Chinezii sunt renumiti pentru faptul ca, in general, 90% din timpul alocat retetelor lor este folosit la tocarea, felierea si taierea ingredientelor. Reteta de fata face exceptie, caci foloseste un peste intreg; modul ei traditional de preparare cere un peste de apa dulce, dar il puteti inlcoui si cu pesti de mare (ca doradele, de exemplu), daca doriti.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 pesti de apa dulce (caras) marisori, circa 1,5 kg in total
3 linguri de sos de soia
2 linguri de ulei de arahide
1 lingurita de zahar, sau de miere
8 feliute de ghimbir proaspat
3-4 feliute de ghimbir, taiate julienne
1 lingura de suc de lamaie
1 ceapa mica, taiata in jumatate pe lungime, apoi feliata si taiata julienne
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat julienne
2 catei de usturoi, taiati julienne
piper alb, macinat
1 1/2 – 2 lingurite de amestec “5 arome”
2 lingurite de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan
2 cepe verzi, taiate bucatele si apoi julienne
1 mana de frunze proaspete de coriandru (sau patruinjel), tocate
frunze proaspete de coriandru (sau patruinjel), pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina sosul de soia cu jumatate din uleiul de arahide, cu ulei brun de susan, miere, suc de lamaie si amestec 5 arome.
Se spala pestii, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se captuseste cu folie de aluminiu un platou indeajuns de mare ca pestele sa incapa lejer (sau doua platouri, cate unul pentru fiecare caras). Se practica 5-6 despicaturi pe fiecare parte a pestilor.
Se ung pestii cu sosul obtinut mai sus, atat pe exterior cat si in interior, insistandu-se in zona taieturilor. Se introduc in cavitatile pestilor feliile de ghimbir. Se acopera si se lasa la marinat minim 30 de minute.
Se incinge grill-ul cuptorului si se frig pestii cate 7-8 minute pe fiecare parte, sau pana cand sunt facuti si usor rumeniti. Se ung din cand in cand cu mixtura de sos de soia.
Intre timp se incinge restul de ulei intr-un wok. Se adauga ceapa, ardeiul iute, ghimbirul si usturoiul si se gatesc rapid, la foc iute, timp de 1 minut. Se adauga ceapa verde si coriandrul si se continua alte cateva secunde.
Se prajesc semintele de susan intr-o tigaita, la foc mic-mediu, fara ulei, pana ce se rumenesc. Se servesc pestii fierbinti, asezonati cu piper alb. Peste ei se pune mixtura de ceapa verde, se presara seminte de susan prajite si se orneaza cu frunze de coriandru. Alaturi, ca de obicei, orez fiert.
tipic , clasic chinezesc , toti “suspectii” obisnuiti , de baza , sunt prezenti . e aproape exact la ce se gandeste lumea cand se refera la peste gatit chinezeste .
ce anume din modul de preparare cere un peste de apa dulce ? ce ar fi diferit pentru un peste de apa sarata ?
de ce se adauga coriandrul pentru ornat cateva secunde in wok ?
@cristi-j: Peste de apa dulce, fiindca asa specifica reteta; probabil provine dintr-o zona de interior, nu de coasta. Pestele de mare nu aduce nimic in plus, in principiu; de altfel, am specificat si in reteta ca se poate folosi si peste de mare. Desigur, nu orice fel de peste.
Coriandrul tocat se pune in wok, nu cel de ornat. Este drept ca la ora cand citeai tu reteta, acel rand din lista de ingrediente lipsea. 🙂