Literatura de specialitate consideră vinegreta a fi unul dintre sosurile importante ale gastronomiei occidentale (alături de alte sosuri ca cel de roşii, Hollandaise, Allemande, Béchamel, Espagnole, velouté, maioneză).
Vinegreta este un sos rece şi trebuie întotdeauna preparată folosind un ulei de foarte bună calitate. Când are consistenţă subţire serveşte la asezonarea (dregerea) crudităţilor şi salatelor pe bază de orez, paste, fructe de mare; la consistenţă mai groasă, se potriveşte cu legume, peşte, carne de pasăre sau carne roşie. Fiind un sos pentru salate, vinegreta este adesea numită şi „dressing”.

Scurt istoric
Sosurile pentru asezonarea salatelor au o istorie îndelungată. Chinezii le folosesc de 5.000 de ani, babilonienii de 4.000 de ani, iar sosul Worcestershire derivă din sosuri ce erau deja populare pe timpul romanilor.
Se pare că primii care au folosit sosuri pe bază de ulei şi oţet au fost egiptenii (ei mai adăugau şi alte diferite condimente).
Vinegreta a fost înregistrată sub această denumire în istoria culinară în primii ani ai secolului al XVIII-lea. Termenul „vinegretă” derivă din cuvântul francez care denumeşte oţetul, „vinaigre”.
Sos vinegreta - sursa foto: http://www.dvo.com/
Reteta de bază
Pentru a nu avea probleme, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Uleiul şi oţetul folosite trebuie să fie complementare unul cu celălalt. Uleiul de măsline extra virgin se echilibrează bine cu aciditatea oţetului balsamic, uleiurile de nuci şi alune merg perfect cu oţeturile de fructe, iar uleiul aromat cu ardei iuţi, sau cu verdeţuri, cere un oţet de vin.

Ingrediente:
3 linguri de ulei
1 lingură de oţet de bună calitate
2 linguriţe de muştar
sare
piper

Instructiuni:
Se pun într-un castron oţet, muştar, sare şi piper. Se bat bine cu un tel în formă de pară.
Se adaugă încet uleiul, puţin câte puţin, bătând continuu până ce se obţine o emulsie. Se potriveşte asezonarea.

O altă variantă, foarte lesnicioasă, este să turnaţi ingredientele într-un borcan, dotat cu un capac ce se înşurubează. Se închide borcanul şi se scutură energic.

(va urma)