Reteta este originara din insula Corfu, in trecut o statie importanta in comertul cu mirodenii desfasurat de Venetia cu Egiptul si Levantul. Desi retetele grecesti nu sunt caracterizate de folosirea mirodeniilor, aceasta este o exceptie extrem de fericita.
Bucatarie: greceasca
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
2 pesti (dorade de pilda, circa 300 g fiecare), curatati de solzi si maruntaie
1-2 linguri de ulei de masline
2 linguri de suc de lamaie
1 lingura de seminte de schinduf
1 lingurita de seminte de fenicul
2 linguri de unt
cateva cubulete de unt
2 linguri de menta proaspata, tocata
2 catei de usturoi, pisati
1 ceapa rosie, feliata
2 bulbi de fenicul cu frunze, feliat subtire, frunzele tocate
2 cartofi
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se prajesc intr-o tigaita, la foc mic, semintele de schinduf si cele de fenicul, pana ce incep sa miroasa puternic. Se lasa sa se raceasca 1 minut, apoi se piseaza fin intr-o piua.
Se topesc 2 linguri de unt intr-o tigaie, la foc mic, si se adauga ceapa. Se sareaza si se gateste 3 minute, pana ce incepe sa se inmoaie. Se adauga usturoiul, mixtura de mirodenii pisate si feniculul si se asezoneaza cu putina sare si piper. Se adauga 2-3 linguri de apa, se acopera tigaia si se inabusa feniculul 10-12 minute, sau pana cand incepe sa se inmoaie.
Se asaza pestii intr-un platou, iar o parte din mixtura de fenicul si ceapa se introduce in cavitatile lor. Se stropesc pestii cu ulei de masline si suc de lamaie, se sareaza si se pipereaza. Se pune in jurul pestilor restul de mixtura de fenicul si ceapa. Se acopera pestii cu folie de aluminiu si se coc 10 minute, apoi se inlatura folia si se continua alte 10 minute.
Intre timp se fierb cartofii in apa cu sare, in coaja. Se curata apoi si se taie cubulete. Se pun cubuletele de unt peste cartofi, se presara cu menta si frunze de fenicul tocate, se sareaza, se pipereaza si se amesteca.
Se servesc pestii alaturi de garnitura de cartofi.
Nota:
Schinduf (a nu se confunda cu schinduc) este o mirodenie cu o aroma puternica si caracteristica. Este, de fapt, aroma predominanta din bine cunoscutul amestec curry. Se gaseste de cumparat in magazinele de mirodenii sau in cele de delicatese. In Bucuresti poate fi achizitionat de la Bacania Veche, Magazinul de Condimente, Ki-Lite, Dragonul Rosu etc.
O reteta usoara si deloc fada; binevenita intre sau dupa aceste sarbatori pline cu carne de porc….
Multumesc pentru toate retetele si informatiile interesante.
Iti doresc sanatate si sa te bucuri de cei dragi. Tie si tuturor cititorilor ” La Multi Ani ! ”
Scuze pentru intarziere; probleme cu calculatorul.
@Mirela: Multumesc mult pentru comentariu si urari. La multi ani!