Reteta este originara din Chennai (fostul Madras), statul Tamil Nadu, situat in sudul Indiei, unde localnicii sunt mari amatori de peste. In mod traditional, indienii folosesc pesti ca “hilsa” si “katla”, bogati in acizi grasi omega-3. Eu am incercat-o cu lup-de-mare (levrek), un peste mai slab, dar foarte gustos.

Aroma si gustul acestui preparat sunt delicate, rafinate si bine echilibrate. Ardeiul iute aduce o usoara nuanta picanta, iar limeta si menta vin cu o nota proaspata si racoroasa. Alunele aduc si ele un plus de textura si de gust.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 pesti proaspeti, circa 350 g fiecare, curatati de solzi si maruntaie
1 ardei iute verde, intreg (sau 2 ardei iuti mici, uscati)
1 lingura de pasta de tamarin
250 ml lapte de cocos
200 ml lapte de vaca, sau cat este nevoie
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de macis, pisata
4 cuisoare
2 rulouri de scortisoara, fiecare de circa 5 cm lungime
4 pastai de cardamom verde
2 linguri de alune, prajite si pisate, pentru garnisit
2 linguri de frunze de menta, rupte bucatele
frunze de menta proaspata, pentru garnisit
1 lamaie, taiata in sferturi
feliute de lamaie, pentru servit
coaja rasa de lamaie, pentru garnisit
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 190 C. Se sareaza si se pipereaza pestii in interior si pe exterior. Se pun intr-o caserola impreuna cu sferturile de lamaie.

Se dau in clocot laptele de cocos, tamarinul si laptele de vaca, intr-o cratita potrivita ca dimensiune. Se adauga ardei iute, macis, cuisoare, scortisoara, cardamom, se amesteca si apoi se toarna mixtura in caserola, peste pesti. Trebuie ca lichidul sa acopere pestii pe trei sferturi.

Se acopera caserola si se transfera in cuptorul incins. Se gatesc pestii 15-20 de minute, functie de dimensiunile lor. Se adauga frunzele de menta rupte bucatele si se asezoneaza cu sare si piper.
Se servesc pestii cu sos, garnisiti cu alune, feliute de lamaie si menta, alaturi de orez fiert.