Va propun o reteta interesanta prin combinatia de ingrediente si destul de bine echilibrata nutritional. Este foarte gustoasa – picant-acrisoara, cu aroma de cimbru – si conceputa in spiritul eclectic al bucatariei actuale britanico-americane.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 fileuri de peste cu carne alba, circa 800 g in total
1 lingura de suc de limeta
1 ou, batut
1 galbenus de ou
200 ml ulei de masline
ulei pentru prajit
2 lingurite de mustar
2 lingurite de sos Tabasco
1 lingura de otet alb, de buna calitate
4 lingurite de frunze de cimbru proaspere
2 linguri de seminte de rodie
1/2 cana cu faina
1/2 cana cu malai
100 g frunze de proaspete de rucola
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se spala fileurile de peste si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza, apoi se taie transversal, in fasii late de 3 cm.
Se pune faina pe o farfurie mare, iar malaiul pe alta. Se amesteca malaiul cu 2 lingurite de piper negru, proaspat macinat, si cu jumatate din cimbru. Se tavalesc bucatile de peste prin faina, se trec apoi prin oul batut, iar in final prin mixtura de pesmet, cimbru si piper. Se pun deoparte.
Se amesteca bine galbenusul de ou cu mustar si suc de lamaie. Se adauga apoi ulei de masline, cateva picaturi o data, amestecand energic cu o lingura de lemn. Cand maioneza incepe sa se lege, se adauga uleiul in flux subtire, amestecand continuu. Se pun deoparte 2-3 linguri de ulei.
Se amesteca maioneza cu otet, sos Tabasco, sare, piper, restul de cimbru si 3/4 din semintele de rodie. Se pune deoparte, in frigider, pana ce ii vine randul sa fie servita.
Intre timp se incinge intr-o tigaie uleiul pentru prajit, intr-un strat de 4-5 cm. Se adauga bucatile de peste si se prajesc cateva minute, pana ce sunt facute si rumenite uniform pe ambele fete. Se face acest lucru in doua transe, daca este nevoie. Se scot bucatile de peste si se scurg pe prosoape de hartie.
Se amesteca rapid rucola cu cele 2-3 linguri de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza, dupa gust. Se servesc bucatile de peste presarate cu semintele ramase, de rodie alaturi de salata de rucola si de dipul din maioneza picanta.
Ce minunatie de reteta!
@maria: Poate o incerci? 🙂
Simpla, colorata si gustoasa, adica o reteta extrem de binevenita. N-am incercat niciodata o maioneza cu atatea arome. Foarte interesant. 🙂
@simina: Pai ar cam fi timpul sa incerci si maioneza asta. Este foarte usoara, acrisor-picanta, potrivita sa insoteasca multe preparate din carne si legume. 🙂
Simpatica reteta si usor de gatit. 🙂
Stimate domnule Radu, va transmit felicitarile noastre pentru aceasta reteta. Sotia mea a fost extrem de incantata de ea. Am gatit-o ieri seara si a fost un succes desavarsit.
@Adrian Stefan: Imi pare bine ca v-a placut. Multumesc pentru cuvintele frumoase.
Interesanta combinatie. Imi place mai ales maioneza, foarte deosebita. Cum ai reusit sa nu patezi maioneza de la sucul de rodie care ramane pe seminte?
@andra: Buna intrebare. Raspunsul este simplu: dupa ce am scos semintele din fruct, le-am spalat scuirt sub jet de apa rece, intr-o sita, apoi le-am lasat 5 minute sa se scurga bine. Le-as fi putut si sterge prin tamponare cu prosoape de hartie, dar nu a fost nevoie.