Pe urmele sării – partea 4

Tipuri de sare
Unele tipuri de sare s-au ridicat la statutul de delicatesă, bineînţeles cu preţul corespunzător. Ce anume dă unei sări acest statut? Răspunsul este simplu: metoda de procesare şi provenienţa. Fiecare tip de sare este potrivit unui scop anume: unele pentru conservarea alimentelor, altele pentru sosuri, unele pentru salate, altele pentru… dulciuri.

Sarea de masă: este cel mai comun tip de sare şi se găseşte practic în bucătăria oricui. Este extrasă din roci, fin măcinată şi cu un adaus de câţiva aditivi.

Sarea grosieră: este o sare cu particule mult mai mari, forma cristalelor făcând-o potrivită pentru a fi presărată pe covrigi sau pe porumbul fiert, căci muchiile cristalelor tind să se „agaţe” de aliment şi nu se topesc repede.
Sare grosiera+ sursa foto: cooklikeyourgrandmother.com

Sare cu iod: este o sare căreia i s-a adăugat iod sub formă de săruri (ioduri). Iodul este un mineral necesar organismului pentru a preveni hipotiroidismul, iar în unele ţări adausul de iod este obligatoriu şi stipulat prin lege. În mod surprinzător, sarea cu iod conţine şi o cantitate mică de zahăr (în lista de ingrediente componente este numit dextroză), fără de care sarea ar căpăta o culoare galbenă, din cauza oxidării iodului.
Sare cu iod - sursa foto: www.pbase.com

Sare kosher: este o sare cu granulaţie mai mare, formată din cristale cu forme neregulate. Nu conţine aditivi. „Kosher” este un cuvânt care, folosit alături de alimente, certifică faptul că acestea sunt preparate conform regulilor religiei iudaice. Una dintre aceste reguli cere ca, înainte de a se găti carnea, din aceasta să se scurgă cât mai mult sânge posibil. Sarea kosher, cu textura ei, reuşeşte acest lucru în mod admirabil. Este sarea favorită nu doar a bucătarilor israelieni, ci şi a celor profesionişti, care o preferă datorită texturii şi gustului deosebit. Dacă o folosiţi în locul sării de masă, gustaţi cu atenţie, căci este mai puţin sărată. Dimensiunea şi forma cristalelor sale o face să nu „penetreze” alimentele cu aceeaşi uşurinţă cu care o face sarea măcinată mai fin. Se poate folosi în locul sării grunjoase la prepararea murăturilor.
Sare kosher - sursa foto: morganmoore.typepad.com

Citeste si articolul →   Salata de paste cu rosii, mozzarella si pere

Sare celtică: este o sare scumpă. Se recoltează printr-o metodă veche de peste 2.000 de ani, prin evaporare solară, din apa sărată a mlaştinilor din Bretagne, provincie din vestul Franţei. Acea apă provine din Marea Celtică, ia dsarea obţinută din ea are un gust sărat-dulceag, foarte fin. Fleur de sel este un tip de sare celtică foarte scump („floare de sare”, în limba franceză), obţinut în mlaştinile din Guerande, Noirmoutier şi Camargue prin evaporare. Se spune că sarea se poate obţine doar atunci când vântul bate dinspre est. Ocazional, datorită prezenţei de Dunaliella salina (microalge roz, care trăiesc în mlaştini), sarea poate avea o culoare slabă, roz. Se comercializează de obicei în borcănele închise ermetic, căci se umezeşte foarte uşor.
Sare celtica - sursa foto: www.gourmetgirlmagazine.com

Sare grunjoasă: are particule mai mari şi o nuanţă gri. Acest tip de sare nu este folosită pentru a fi adăugată în mâncarea deja gătită la masă, ci în timpul procesului de preparare: de pildă la cartofii copţi şi la carnea preparată în cuptor. Este foarte decorativă când este folosită ca pat pentru stridii. Când cumpăraţi sare grunjoasă asiguraţi-vă că este potrivită perntru gătit, căci există şi sare grunjoasă ca cea folosită de maşinile care curăţă zăpada, nepotrivită pentru gătit.
Sare grunjoasa - sursa foto: www.tags-search.com

Sare pentru murături: Este o sare fină, fără aditivi, folosită în general la murarea legumelor. Lipsa aditivilor face ca lichidul de murare să rămână limpede, lucru ce nu se întâmplă atunci când este înlocuită cu sare de masă.

Sare marină: este obţinută prin distilarea apei de mare şi poate fi fin sau grosier măcinată. Este o versiune mai ieftină de sare celtică. Unii consideră că sarea marină este mai sănătoasă decât cea de mină, căci conţine, în mod natural, mai multe minerale, dar diferenţa este prea mică pentru a conta cu adevărat. Are, totuşi, un gust mai puternic şi mai interesant.
Sare marina - sursa foto: www.agoosa.com

Sarea aromată: este o sare cu adaus de verdeţuri aromate şi condimente. Cele mai cunoscute variante sunt cele cu aromă de usturoi şi ceapă.

Citeste si articolul →   Aromele istoriei (5)

Sare pentru popcorn: este o sare cu textură super fină, în general de culoare gălbuie-portocalie şi este folosită la prepararea de popcorn atât pentru gust cât şi pentru culoare.

Sare colorată: este un produs relativ nou, care dă gust şi culoare, dar coloranţii nu influenţaeză gustul sau aroma preparatului. Există o teorie care afirmă că adausulk de culoare poate contribui la reducerea consumului de sare, căci culoarea dă o măsură clară a cantităţilor adăugate în mâncare.

Înlocuitori de sare
Dat fiind că sodiul (sarea este clorură de sodiu) consumat în exces dăunează sănătăţii, au apărut diferite tipuri de înlocuitori de sare.

Cel mai comun tip de înlocuitor de sare este compus din produse care arată ca sarea. Multe dintre acestea sunt fabricate din clorură de potasiu ca ingredient principal. Deşi gustul nu este exact ca cel al sării, este îndeajuns de apropiat ca să ofere o asezonare echilibrată. Aceşti înlocuitori vin în dietă cu un adaus de potasiu, mineral vital în regularizarea presiunii sangvine.

Altă opţiune este aceea de a utiliza un substitut de sare compus din diferite condimente şi verdeţuri aromate uscate. Deşi aceste amestecuri nu imită sarea în niciun fel, dau preparatelor un gust deosebit, oferind alternative gustului sărat.

Ambele tipuri de înlocuitori de sare se pot folosi în mod diferit în reţete. Sarea de potasiu este o opţiune mai bună la prepararea pâinilor şi a alimentelor pe bază de aluat. Amestecul de condimente este mai bun la prepararea cărnii pe grătar, în cuptor şi la tigaie, sau la prepararea tocanelor, supelor şi sosurilor.

(sfârşit)

Din aceeaşi serie de articole:
Pe urmele sării – partea 1
Pe urmele sării – partea 2
Pe urmele sării – partea 3


5 comentarii pe “Pe urmele sării – partea 4

 1. Corina spune:

  Foarte interesant tot articolul, insa la sarea de masa am o completare. Din productie romaneasca, exista doua tipuri de sare de masa, daca e sa impartim dupa procesul de fabricatie Sare de masa gema si sare de masa recristalizata. Sarea gema, in variante diferite de finete, se produce intr-adevar prin macinare.
  Sarea recristalizata, cea mai alba, se obtine din saramura supsua la presiune si temperatura inalta, deci prin uscare. Aceasta este de fapt sarea de plastic, cum ii zic eu.Fara aroma, fara proprietati benefice asupra organismului.
  Este insa cea mai cautata sare de pe piata, iar procesul de fabricatie din saramura a fost introdus tocmai datorita cererii mari pentru acest tip de sare, in detrimentul sarii geme extrafine, cu un grad mai scazut de alb.
  Interesant este ca, desi au existat mult timp curente care spuneau ca cea mai sanatoasa sare este cea de mare, acum exista un curent puternic care sustine ca cea mai buna sare, dpdv al aportului de minerale in organism, este sarea gema grunjoasa, deoarece este cea care e supusa cel mai putin proceselor de fabricatie, este asa cum vine din natura.

 2. memphis spune:

  Am avut ocazia sa gust fleur de sel, chiar de culoare usor rozalie, si este foarte buna, foarte gustoasa. Este sarata, dar gustul este fin, si complet, cu nuante usoare de dulce. Foarte interesanta, dar cam scumpa. Nu mai stiu exact cat a costat, dar stiu ca a fost mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.