Aceasta reteta are si varianta video.

Este un fel de mancare gatit de vanzatorii stradali din Filipine, in special in Manilla. Reteta este simpla si rapida, iar rezultatul este deosebit de gustos. Se poate folosi orice fel de carne de pui, cu sau fara piele, dezosata sau nu, la alegerea dvs.

 
Bucatarie: filipineza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 6 ore
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente
500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat in jumatate
3 cepe date prin razatoare
1 ceapa mica, taiata rondele subtiri
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
2 ardei iuti uscati, pisati cat mai fin
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
6 catei de usturoi, dati prin razatoare
500 ml bere blonda
2 linguri de sos de soia
1 lingura de zahar brun
2 limete, sucul si coaja rasa de la
ulei pentru prajit (de alune, porumb, sau floarea-soarelui)
sare
piper negru, macinat
orez fiert, pentru servit
 

Instructiuni:
Se pun pieptii de pui intr-un castron mare. Se adauga ceapa, ardei iuti uscati, ghimbir, usturoi, sare si piper dupa gust si se amesteca bine cu mainile.

In alt castron se combina sosul de soia cu zahar si suc de limeta. Se amesteca bine, pana ce zaharul se dizolva. Se toarna aceasta marinada peste bucatile de carne.
Se adauga bere, o cantitate suficienta ca bucatile de carne sa fie acoperite cu lichid. Se amesteca bine mixtura, se acopera castronul si se lasa puiul la marinat minim 6 ore, in frigider. Coaja rasa de limeta se pastreaza intr-un castronel, acoperita cu film alimentar, in frigider. 

Se adauga ulei intr-un wok, sau tigaie mare, astfel ca sa formeze un strat inalt de 4-5 cm. Se incinge bine uleiul si se prajesc bucatile de carne, in transe, pana ce se fac crocante si rumenite. Se scot din wok si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.

Se scurge uleiul din wok (se mai lasa foarte putin, circa 1 lingura). Se adauga marinada si se da in clocot, amestecand frecvent si racaind bine wok-ul, ca sa se dezlipeasca reziduurile solide. Se micsoreaza flacara si se fierbe 5-6 minute, pana ce lichidul se reduce la jumatate. Se strecoara sosul si se arunca solidele ramase in sita.

Se serveste carnea alaturi de orez fiert, stropita din belsug cu sos de bere si presarate cu coaja de limeta rasa, ardei iute tocat si rondele de ceapa.