Peste en papillote

Aceasta reteta foarte simpla este potrivita zilelor calde de vara, atunci cand nu prea te indeamna inima sa trebaluiesti mai mult de 10-15 minute pe langa aragaz. Preparatul gatit en papillote este fraged si suculent, plin de aroma si de gust.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 file de peste (pangasius, somon, pastrav etc.), circa 200 g
coaja de lamaie, taiata fasiute
2 feliute de ghimbir, taiate fasiute
1 catel de usturoi, taiat fasiute
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei galben rosu, taiat fasiute
1/2 ceapa rosie, taiata fasiute
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita de vin alb
ceapa verde tocata
patrunjel, tocat
feliute de lamaie, pentru servit
salata (laptuca, rosii, rucola, vinegreta), pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se pune pestele pe o bucata de hartie pergament. Se asaza peste el fasiile de coaja de lamaie, ghimbir si usturoi. Langa el se asaza legumele. Se stropeste pestele cu suc de lamaie si vin. Se inchide pachetelul, se leaga cu fire de ceapa verde si se gateste in aburi.

Se improvizeaza un steamer. Eu am folosit o sita de bambus, asezata pe fundul unui wok mare, intr-un strat de apa de 3 cm inaltime. Pe sita am asezat pachetelul cu peste si legume si, cand apa a inceput sa clocoteasca, am facut flacara mica, am acoperit totul cu un capac potrivit ca dimensiune si am gatit pestele in aburi circa 10-20 de minute, functie de grosimea fileului, pe ochiul aragazului.
Se desface pachetelul. Se asaza pe o farfurie mare, si se serveste presarat cu ceapa verde si patrunjel, alaturi de o salata si de cateva feliute de lamaie.
Nota:
Termenul „en papillote” provine din limba franceza si denumeste o metoda de a gati alimentele in hartie pergament. In limba noastra metoda se numeste „in papiota”, sau „in folie”. Alimentele potrivite pentru acest tip de gatit sunt, de obicei, cele fragile, care nu suporta mereu foarte bine contactul direct cu sursa termica: fileuri de peste, piept de pui, fructe de mare, legume.
In acest caz avem de-a face cu o metoda umeda de transmitere a caldurii, prin intermediul aburului. Alimentele se gatesc, de obicei, cu un mic adaus de lichid aromat, sau, in unele cazuri, datorita umezelii interne.
De obicei pachetelele cu alimente se gatesc in cuptor, dar eu am folosit aici un steamer improvizat.
Ca papiota se foloseste cel mai des hartia pergament, dar la fel de bune sunt si folia metalica, pungile de hartie, pungile de plastic, frunzele de bananier, frunzele de varza etc. Conditia este ca ambalajul sa fie inchis ermetic, pentru a se putea forma aburul fierbinte ce gateste alimentele.
Acest tip de preparate se aduc la masa ca pachetele nedesfacute, lasand acest lucru pe seama meseanului. La desfacerea ambalajului, se elibereaza un abur plin de aroma, care face preparatul extrem de apetisant.


8 comentarii pe “Peste en papillote

  1. Didi spune:

    Hei, Radu, crezi ca de atata vreme de cand urmaresc ceea ce gatesti si recomanzi, nu stiu asta? Nu te suspectam ca te apasa grija “healthy foods”, ci te informam de aici, din bucataria mea, pt ca, de ex., verisoarele mele nu imi dau like 😛 decat la postarile de retete cu putine calorii. De cand le stiu, sunt intr-o continua dieta. … Si macar pentru ele, pentru ca le iubesc, daca nu pentru propriul interes sa incerc sa diversific ca sa fie pentru nevoile tuturor.
    Desigur ca este foarte bun si de aceea il voi recomanda. Sunt destule mancaruri pozate care nu m-au convins prin gust si nu le-am postat, dar niciodata n-a fost cazul tau.
    Sa sii ca am doar 4 retete cu peste pe blog, dintre care doua de la tine. Cand este in plan sa gatesc peste, primul la care vin sa scotocesc esti tu. Deja am mai salvat una cu somon (daca n-ar fi atat de scump pestele, in general, as gati mai sanatos).

    • Radu Popovici spune:

      @Didi: Stiu si eu cativa „dietari” din astia. Nu sunt bolnavi si nici macar obezi, doar se tem ca nu cumva sa traiasca altii mai sanatos ca ei. Imi pare sincer rau pentru ei. Pierd atat de multe lucruri cu atitudinea asta.

  2. Didi spune:

    Am gatit-o ieri si, minune, a fost timp sa si pozez dar sunt decalata cu o saptamana cu postarile.
    Mai dietetic de asa, eu nu cunosc multe retete gatite. Este o mare isterie cu „healthy foods”. Acum am curaj sa creez o pagina cu astfel de mancaruri. Cred ca am vreo 3 :))) , restul, un cuvant la moda … si fitza maxima: „decadente.”

    • Radu Popovici spune:

      @Didi: Mie nu-mi pasa nici cat negru sub unghie de „healthy foods” si alte asemenea. Intotdeauna am gatit si mancat doar ce mi-a placut.
      Pur si simplu am vrut sa vad cum iese pestele gatit asa. Nu-i rau deloc, daca il combini cu legume si ceva arome. Totusi, la tigaie, gratar sau cuptor, mi se pare si mai bun.

  3. Didi spune:

    pe asta o fac putin mai incolo, chit ca nu este mentionat fileul de crap, legumele mi se par potrivite.
    mi-a casunat pe papiota asta dom’le 🙂

  4. cristi-j spune:

    Parca mai aveai retete asemanatoare, se puteau pune niste link-uri.

    Daca tot ai folosit steamer (cos de bambus) mergea o asezonare mai asiatica cu sos de peste, sos de soia, zahar brun si vin de orez plus suc de limeta.

    Punga de plastic ? Poate pune cineva in cuptor pestele in punga de plastic … hahaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.