Fileurile delicate de peste sunt posate intr-un lichid aromat si servit cu orez si un sos picant, care imbina aromele proaspete cu cele picante si “nucoase”. Semintele de susan rumenite si crocante dau un plus de textura preparatului.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute + infuzare

Ingrediente:
1 file de pangasius, circa 300 g in total
600 ml apa
sare
1 steluta de anason
3-4 feliute de ghimbir
3-4 felii de limeta
2 catei de usturoi, putin zdrobiti
1 lingura de ulei de arahide
2 cm bucata de ghimbir, taiata firisoare subtiri
1/2 ardei iute rosu, taiat firisoare subtiri
2 catei de usturoi, taiati firisoare subtiri
1 ceapa verde, taiata bucatele pe diagonala
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
3 linguri de sos de soia
1 lingura de vin de orez
1 lingura de suc de limeta
1 lingurita de ulei de susan
1 lingura de seminte de susan
1 lingura de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se sareaza apa si se da in clocot intr-o oala. Se adauga anason, ghimbir, limeta si usturoi si se lasa sa fiarba molcom 1-2 minute. Se stinge flacara, se acopera oala si se lasa apa la infuzat timp de 30 de minute.

Se poseaza pestele 7-8 minute in lichidul infuzat, sau pana ce este facut.
Se prajesc uscat 30 de secunde semintele de susan.

Intre timp se incinge uleiul de arahide intr-o tigaie. Se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute si se soteaza 2 minute. Se adauga sos de soia, suc de limeta, zahar si vin de orez si se gateste, amestecand, pana ce se dizolva zaharul. Se adauga ulei de susan, ceapa verde si patrunjel si se amesteca scurt. Se ia de pe foc.

Se serveste pestele alaturi de orez, ambele stropite cu sosul picant si presarate cu seminte de susan. Se orneaza cu frunze de coriandru.

Sfaturi:
Posarea este o operatie prin care se gatesc ingredientele delicate, pe care un clocot puternic al apei le-ar rupe. Aceasta operatiune are loc la 75-85 °C, adica sub temperatura de fierbere a apei. Lichidul trebuie sa fie fierbinte, dar fara sa clocoteasca; se vor vedea doar cateva bule de aer care se ridica la suprafata sa.

Eu nu am gasit (din nou) coriandru proaspat, asa ca l-am inlocuit cu patrunjel. Este o inlocuire fortata, caci cele doua ierburi nu sunt echivalente, dar merge ca solutie de avarie.

Ulei brun de susan (atentie, vorbim despre un condiment, nu despre un ulei pentru gatit), sos de soia, ghimbir, seminte de susan si zahar brun se gasesc in aproape toate supermarketurile.
Zahar de trestie se gaseste mai greu, in magazinele specializate pe produse exotice.
Vinul de orez se gaseste greu, doar in magazinele alimentare din Dragonul Rosu, poate fi inlocuit cu unvin alb, demi-sec si parfumat.

Nota:
Nu dau doi bani pe teoria presupusului pericol survenit in urma consumului de pangasius. Parerea mea este ca avem de-a face cu minciuni si exagerari, de fapt o manipulare a opiniei publice, destinata a sabota vanzarea unui peste gustos si ieftin, dar provenit dintr-o tara asiatica (adica non-UE), care nu are resurse sa se lupte cu masina propagandistica a tarilor occidentale, in favoarea pestilor, la fel de gustosi, dar mult mai scumpi proveniti din UE.
Daca pangasius-ul ar fi fost toxic, de la bun inceput nu ar fi primit aviz de intrare in UE; cu toata presupusa sa toxicitate, este de ani buni pe piata si nimeni inca nu a patit nimic mancandu-l. Eu il folosesc de cateva ori pe an si nu am decat cuvinte de lauda: este gustos, are o textura foarte placuta, si ofera un excelent raport pret-calitate.
Totusi, daca ideea de a manca pangasius va deranjeaza, sunteti liberi sa-l inlocuiti cu alt peste cu carne alba. Puteti folosi fileuri de pastrav, dorada, cambula, cod, merlucius etc. sau medalioane de crap, somon si altele. Nu uitati sa mariti timpul de gatit daca bucatile dvs. sunt mai groase de 2 cm sau daca au si os.