chiar, un subiect interesant ar fi mustarul…

  3. Jacktel spune:

    Hallo Radu ,

    ca de Obicei un Excurs de Exceptie . Compliment

    Si eu pregätesc Vinaigrette ca si tine . O bag in Borcan si scutur bine..

    Multe Salutäri Jacob

  4. andra spune:

    Radu, am vazut ca ai posta cateva retete de salate in care folosesti vinegreta, dar cu suc de lamaie in loc de otet. Este o chestie doar de preferinta a ta, sau exista un alt motiv?

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Este doar preferinta mea. Imi place mai mult gustul proaspat, de lamaie, decat otetul. De fapt, cel mai adesea folosesc limeta, este mult mai aromata si decat otetul, si decat lamaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.