Va propun aceasta reteta ca exemplificare pentru articolul de ieri, dedicat pastei toban jiang, un condiment specific bucatariei din Sichuan. Reteta are destul calitati: este rapida, simpla si foarte gustoasa.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: 10 minute

Ingrediente:
700 g file de peste cu carne albă
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri de ulei rafinat de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de pastă toban jiang
2 cm bucată de ghimbir, tocată mărunt
2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
1 ceapă verde, tocată separat partea albă de cea verde
1 lingură de sos de soia light
1 lingură de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demisec)
150 ml fond de pui ori legume, sau apă
1 linguriţă de zahăr de trestie (sau zahăr brun)
2 linguri de amidon dizolvate în 1 lingură de apă
1 lingură de oţet de orez (sau otet alb, de buna calitate)
1 linguriţă de ulei brun de susan
frunze proaspete de coriandru (sau pătrunjel), pentru ornat

Instrucţiuni:
Se spală peştele şi se şterge prin tamponare cu prosoape de hârtie. Se freacă cu sare pe ambele părţi.

Se încinge uleiul într-un wok şi se prăjeşte peştele 4 minute, întorcându-l o singură dată, până se rumeneşte uniform.

Se mută peştele într-o laterală a wok-ului şi se adaugă pastă toban jiang, ghimbir, usturoi şi partea albă de la ceapa verde. Se soteaza rapid 20 de secunde, până ce ingredientele încep să miroasă. Se adaugă sos de soia, vin, otet, bulion şi zahăr şi se amestecă. Se readuce peştele în mijlocul wok-ului şi se dă lichidul în clocot. Se micşorează flacăra şi se brezează peştele, acoperit, circa 5 minute.

Se ridică cu grijă peştele şi se aşază pe un platou. Se îngroaşă sosul rămas în wok cu mixtura de amidon şi se adaugă partea verde de la ceapă şi uleiul de susan. Se toarnă sosul astfel obţinut peste peşte. Se serveşte fierbinte.

Sfaturi:
Singurul ingredient dificil de gasit (ulei de susan, sos de soia sighimbir se gasesc in supermarketuri; pentru alte ingrediente am sugerat substituenti) este pasta toban jiang. Se poate cumpara de la Dragonul Rosu sau magazine specializate pe ingrediente exotice, ca Bacania Veche si Ki-Life.
Nu am cum sa va indic un substituent usor disponibil pentru toban jiang, ci doar o aproximare grosiera: pasta de ardei iute combinata cu sos de soia.

Am azut aceasta reteta preparata si folosind pesti intregi. Un peste întreg este mai impresionant şi are gust mai bun, caci este gatit impreuna cu oasele. Aveţi grijă ca wok-ul dvs. să fie îndeajuns de mare.