Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care il compun sunt ceapa, tulpini de telina, rosii, capere si masline verzi. Traditional sicilienii folosesc pentru acest preparat fie pesti intregi fie, mai adesea, bucati mari de peste spada sau cod.
Pesce alla ghiotta

Aceasta reteta a fost gatita la GUXT in cadrul evenimentului cultural-culinare cu tema “O seara in Sicilia”.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
4 lupi de mare, circa 400 g fiecare, curatati de solzi si maruntaie
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata marunt
2 tulpini de telina, curatate si tocate marunt
4 catei de usturoi, feliati subtire
8 rosii proaspete, coapte si gustoase, curatate de coaja si tocate grosier
100 g masline verzi, intepate cu dintii unei furculite
4 linguri de capere marinate in saramura, bine spalate de sare si scurse
4 fileuri de ansoa, tocate grosier
2 frunze de dafin
fulgi de ardei iute, dupa gust
zahar, dupa gust
2 linguri de patrunjel, tocat
1 lingura de suc de lamaie
cartofi natur, pentru servit

Instructiuni:
Se asezoneaza pestele, pe interior si pe exterior, cu sare si piper. Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia MEDIU).

Se incinge uleiul, intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si telina. Se sareaza si se gatesc la foc mic circa 5 minute, pana ce ceapa se face translucida. Se adauga usturoiul si se gateste la foc mic circa 2-3 minute, amestecand continuu, pana ce se inmoaie.

Se adauga rosii, masline, capere, foi de dafin, ansoa si fulgi de ardei iute. Se gatesc ingredientele amestecand frecvent timp de circa 5 minute, pana ce rosiile se inmoaie si elibereaza lichid.

Se rastoarna sosul intr-o tava de cuptor. Se asaza pestii in sos. Se transfera tava in cuptor si se gatesc pestii circa 20 de minute, sau pana ce sunt frageze.

Se scoate tava din cuptor. Se adauga patrunjel si suc de lamaie si se amesteca. Se gusta sosul si se asezoneaza, daca este nevoie, cu sare (atentie, deja maslinele si caperele sunt destul de sarate), piper, zahar. Se servesc pestii alaturi de cartofi natur, stropiti din belsug cu sos ghiotta.

Nota:
Fata de versiunea originala mi-am permis cateva abateri. Am adaugat la sos doua foi proaspete de dafin si cateva fileuri de ansoa; aceste doua ingrediente dau o aroma mai interesanta si “adancesc” gustul, facandu-l mai complex si mai interesant.

Telina trebuie sa fie din cea asa-numita “de petiol”, care se comercializeaza la noi sub denumirea “apio”, provenita din limba spaniola, unde inseamna “telina”.

Folositi, daca gasiti, fileuri de peste spada; va veti apropia foarte tare astfel de variantele traditionale siciliene. Mai puteti folosi cod sau dorade intregi.

Dupa cum se poate vedea, sosul “ghiotta” este un sos de rosii gatit in stil sudic-italian. Versiunea “alla puttanesca”, originara probabil din Napoli, este foarte asemanatoare.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pesce alla ghiotta
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: