Fileurile delicate de peste sunt posate intr-un lichid aromat si servit cu orez si un sos picant, care imbina aromele proaspete cu cele picante si “nucoase”. Semintele de susan rumenite si crocante dau un plus de textura preparatului.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute + infuzare
Ingrediente:
1 file de pangasius, circa 300 g in total
600 ml apa
sare
1 steluta de anason
3-4 feliute de ghimbir
3-4 felii de limeta
2 catei de usturoi, putin zdrobiti
1 lingura de ulei de arahide
2 cm bucata de ghimbir, taiata firisoare subtiri
1/2 ardei iute rosu, taiat firisoare subtiri
2 catei de usturoi, taiati firisoare subtiri
1 ceapa verde, taiata bucatele pe diagonala
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
3 linguri de sos de soia
1 lingura de vin de orez
1 lingura de suc de limeta
1 lingurita de ulei de susan
1 lingura de seminte de susan
1 lingura de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se sareaza apa si se da in clocot intr-o oala. Se adauga anason, ghimbir, limeta si usturoi si se lasa sa fiarba molcom 1-2 minute. Se stinge flacara, se acopera oala si se lasa apa la infuzat timp de 30 de minute.
Se poseaza pestele 7-8 minute in lichidul infuzat, sau pana ce este facut.
Se prajesc uscat 30 de secunde semintele de susan.
Intre timp se incinge uleiul de arahide intr-o tigaie. Se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute si se soteaza 2 minute. Se adauga sos de soia, suc de limeta, zahar si vin de orez si se gateste, amestecand, pana ce se dizolva zaharul. Se adauga ulei de susan, ceapa verde si patrunjel si se amesteca scurt. Se ia de pe foc.
Se serveste pestele alaturi de orez, ambele stropite cu sosul picant si presarate cu seminte de susan. Se orneaza cu frunze de coriandru.
Sfaturi:
Posarea este o operatie prin care se gatesc ingredientele delicate, pe care un clocot puternic al apei le-ar rupe. Aceasta operatiune are loc la 75-85 °C, adica sub temperatura de fierbere a apei. Lichidul trebuie sa fie fierbinte, dar fara sa clocoteasca; se vor vedea doar cateva bule de aer care se ridica la suprafata sa.
Eu nu am gasit (din nou) coriandru proaspat, asa ca l-am inlocuit cu patrunjel. Este o inlocuire fortata, caci cele doua ierburi nu sunt echivalente, dar merge ca solutie de avarie.
Ulei brun de susan (atentie, vorbim despre un condiment, nu despre un ulei pentru gatit), sos de soia, ghimbir, seminte de susan si zahar brun se gasesc in aproape toate supermarketurile.
Zahar de trestie se gaseste mai greu, in magazinele specializate pe produse exotice.
Vinul de orez se gaseste greu, doar in magazinele alimentare din Dragonul Rosu, poate fi inlocuit cu unvin alb, demi-sec si parfumat.
Nota:
Nu dau doi bani pe teoria presupusului pericol survenit in urma consumului de pangasius. Parerea mea este ca avem de-a face cu minciuni si exagerari, de fapt o manipulare a opiniei publice, destinata a sabota vanzarea unui peste gustos si ieftin, dar provenit dintr-o tara asiatica (adica non-UE), care nu are resurse sa se lupte cu masina propagandistica a tarilor occidentale, in favoarea pestilor, la fel de gustosi, dar mult mai scumpi proveniti din UE.
Daca pangasius-ul ar fi fost toxic, de la bun inceput nu ar fi primit aviz de intrare in UE; cu toata presupusa sa toxicitate, este de ani buni pe piata si nimeni inca nu a patit nimic mancandu-l. Eu il folosesc de cateva ori pe an si nu am decat cuvinte de lauda: este gustos, are o textura foarte placuta, si ofera un excelent raport pret-calitate.
Totusi, daca ideea de a manca pangasius va deranjeaza, sunteti liberi sa-l inlocuiti cu alt peste cu carne alba. Puteti folosi fileuri de pastrav, dorada, cambula, cod, merlucius etc. sau medalioane de crap, somon si altele. Nu uitati sa mariti timpul de gatit daca bucatile dvs. sunt mai groase de 2 cm sau daca au si os.
@clo: Cu placere. Ma bucur ca v-am fost de folos.
Va multumesc foarte mult Dl. Popovici pentru raspuns. Am facut reteta chiar in seara in care v-am scris. Reteta dvs. a iesit excelent, aplicand intocmai instructiunile dvs. De atunci m-am “jucat” folosind aceeasi metoda: file de rechin si mahi-mahi, scuze nu stiu traducerea in Romana.
Sunteti o adevarata encicolepdie si sursa de inspiratie. Inca o data multumiri.
Clo
Buna Seara Dl. Popovici,
Felicitari pentru acesta pagina, precum si pentru informatiile utile pe care le impartasiti!
Neaparat doresc sa incerc reteta dumneavoastra de “peste cu orez si sos picant”, in special pentru ca am locuit in Asia pentru o perioada.
Din nefericire, im momentul de fata, nu am toate ingredientele din reteta.
Insa am niste cod pe care as dori sa-l gatesc folosind metoda “posarii”. Daca aveti timp, va rog sa ma sfatuiti, cat timp ar trebui sa las codul in apa infuzata? Pot folosi 2 parti apa si una vin alb pentru infuzie?
Codul pe care il am nu are mai mult de 2 cm in grosime, si e filetat.
Va multuesc,
Claudia
@clo: Puteti folosi amestecul de apa cu vin alb. In ce priveste timpul de posare, cred ca 10 minute sunt de ajuns. Puteti verifica foarte usor, practicand o incizie in partea cea mai groasa a fileului: trebuie sa fie opac in interior.
Imi place mult mai ales ca e si picant!
Stiu despre ce vorbesti dar nu despre aia era vorba, eu imi amintesc de ceva mult mai asemanator cu reteta de azi si care folosea partea cu uleiul sfaraind. Oricum, mi s-a facut pofta de un curry de peste … hahaha
@cristi-j: Eu chiar gatesc in clipa asta ceva cu peste si pasta de curry. Sta la aburit inca 5 minute. 🙂
Cum faci ca posarea sa nu devina mijotare ?
Cred ca din instructiuni se poate intelege ca pestele se pune in lichidul care a stat 30 de minute la infuzat (si care s-a racit intre timp) fara sa se puna din nou pe foc.
Eu stiam o reteta (o familie de retete), cred ca din Sichuan, unde uleiul fierbinte si picant (echivalentul sosului din aceasta reteta) e turnat peste peste cand e servit si sfaraie si sare si miroase si … mi s-a facut pofta … hahaha
@cristi-j: Cand aspunc alichidul s-a infuzat, apoi se poseaza in el ceva, as zice ca este de la sine inteles ca se pune din nou pe foc.
Cum fac ca posarea sa nu devina mijotare? Supraveghez flacara. Daca si la nivelul cel mai de jos al flacarii lichidul pare sa dea in mijotare, inca nu ar fi vreun pericol. pericol este cand da in clocot. Ca masura de precautie pastrezi langa tine o cana cu apa rece si torni din ea in vas, ca sa coboare temperatura cu cateva grade.
Am facut si eu varianta de reteta despre care pomenesti, este o reteta filmata care foloseste un peste intreg. Este insa cu totul altceva. Functie de dispozitia de moment, prefer una sau alta dintre variante. 🙂
Radu stiu ca ai mai descris cateva metode de gatit. Poate ar fi bine sa vorbesti un pic mai in detaliu si despre posare? Nu cred ca au auzit prea multi despre ea, eu de pilda acum aud de asa ceva. Citeva amanunte in plus nu ar strica.
Multumesc pentru reteta, este usoara, sanatoasa si sunt convinsa ca este si gustoasa.
@simina: Am scris deja despre posare. Articolul este mai vechi ai ar putea fi completat, bineinteles, cu mai multe detalii si exemple, dar si asa cum este acum ofera o descriere corecta a operatiunii, care este foarte simpla si la indemana oricui.