Pe urmele sarii – partea 4

Tipuri de sare

Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesa, bineînteles cu pretul corespunzator. Ce anume da unei sari acest statut? Raspunsul este simplu: metoda de procesare si provenienta. Fiecare tip de sare este potrivit unui scop anume: unele pentru conservarea alimentelor, altele pentru sosuri, unele pentru salate, altele pentru… dulciuri.

Sarea de masa: este cel mai comun tip de sare si se gaseste practic în bucataria oricui. Este extrasa din roci, fin macinata si cu un adaus de cativa aditivi.

Sarea grosiera: este o sare cu particule mult mai mari, forma cristalelor facand-o potrivita pentru a fi presarata pe covrigi sau pe porumbul fiert, caci muchiile cristalelor tind sa se „agate” de aliment si nu se topesc repede.
Sare grosiera+ sursa foto: cooklikeyourgrandmother.com

Sare cu iod: este o sare careia i s-a adaugat iod sub forma de saruri (ioduri). Iodul este un mineral necesar organismului pentru a preveni hipotiroidismul, iar în unele tari adausul de iod este obligatoriu si stipulat prin lege. În mod surprinzator, sarea cu iod contine si o cantitate mica de zahar (în lista de ingrediente componente este numit dextroza), fara de care sarea ar capata o culoare galbena, din cauza oxidarii iodului.
Sare cu iod - sursa foto: www.pbase.com

Sare kosher: este o sare cu granulatie mai mare, formata din cristale cu forme neregulate. Nu contine aditivi. „Kosher” este un cuvant care, folosit alaturi de alimente, certifica faptul ca acestea sunt preparate conform regulilor religiei iudaice. Una dintre aceste reguli cere ca, înainte de a se gati carnea, din aceasta sa se scurga cat mai mult sange posibil. Sarea kosher, cu textura ei, reuseste acest lucru în mod admirabil. Este sarea favorita nu doar a bucatarilor israelieni, ci si a celor profesionisti, care o prefera datorita texturii si gustului deosebit. Daca o folositi în locul sarii de masa, gustati cu atentie, caci este mai putin sarata. Dimensiunea si forma cristalelor sale o face sa nu „penetreze” alimentele cu aceeasi usurinta cu care o face sarea macinata mai fin. Se poate folosi în locul sarii grunjoase la prepararea muraturilor.
Sare kosher - sursa foto: morganmoore.typepad.com

Citeste si articolul →   Pe scurt despre prosciutto

Sare celtica

Sarea celtica este o sare scumpa. Se recolteaza printr-o metoda veche de peste 2.000 de ani, prin evaporare solara, din apa sarata a mlastinilor din Bretagne, provincie din vestul Frantei. Acea apa provine din Marea Celtica, ia sarea obtinuta din ea are un gust sarat-dulceag, foarte fin. Fleur de sel este un tip de sare celtica foarte scump („floare de sare”, în limba franceza), obtinut în mlastinile din Guerande, Noirmoutier si Camargue prin evaporare. Se spune ca sarea se poate obtine doar atunci cand vantul bate dinspre est. Ocazional, datorita prezentei de Dunaliella salina (microalge roz, care traiesc în mlastini), sarea poate avea o culoare slaba, roz. Se comercializeaza de obicei în borcanele închise ermetic, caci se umezeste foarte usor.
Sare celtica - sursa foto: www.gourmetgirlmagazine.com

Sare grunjoasa: are particule mai mari si o nuanta gri. Acest tip de sare nu este folosita pentru a fi adaugata în mancarea deja gatita la masa, ci în timpul procesului de preparare: de pilda la cartofii copti si la carnea preparata în cuptor. Este foarte decorativa cand este folosita ca pat pentru stridii. Cand cumparati sare grunjoasa asigurati-va ca este potrivita perntru gatit, caci exista si sare grunjoasa ca cea folosita de masinile care curata zapada, nepotrivita pentru gatit.
Sare grunjoasa - sursa foto: www.tags-search.com

Sare pentru muraturi: Este o sare fina, fara aditivi, folosita în general la murarea legumelor. Lipsa aditivilor face ca lichidul de murare sa ramana limpede, lucru ce nu se întampla atunci cand este înlocuita cu sare de masa.

Sare marina: este obtinuta prin distilarea apei de mare si poate fi fin sau grosier macinata. Este o versiune mai ieftina de sare celtica. Unii considera ca sarea marina este mai sanatoasa decat cea de mina, caci contine, în mod natural, mai multe minerale, dar diferenta este prea mica pentru a conta cu adevarat. Are, totusi, un gust mai puternic si mai interesant.
Sare marina - sursa foto: www.agoosa.com

Sarea aromata: este o sare cu adaus de verdeturi aromate si condimente. Cele mai cunoscute variante sunt cele cu aroma de usturoi si ceapa.

Citeste si articolul →   Pui Tandoori

Sare pentru popcorn: este o sare cu textura super fina, în general de culoare galbuie-portocalie si este folosita la prepararea de popcorn atat pentru gust cat si pentru culoare.

Sare colorata: este un produs relativ nou, care da gust si culoare, dar colorantii nu influentaeza gustul sau aroma preparatului. Exista o teorie care afirma ca adausulk de culoare poate contribui la reducerea consumului de sare, caci culoarea da o masura clara a cantitatilor adaugate în mancare.

Înlocuitori de sare
Dat fiind ca sodiul (sarea este clorura de sodiu) consumat în exces dauneaza sanatatii, au aparut diferite tipuri de înlocuitori de sare.

Cel mai comun tip de înlocuitor de sare este compus din produse care arata ca sarea. Multe dintre acestea sunt fabricate din clorura de potasiu ca ingredient principal. Desi gustul nu este exact ca cel al sarii, este îndeajuns de apropiat ca sa ofere o asezonare echilibrata. Acesti înlocuitori vin în dieta cu un adaus de potasiu, mineral vital în regularizarea presiunii sangvine.

Alta optiune este aceea de a utiliza un substitut de sare compus din diferite condimente si verdeturi aromate uscate. Desi aceste amestecuri nu imita sarea în niciun fel, dau preparatelor un gust deosebit, oferind alternative gustului sarat.

Ambele tipuri de înlocuitori de sare se pot folosi în mod diferit în retete. Sarea de potasiu este o optiune mai buna la prepararea painilor si a alimentelor pe baza de aluat. Amestecul de condimente este mai bun la prepararea carnii pe gratar, în cuptor si la tigaie, sau la prepararea tocanelor, supelor si sosurilor.

(sfarsit)

Din aceeasi serie de articole:
Pe urmele sarii – partea 1
Pe urmele sarii – partea 2
Pe urmele sarii – partea 3

5 comentarii pe “Pe urmele sarii – partea 4

  1. Corina spune:

    Foarte interesant tot articolul, insa la sarea de masa am o completare. Din productie romaneasca, exista doua tipuri de sare de masa, daca e sa impartim dupa procesul de fabricatie Sare de masa gema si sare de masa recristalizata. Sarea gema, in variante diferite de finete, se produce intr-adevar prin macinare.
    Sarea recristalizata, cea mai alba, se obtine din saramura supsua la presiune si temperatura inalta, deci prin uscare. Aceasta este de fapt sarea de plastic, cum ii zic eu.Fara aroma, fara proprietati benefice asupra organismului.
    Este insa cea mai cautata sare de pe piata, iar procesul de fabricatie din saramura a fost introdus tocmai datorita cererii mari pentru acest tip de sare, in detrimentul sarii geme extrafine, cu un grad mai scazut de alb.
    Interesant este ca, desi au existat mult timp curente care spuneau ca cea mai sanatoasa sare este cea de mare, acum exista un curent puternic care sustine ca cea mai buna sare, dpdv al aportului de minerale in organism, este sarea gema grunjoasa, deoarece este cea care e supusa cel mai putin proceselor de fabricatie, este asa cum vine din natura.

  2. memphis spune:

    Am avut ocazia sa gust fleur de sel, chiar de culoare usor rozalie, si este foarte buna, foarte gustoasa. Este sarata, dar gustul este fin, si complet, cu nuante usoare de dulce. Foarte interesanta, dar cam scumpa. Nu mai stiu exact cat a costat, dar stiu ca a fost mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.