In aceasta vara am vorbit despre metodele de a pastra si conserva ierburile aromate, ca si despre cateva condimente care le folosesc: gremolata, unt-gremolata si persillade. Reteta de fata este o varianta de persillade, una dintre cele mai interesante in opinia mea. Are o aroma particulara, dar ramane foarte versatila. De folosit alaturi de carne de porc, vita, miel, vanat sau chiar peste si fructe de mare, dar si alaturi de legume, orez sau paste.
Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 3 linguri
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
3 linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt
1 lingura de flori de levantica uscate
1-2 catei de usturoi, tocati marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
1 lingura de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua patrunjelul cu usturoi, sare, piper si levantica pana ce se obtine o pasta omogena. Se transfera mixtura intr-un castronel, se adauga coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie si uleiul si se amesteca bine.
Se pastreaza mixtura intr-un recipient inchis ermetic, in frigider, unde rezista bine cateva zila.
Am mai preparat ceva similar(doar o lingura de patrunjel si fara levantica). La momentul respectiv am crezut ca fac vinegreta. Acum nu mai sunt sigur… 🙂
As dori sa incerc si cu levantica. Pe unde se gaseste?
@Cami: Pai, ce ai facut tu chiar este un fel de vinegreta.
Levantica am vazut la magazinele specializate pe mirodenii si ierburi uscate.
buna asta, ca macar pastreaza moliile distanta 😛
nici levantica n-am ingurgitat vreodata, mi se pare prea aromata.. astea autohtone sunt bune, sau musai flori de levantica “de provence”?
@nea’Mielu: Bune si autohtonele.