Peste cu ghimbir si lamaie
Este o reteta simpla si foarte rapida, iar pestele va avea o aroma citrica, putin picanta si cu un accent de susan prajit. Reteta este putin netipica pentru bucataria chinezeasca, fiindca foloseste pesti intregi, si nu bucatele, asa cum se intampla in marea majoritate a retetelor.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 3 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
3 pageli rosii (sparizi) intregi, sau alti pesti cu carne alba, circa 900 g in total, curatati de solzi si maruntaie
1 ceapa mica, tocata marunt
3 catei de usturoi, pisati
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1 lamaie, sucul de la
3 linguri de otet de orez
100 ml ulei de arahide
100 ml vin de orez (sau Sherry, sau vin alb demi-sec)
3 lingurite de ulei brun de susan
2 linguri de sos de soia light
sare
piper alb, macinat
2 linguri de verdeturi aromate (coriandru, patrunjel), tocate
seminte de susan prajite, pentru ornat
orez alb, cu bob lung, fiert sau gatit in aburi, ca garnitura

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului. Se amesteca intr-un castron ceapa, usturoiul, ghimbirul, sucul de lamaie, otetul, uleiul de arahide, vinul, verdeata tocata, sosul de soia, sarea si piperul. Se ung pestii cu aceasta mixtura.

Se asaza pagelii pe o tava de copt, sau platou ceramic termorezistent, sub grill, la mijlocul inaltimii cuptorului. Se gatesc 5-6 minute pe fiecare parte, umezindu-i din cand in cand cu mixtura de condimente.

Intre timp, se prajesc 30 de secunde semintele de susan intr-o tigaita, fara ulei, la foc mic.

Se pune intr-un wok mixtura de condimente ramasa, se da in clocot si se fierbe la foc iute pana cand se reduce la jumatate, circa 5-10 minute. Se ia de pe foc, se adauga uleiul de susan si se amesteca bine.

Se imparte sosul in 3 farfurii individuale, apoi se asaza cate un peste in mijlocul fiecarei farfurii. Se presara cu seminte de susan si se orneaza cu verdeata.
Se serveste cu orez alb, cu bob lung, fiert sau gatit in aburi.