Va propun o varianta interesanta a unui desert clasic. Este simplu de preparat, iar aroma este imbatabila. Folositi un vin rosu dulce, de buna calitate, cu aroma si gust echilibrate. Puteti incerca si cu un vin sec, dar mariti cantitatea de zahar cu inca 1-2 lingurite.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 3 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
3 pere decojite, scobite la baza
750 ml vin rosu si dulce
1 portocala, coaja rasa si sucul
cateva fasii de coaja de portocala
1 rulou de scortisoara
4 linguri de coniac
8 linguri de zahar brun
4 stelute de anason
4 pastai de cardamom
3 cm bucata de ghimbir, feliata
2-3 linguri de seminte de susan
1 lingurita de ulei de susan
200 g branza mascarpone
3 linguri de zahar pudra
1 lingurita de ghimbir ras
frunze proaspete de menta, pentru servit
fasii subtiri de coaja de portocala, pentru ornat
Instructiuni:
Se combina intr-o cratita medie vinul cu coniac, jumatate din zahar, jumatate din sucul de portocala, anason stelat, scortisoara, cardamom, fasii de coaja de portocala si ghimbir. Se da in clocot molcom, apoi se face stinge focul si se acopera vasul. Se lasa la infuzat 15 minute.
Intre timp se bate branza mascarpone cu zahar pudra, ghimbir ras si coaja rasa de portocala. Se pune in frigider, pana se serveste.
Se aprinde flacara sub cratita cu mixtura de vin. Se aduce lichidul la 80-85 °C si se adauga perele. Se poseaza 20 de minute, sau pana ce sunt fragede, rotindu-le in vas ca sa se coloreze uniform. Se lasa sa se raceasca in vas pana ce pot fi manuite.
Intre timp se prepara un sirop folosind o cana din mixtura de vin. La aceasta se adauga sucul de portocala si restul de zahar. Se reduce la foc mic-mediu pana se reduce la jumatate si capata o consistenta siropoasa. Se lasa sa se raceasca putin si se adauga uleiul de susan. Se amesteca bine.
Se presara perele cu seminte de susan si se servesc alaturi de sos si de crema de mascarpone aromatizata cu ghimbir si portocala. Se orneaza cu fasiute subtiri de coaja de portocala si cu frunze de menta.
Sfaturi:
Daca se doreste o culoare mai inchisa pentru pere si pentru o aroma mai puternica, se lasa in vin, sa se raceasca total, timp de cateva ore.
Nota:
Alimentele delicate (piept de pui, peste, oua, fructe) se gatesc prin posare, imersate intr-un lichid cu temperatura de cca. 80-90 °C, pentru a evita clocotul ce ar putea, prin agitare, sa strice texturile delicate.
Ducky, rosu fu’… imi pare rau ca nu pot atasa fotografia.
a iesit minunat !
multumesc domnul Radu pentru reteta!
Lacrima lui Ovidiu rosu?? Ori nu e rosu, ori nu e lacrima, ori nu e a lui Ovidiu… ca ala plingea cu lacrimi albe.
buna ziua,
domnu’ Radu de vreo doua zile de cand am citit reteta mi-a ramas pe retina 🙂
insa am o intrebare: intrucat tot “ma lovesc’ de vreo juma’ de an de o sticla de Lacrima lui Ovidiu rosu prin bucatarie, n-as putea posa perele in el fara sa mai folosesc coniac?
multuemsc anticipat !
@pogany: Buna dimineata. Puteti folosi orice vin dulce si macar de calitate medie ca mediu de posare, dar nu puteti inlocui cu el coniacul. Daca aveti ceva contra coniacului, il puteti omite, dar are rostul lui in reteta: da gust si aroma.
Imi place mult reteta. Echilibrata ca arome si gust si arata foarte bine. O varianta foarte faina de pere posate in vin. 🙂
@memphis: Bine ai revenit cu comentarii! Ma bucur ca iti place. 🙂
Finutz desertul, tentant:)
@Ramona: Clasic, dar gustos si aromat.
Arata exceptional, splendid. Singura problema e cu linguritele de mascarpone, cam…multe! Cred ca miroase teribil de bine, iar susanul ii da putina textura.
@Corina: Ti-e teama de calorii? 🙂