Va propun o varianta interesanta a unui desert clasic. Este simplu de preparat, iar aroma este imbatabila. Folositi un vin rosu dulce, de buna calitate, cu aroma si gust echilibrate. Puteti incerca si cu un vin sec, dar mariti cantitatea de zahar cu inca 1-2 lingurite.
Pere posate cu susan

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 3 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
3 pere decojite, scobite la baza
750 ml vin rosu si dulce
1 portocala, coaja rasa si sucul
cateva fasii de coaja de portocala
1 rulou de scortisoara
4 linguri de coniac
8 linguri de zahar brun
4 stelute de anason
4 pastai de cardamom
3 cm bucata de ghimbir, feliata
2-3 linguri de seminte de susan
1 lingurita de ulei de susan
200 g branza mascarpone
3 linguri de zahar pudra
1 lingurita de ghimbir ras
frunze proaspete de menta, pentru servit
fasii subtiri de coaja de portocala, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-o cratita medie vinul cu coniac, jumatate din zahar, jumatate din sucul de portocala, anason stelat, scortisoara, cardamom, fasii de coaja de portocala si ghimbir. Se da in clocot molcom, apoi se face stinge focul si se acopera vasul. Se lasa la infuzat 15 minute.

Intre timp se bate branza mascarpone cu zahar pudra, ghimbir ras si coaja rasa de portocala. Se pune in frigider, pana se serveste.

Se aprinde flacara sub cratita cu mixtura de vin. Se aduce lichidul la 80-85 °C si se adauga perele. Se poseaza 20 de minute, sau pana ce sunt fragede, rotindu-le in vas ca sa se coloreze uniform. Se lasa sa se raceasca in vas pana ce pot fi manuite.

Intre timp se prepara un sirop folosind o cana din mixtura de vin. La aceasta se adauga sucul de portocala si restul de zahar. Se reduce la foc mic-mediu pana se reduce la jumatate si capata o consistenta siropoasa. Se lasa sa se raceasca putin si se adauga uleiul de susan. Se amesteca bine.

Se presara perele cu seminte de susan si se servesc alaturi de sos si de crema de mascarpone aromatizata cu ghimbir si portocala. Se orneaza cu fasiute subtiri de coaja de portocala si cu frunze de menta.

Sfaturi:
Daca se doreste o culoare mai inchisa pentru pere si pentru o aroma mai puternica, se lasa in vin, sa se raceasca total, timp de cateva ore.

Nota:
Alimentele delicate (piept de pui, peste, oua, fructe) se gatesc prin posare, imersate intr-un lichid cu temperatura de cca. 80-90 °C, pentru a evita clocotul ce ar putea, prin agitare, sa strice texturile delicate.