Prin posare pestele este gatit foarte bland, la 75-85 °C. Prin acest procedeu alimentele delicate isi pastreaza textura si absorb lichidul aromat in care sunt gatite. Sosul vinegreta, usor acrisor, si caperele se potriveste foarte bine cu pestele.
Peste cu vinegreta si capere
Reteta este delicioasa si usoara si poate fi servita si la o masa mai festiva, acompaniata de un pahar de vin alb, sec si rece.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute + infuzare

Ingrediente:
2 fileuri de peste cu carne alba, circa 250 g fiecare
1 litru apa, cau cata este nevoie
250 ml vin alb
2 frunze de dafin
1 lamaie, taiata rondele
cateva fire de patrunjel proaspat
6 cuisoare intregi
6 boabe de piper negru
2 catei de usturoi, putin zdrobiti
6 boabe de ienupar
1 lingurita de pasta de mustar
1 lingura de capere murate, bine scurse
4 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de zahar, sau dupa gust
salata verde, pentru servit
1 rosie, taiata romndele, pentru servit
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit

Instructiuni:
Se pune intr-o oala medie apa, vin, frunze de dafin, patrunjel, piper, rondele de lamaie (capetele), ienupar, cuisoare si usturoi. Se da mixtura in clocot. Se stinge flacara si se acopera oala. Se lasa sa stea 20-30 de minute, ca aromele sa infuzeze lichidul.

Se ia capacul si se aprinde flacara sub oala. Se aduce lichidul la temperatura de posare (75-85 °C). Se adauga pestele si se poseaza 7-8 minute, sau pana ce este facut (carnea este alba si opaca).

Intre timp se prepara o vinegreta combinand intr-un castronel mustarul cu suc de lamaie, sare, zahar, piper si 3 linguri de ulei de masline. Se amesteca pana ce se obtine o emulsie aurie, iar zaharul si sarea s-au dizolvat. Se adauga caperele si se amesteca din nou.

Se stropeste salata verde cu restul de ulei si se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca bine. Se serveste pestele alaturi de salata verde, stropit din belsug cu vinegreta cu capere, garnisit cu patrunjel si rondele de lamaie si rosie.